12/05/2023 | Yazar: Kaos GL

SPoD’un lubunyalar için hazırladığı “Seçim 2023 Sıkça Sorulan Sorular Kılavuzu” yayında.

LGBTİ+ olduğum için sandık başında ayrımcılığa uğrarsam ne yapabilirim? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Sosyal Politika Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD), 14 Mayıs 2023 Pazar günü Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için hazırladığı “Seçim 2023 Sıkça Sorulan Sorular Kılavuzu”nu dijital ortamda yayınladı.

Kılavuzda “Cinsiyet uyum sürecindeyim ama nüfus cüzdanımı değiştirmedim. Ne gibi sorunla karşılaşırım, ne yapmam gerekiyor?”, “Oy kullanmaya gittiğimde ayrımcılığa uğrarım diye korkuyorum, ne yapabilirim?”, “LGBTİ+ olduğum için sandık başında ayrımcılığa uğradım ve oy kullanmam engellendi. Ne yapabilirim?”, “Sandık başındaki görevliler tarafından hakarete uğradım. Nasıl şikayetçi olabilirim, ne yapabilirim?”, “Seçmen listesinde ismim olmasına rağmen sandık kurulu görevlileri sadece dış görünüşümden dolayı beni sandığın olduğu odaya almadılar, ne yapabilirim?”, “Kimlikteki fotoğrafım ile güncel görünüşüm uyumlu değil, oy kullanabilir miyim?” ve “Oy kullanacağım binaya girmeden hemen önce sözlü saldırıya uğradım, bu durumda oy kullanabilmem için ne yapabilirim? (avukat/aktivist desteği?)” sorularına cevaplar yer alıyor.

Tamamını buradan okuyabileceğiniz Kılavuz’dan iki sorunun cevabını aşağıda okuyabilirsiniz.

LGBTİ+ olduğum için sandık başında ayrımcılığa uğrarsam ve oy kullanmam engellenirse ne yapabilirim?

Şayet cinsiyet kimliğiniz ve/veya cinsel yöneliminiz nedeniyle oy kullanmanız engellenirse sandık görevlilerine tutanak tutturma hakkınız bulunmaktadır. Sandık kurulundan yazılı olarak tarafınıza oy kullandırılmadığına dair seçmen bilgilerinin bulunduğu ilgili deftere tutanak tutmalarını talep edin. Tutanağın eğer fotokopi imkanı bulunmuyorsa fotoğrafını çekmek de yeterlidir.

Sandık kurulunun oy kullanmamanız yönündeki tutanak altına alınmış bu kararına karşı İlçe Seçim Kuruluna itiraz hakkınız var. İtirazınızı oy kullandığınız okulda bulunan YSK görevlisine, yoksa İlçe Seçim Kurulu’na giderek yapabilirsiniz.

İtirazınızı hızlıca yaparsanız aynı gün içinde sonuçlanması ve oy kullanabilmeniz mümkün. Sandık kurulu tarafından oy kullanmanız engellendiği bir diğer halde, genelge 135/49 gereğince şikayete yetkili olarak şikayet dilekçesini iki nüsha olarak hazırlayıp bir nüshasını alındı yaptırır ve o nüshayı daha sonra şikayeti işleme koymak için saklayabilirsiniz.

Cinsiyet uyum sürecindeyim ama nüfus cüzdanımı değiştirmedim. Ne gibi sorunla karşılaşırım, ne yapmam gerekiyor?

Sandık görevlileri kontrol ettikleri kimliğin oy kullanacak kişiye ait olmadığını düşünürse oy kullanılmasını engelleyebilir. Nüfus cüzdanınızda atanmış cinsiyetiniz ve isminiz yazıyorsa, “cinsiyet hanesi değişikliği” ve/veya “isim değişikliği” ile ilgili hukuki süreciniz bulunmuyorsa, yani elinizde kimlikteki cinsiyeti değiştirme davası sürecinize dair bir belge bulunmuyorsa:

Oy kullanmaya giderken nüfus cüzdanı bulundurmak zorunludur. Bunun yanı sıra kendinizi tanıtan bir ya da birkaç kimlik belgesi (pasaport, ehliyet, öğrenci belgesi gibi) daha bulundurmanız yararınıza olacaktır. YSK tarafından size muhtarlıklar tarafından iletilen seçmen kağıdını yanınızda bulundurmanız durumu kolaylaştırabilir. Seçim görevlilerine durumu açıklayarak, birden çok kimlik göstermeniz anlamalarına yardımcı olabilir.

