18/04/2017 | Yazar: Kaos GL

"Mülteci Projesi" Mart ayını 4 farklı şehirde 75 LGBTİ mülteciye yasal ve sosyal destek vererek geride bıraktı.

LGBTİ mültecileri homofobi ve yabancı düşmanlığı karşılıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

"Mülteci Projesi" Mart ayını 4 farklı şehirde 75 LGBTİ mülteciye yasal ve sosyal destek vererek geride bıraktı.

                                     Yalova'daki Nevruz kutlamasından Haft Sin masası

Kaos GL, Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği ile birlikte sürdürdüğü “Türkiye'deki LGBTİ Mültecilerin İnsan Haklarını Geliştirmek” projesi kapsamında, Mart ayında 4 farklı şehirde mültecilerle buluştu. Denizli, Yalova, İstanbul ve Kayseri’de toplam 15 gün süren saha ziyaretlerinde 75 LGBTİ mülteci ile yüz yüze görüşme yapıldı ve mültecilere yasal-sosyal destek verildi.

Ekibin Yalova ziyaretine denk gelen Nevruz kutlaması mültecilerin geleneklerine uygun Haft Sin masasının hazırlanması ve akşam düzenlenen parti ile kutlandı.

“Kötü koşullarda çalışmak sağlıklılarını bozuyor, maddi yoksunluk sağlığa erişimlerini engelliyor”

Proje koordinatörü Avukat Hayriye Kara proje kapsamında yapılan görüşmelerde mültecilerin Türkiye’deki sığınma sistemine dair bilgiye sahip olmadığını ve genel olarak bu bilgilendirmenin devlet kurumları tarafından yapılmadığını tespit ettiklerini belirtti.

LGBTİ mültecilerin, görüşme sırasında yerleştirmedeki belirsizlik nedeniyle tedirgin olduğunu belirten Kara; görüşülen tüm mültecilerin maddi sıkıntı yaşadıklarını ve kötü koşullarda çalıştıklarını ifade ettiğini ekledi. Hayriye Kara, mültecilerin kötü koşullarda çalışması sonucunda psikolojik sorunlar yaşadıklarını ancak maddi imkânsızlıklar nedeniyle psikolojik desteğe erişemediklerinin altını çizdi.

Mültecileri danışmanlar değil homofobi ve transfobi karşılıyor

Proje ekibi, kötü koşullarda hayatta kalmaya çalışan LGBTİ mültecilerin; bir yandan Türkiye’deki homofobik ve transfobik yapıyla diğer yandan da ırkçılık ve yabancı düşmanlığı ile mücadele ettiklerini ifade ediyor. Ekip, devletin LGBTİ mültecilere hiçbir danışmanlık sağlamaması nedeniyle Türkiye’ye yeni gelenlerin şehirde nasıl yaşayacakları, nasıl ev kiralayacakları konusunda hiçbir bilgilerinin olmadığına da dikkat çekiyor. LGBTİ mültecileri yeni geldikleri bu ülkede uzman danışmanlar değil homofobi, transfobi ve yabancı düşmanlığı karşılıyor.

“Sosyalleşmeleri engelleniyor”

Projenin sosyal hizmet uzmanı Koray Arkadaş, LGBTİ mültcilerin var olan homofobi ve transfobi nedeniyle dışarı çıkmaktan, arkadaşlarıyla buluşmaktan çekindiklerini bu sebeple de sosyalleşmelerinin engellendiğini gördüklerinin altını çizdi.

2007 yılından bugüne mülteciler için çalışan Kaos GL, bu yeni projesi ile yasal ve sosyal danışmanlık, ulusal ve uluslararası farkındalık ve LGBTİ mültecilere yönelik eğitimlerle hem kominiteyi güçlendirmeyi amaçlıyor hem de Türkiye’de yaşayan LGBTİ mültecilerin insan haklarını geliştirmeyi umuyor.


Etiketler: insan hakları, mülteci
İstihdam