13/11/2018 | Yazar: Kaos GL

KaosGL.org editörlerinden Yıldız Tar, bianet’in “Gazeteciler İçin Haber Atölyesi”nde LGBTİ+ odaklı haberciliği anlattı.

LGBTİ+ odaklı habercilik, bianet’in haber atölyesindeydi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

KaosGL.org editörlerinden Yıldız Tar, bianet’in “Gazeteciler İçin Haber Atölyesi”nde LGBTİ+ odaklı haberciliği anlattı.

Bianet’in “Gazeteciler İçin Haber Atölyesi” programının ikinci gününde (9 Kasım) gazeteci Sedat Yılmaz, gazetecinin kim olduğu ve taşıması gereken değerler üzerine konuştu. Kaos GL editörü Yıldız Tar ise LGBTİ+ odaklı habercilik üzerine sunum yaptı.

Bianet’ten Sakine Orman’ın haberine göre Yıldız Tar, sunumunda LGBTİ+'lerin medyadaki temsilini ve medyanın geçmişten günümüze nasıl dönüştüğünü anlattı.

Tar'ın LGBTİ+ odaklı habercilikle ilgili öncelikle değindiği noktalar şöyle:

*LGBTİ+ meselesi ilk olarak, homoseksüellik algısı çerçevesinde ortaya çıktı. Homoseksüellk endişesi diye tanımlıyorum ben. Bir eşcinsel var diyelim ama aile değerleri var ve biz bu kişileri istemiyoruz şeklinde bir algıydı bu. Dolayısıyla ilk zamanlarda norm dışı görülüyorlar ve dışlanıyorlar. Bu durum da nefret söylemi ve suçunu beraberinde getiriyor.

*80'lerde sahne yasağı şeklinde karşımıza çıkıyor. Transların işkence görmesi ve tutuklanmaları, şehir dışına sürgün edilmeleri söz konusuydu. Ancak 80’lerin anlatılarında bunlara rastlamıyoruz. Daha sonra biz bunu yaşamış kişilerden duymaya başladık. Bu meselenin arka planında hep insandışılaştırma gördük.

*90’larda terör meselesi vardı. O zamanlardaki haberleri incelediğimizde anarşi ve terör kavramları ön plandaydı. Dolayısıyla bu dönemde "Travesti terörü" haberleri görmeye başlıyoruz. Medya bu dönemde hep travesti terörü olarak haberler yapmaya devam ediyor.

*2000’lerde LGBTİ+ örgütlerinin mücadelesi ile birlikte habercilikte artık değişiklik görmeye başladık diyebiliriz. LGBTİ+ haberleri yapan, haberi yaparken de değerlere saygı duyan birkaç mecra var sadece. Bunun dışında aslında medyada hala nefret iklimi devam ediyor.”

Yıldız Tar, daha sonra katılımcılara haber örnekleri dağıttı ve o haberler üzerinden haberin nerelerinde sorunlar olduğunu ve bunların nasıl düzelteceği üzerine konuştu. Katılımcılar bu haberleri yeniden yazdılar.


Etiketler: medya
İstihdam