17/07/2023 | Yazar: Kaos GL

Sivil Alan Araştırmaları Derneği’nin medya gözlem raporuna göre LGBTİ+ öğrenciler din ve aile kavramlarının karşısında konumlandırılıyor.

LGBTİ+ öğrenciler medyada: “Sapkınlık”, “provokasyon”, “küresel çete” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

“"LBT, LGB, LGBT, LGBTHDPKK…” Haberlerdeki Üniversite raporlarını hazırlarken karşılaştığımız örnekler kimi zaman biri tüm sessiz harflere basmış hissi uyandırıyor.”

Bu ifadeler, Sivil Alan Araştırmaları Derneği’nin LGBTİ+ Öğrencilere Yönelik Hedef Gösterme ve Nefret Söylemi” raporundan.

Gazeteci Beyza Kural’ın hazırladığı rapor, 2022 yılı boyunca hükümet yanlısı medyada yer alan üniversite öğrencilerinin ve üniversitelerin temsiline dair haberleri taradıkları çalışmanın üçüncü bölümü.

“Sapkınlık”, “provokasyon”, “küresel çete”

Rapora göre LGBTİ+lar sık sık nefret söyleminin hedefi olurken LGBTİ+ öğrenciler de hükümet yanlısı medya tarafından hedef gösterildi:

“LGBTİ+ların sık sık terör örgütü veya siyasi parti gibi anılması da haberlerde öne çıkıyor. Bunun yanı sıra incelediğimiz haberlerde LGBTİ+ öğrenciler din ve aile kavramlarının karşısında konumlandırılıyor.”

LGBTİ+’ların konusu olduğu haberlerin hepsinde ana tema “sapkınlık”. “Provokasyon” ve “küresel çete” de sık rastlanan temalardan. İncelenen haberlerin hepsinde nefret söylemi kullanıldı.

Haberin konusu: LGBTİ+ karşıtı açıklamalar

Raporun öne çıkan bir diğer noktası, haberlerin tamamında LGBTİ+’lara karşı açıklamalara yer verilmesi. LGBTİ+ karşıtı açıklamalar haberlerin ana konusunu da oluşturdu:

“LGBTİ+’lara yönelik açıklamalar çoğunlukla fotoğraf ve tam metin olarak haberlerde yer aldı. Açıklamaya katılanlardan demeçlerle de kimi zaman haberlerin zenginleştirildiğini gördük. Bunun yanında LGBTİ+ öğrencilerin sözlerine doğrudan hiçbir haberde yer verilmedi.”

Rapora ulaşmak için tıklayın.


Etiketler: insan hakları, medya, nefret suçları, eğitim, siyaset
İstihdam