Kimlikteki cinsiyeti değiştirme davası sürecine başlamamış olsanız da, şayet tıbbi süreciniz bulunuyorsa gittiğiniz uzman ya da uzmanlara ilişkin E-Nabız “enabiz.gov.tr”dan alabileceğiniz hastane kayıtlarını, varsa hastane raporlarınızı yanınızda bulundurabilirsiniz. Sandığa gitmeden önce bu belgeleri yanınıza basılı olarak almalısınız. Aksi halde o an akıllı telefonunuzdan E-Nabız’a girerek görevlilere belgeleri gösterebilirsiniz. Önceden çıktı almanız faydanıza olacaktır. Kimlik belgenizdeki fotoğraf ile şu anki görünümünüzün farklı olması durumunda bu belgelerle açıklama yapmak sorunu çözebilir.

Nüfus cüzdanınızda atanmış cinsiyetiniz ve isminiz yazıyorsa, “cinsiyet hanesi değişikliği” ve/veya “isim değişikliği” ile ilgili hukuki sürece başladıysanız:

Davanız devam ediyorsa: Açtığınız davaya ilişkin dava dilekçesi, tensip zaptı, duruşma tutanağı, ara karar gibi belgelerden biri ya da mümkünse birkaçını yanınıza alabilirsiniz. Bu belgelere dilediğiniz zaman UYAP Vatandaş Portal “vatandas.uyap.gov.tr”den ulaşabilirsiniz.

Sandığa gitmeden önce bu belgeleri yanınıza basılı olarak almalısınız. Aksi halde o an akıllı telefonunuzdan UYAP Vatandaş Portala girerek görevlilere belgeleri gösterebilirsiniz. Önceden çıktı almanız faydanıza olacaktır. Basılı evrakta altta bulunan dijital kod ile belgenin doğrulunabileceğini sandık görevlilerine hatırlatabilirsiniz.

Davanız sonuçlanmış ancak nüfus kayıtlarınız henüz değişmemişse ya da seçim görevlilerinde bulunan belgelerde önceki isminiz ya da cinsiyetiniz yer alıyorsa: Mahkeme kararlarınızın bir suretini mutlaka yanınızda bulundurun. Mahkeme kararlarınıza UYAP Vatandaş Portal “vatandas.uyap.gov.tr”den ulaşabilirsiniz. Basılı evrakta altta bulunan dijital kod ile belgenin doğrulunabileceğini sandık görevlilerine hatırlatabilirsiniz.

Ayrıca oy kullanmaya gitmeden önce sandık sıra numaranızı ezberlemeniz, kimlik bilgilerinizi ezbere bilmeniz faydalı olabilir. Aynı konutta ikamet ettiğiniz oy kullanacağınız okul/sandık da aynı olacağından, bu kişilerle oy kullanmaya gitmeniz, imkan varsa aile bireyleriniz ile oy kullanmaya gitmeniz kimliğinin teyidini kolaylaştırabilir. Sandık görevlileri genelde sivil kişiler olduğundan kimlik tespiti hususunda daha deneyimli olan okulda görevli kolluğu/polisi çağırtmak sorunu çözebilir.

SPoD Seçim 2023 Destek Masası

Seçim güvenliğinin ihlal edildiğini düşünüyorsanız, oy verirken ayrımcılığa uğradıysanız bunu SPoD’a bildirebilir, hukuki bilgilendirmeye gün boyu açık tutulacak hattan ulaşabilirsiniz. 14 Mayıs Pazar günü saat 09:00 – 17:00 arasında 0850 888 5428 numaralı telefondan Seçim 2023 Destek Masası’na ulaşabilirsiniz.


Etiketler: insan hakları, yaşam, siyaset
İstihdam