22/07/2024 | Yazar: Kerem Dikmen

BM İşkenceye Karşı Komite’nin 16-18 Temmuz tarihlerinde gerçekleşen Türkiye incelemesinde Türkiye Delegasyonu, Komite’nin LGBTİ+’lara ilişkin sorularını yanıtsız bıraktı.

LGBTİ+ örgütleri, Birleşmiş Milletler İşkenceye Karşı Komite’nin Türkiye diyaloğuna katıldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Birleşmiş Milletler İşkenceye Karşı Komite’nin (İKK) Türkiye incelemesi 16 - 18 Temmuz 2024 tarihlerinde Cenevre’de gerçekleşti. Komite Türkiye’ye beşinci periyodik incelemeden önce ele alınması gereken konuların bir listesini göndermiş, Türkiye Cumhuriyeti de 4 Nisan 2022’de dolaşıma giren yanıtlarını İKK’ya iletmişti.

Geçtiğimiz salıdan itibaren Cenevre’de gerçekleşen oturumların ilk gününde, sivil toplum kuruluşlarının, konu listesine ilişkin kendi gölge raporları İKK üyelerine sunuldu. Sunulan gölge raporlardan biri de Murat Çekiç İnsan Hakları Derneği liderliğinde ve Kaos GL, 17 Mayıs Derneği ve İnter Dayanışma’nın katılımıyla oluşturulan koalisyon tarafından hazırlandı.

Hazırlanan rapor LGBTİ+’lara karşı uygulanması hala yasal olan sözde onarım/dönüşüm pratikleri; geçiş sürecindeki transların hormonal ve cerrahi müdahaleyi kabul etmeye zorlanması ve üreme yeteneğinden yoksun kılınması; intersekslere tıbbi zorunluluk olmamasına rağmen yapılan rızaları dışındaki müdahaleler; nefret söylemi ve nefret suçları ile toplumsal cinsiyet temelli şiddete odaklandı.

Toplantının ikinci gününde Türkiye Cumhuriyeti Heyeti, kendi raporlarının sunumunu yaptı. Dileyen sivil toplum kuruluşlarının da izleyebildiği ve BM TV’den de canlı yayınlanan bu sunumun ardından komite üyeleri devlet temsilcilerine ek sorular yöneltti. Komite Uzmanı ve Eş Raportör MAEDA Naoko, devlet tarafından hazırlanan rapordaki eksikliklere dikkat çekerek “Türkiye'nin bu İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesinin temel nedeni neydi? Yeniden onaylanması düşünülebilir mi? Taraf devlet lezbiyen, gey, biseksüel, transgender ve interseks bireylerin yasal olarak tanınması ve haklarını açıklayabilir mi?” sorusunun yanıtlanmasını talep etti. Diğer komite üyelerinin de yönelttiği ek soruların kısmen yanıtlanmasının ardından komite üçüncü gün toplantısını gerçekleştirdi ve sorulmuş olan ek sorulara Türkiye Delegasyonu yanıt verdi.

Türkiye Delegasyonu ilk gün olduğu gibi ikinci günde de komitenin LGBTİ+’larla ilgili sorularını yanıtsız bıraktı.

Öte yandan bazı komite üyelerinin, Türkiye’nin sunduğu raporda yer alan bazı bilgilerin yanıltıcı olduğu konusundaki imaları dikkat çekti.

Toplantı, 18 Temmuz’da gerçekleşen son oturumun ardından sona erdi.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, siyaset, dünyadan
2024