30/04/2017 | Yazar: Aslı Alpar

Sorena: Toplum nezdinde LGBTİ mülteciler; yabancı, mülteci ve eşcinsel olduğu için suçlu kabul ediliyorlar.

LGBTİ mültecilerin yaşamı hapishaneye benziyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Sorena: Toplum nezdinde LGBTİ mülteciler; yabancı, mülteci ve eşcinsel olduğu için suçlu kabul ediliyorlar.

İnsan Hakları Programı kapsamında 2007 yılından beri mülteci hakları çalışması yürüten Kaos GL’nin düzenlediği “Türkiye’deki Sığınma Sistemi/LGBTİ Sığınmacı ve Mültecilerin Durumu” başlıklı eğitim programının Pazar günü gerçekleşen beşinci oturumunun konuşmacısı İranlı Sorena’ydı. Sorena’nın konuşması, İran’daki transların sorunları ve Türkiye’deki trans mültecilerin yaşamları hakkındaydı.

Sorena konuşmasına, her LGBTİ’nin kendi olmak istediğini ancak toplumun onları sadece suçlu olarak gördüğünü ifade ederek başladı. LGBTİ mültecilerin, yabancı, mülteci ve eşcinsel olduğu için suçlu görüldüğü ve bu algı nedeniyle ev ve iş bulamadıklarını belirtti. Sorena LGBTİ mültecilerin suçlu kabul edilmemelerinin sonuçlarını şöyle anlattı; “birisi üç ayrı suç işleyen birisine ev verir mi, iş verir mi ya da suçlu olarak onun ülkesinde rahat yaşamasına izin verir mi, problem neden bir suçlu olduğumuzu düşündükleridir.”

“Ankara’ya gelmek ve konuşmak yapmak için izin almak zorundayım”

Yeni gelen ve dil bilmeyen LGBTİ mültecinin nefret saldırısıyla karşılaştığında oldukça çaresiz olduğunu hatırlatan Sorena, kamu idarelerinde çalışanların dahi LGBTİ mültecilere insan dışı bir davranış sergilediğini belirtti. Mülteci hayatını daha büyük boyutlarda olan hapishane olarak gördüğünü ifade eden Sorena, “Ankara’ya gelmek ve sizinle kendi sorunlarımız hakkında konuşmak için izin almam gerekiyor ve bu da yaşantımızın bir hapishaneye benzediğini gösteriyor” dedi.

İran’da trans çocuğunu öldüren babaya hiçbir ceza yoktur

Türkiyelilerin İranlı translar hakkında bilgisi olmadığını belirten Soreya, İran’da transların yaşadıkları hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Transların ilk sorununun kendi aileleri olduğunu ifade eden Soreya, İran’da transların ameliyatının yasal odluğunu ancak dini baskının bu ameliyatları mümkün kılmadığını ifade etti. Soreya, İran’da bir baba trans çocuğunu öldürebilir ve bunun hiçbir cezası yoktur” diyerek normal bir yaşamdan mahrum olduklarını anlatarak konuşmasını sona erdirdi.

"Bu etkinlik Avrupa Birliği'nin ve UNHCR'ın desteklediği LGBTİ'lerin İnsan Hakları ve Savunuculuk Projesi kapsamında gerçekleştirilmektedir. Bu, etkinlik içeriğinin Avrupa Birliği'nin veya UNHCR'ın resmi görüşlerini yansıttığı anlamına gelmemektedir."


Etiketler: insan hakları, mülteci
İstihdam