22/04/2014 | Yazar: Kaos GL

Mardin Artuklu Üniversitesi’nde ‘Queer ve Mimarlık’ kapsamında yapılacak söyleşinin iptal edilmesi üzerine LGBTİ üniversite toplulukları ortak bir bildiri yayınladı.

LGBTİ Üniversite Toplulukları: Mardin’de ve Bütün Üniversitelerde Varız! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Mardin Artuklu Üniversitesi’nde “Queer ve Mimarlık” kapsamında yapılacak söyleşinin iptal edilmesi üzerine LGBTİ (lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks) üniversite toplulukları ortak bir bildiri yayınladı.
 
İptal kararının üniversitedeki LGBTİ’leri tehdit ettiğine dikkat çeken topluluklar, bütün üniversitelerde yaşam alanlarını savunacaklarını vurguladılar.
 
LGBTİ mücadelesinin akademik değere sahip bir konu olduğunu belirten bildirinin tamamı ise şöyle:

17 Nisan 2014 tarihinde Mardin Artuklu Üniversitesinde Yrd. Doç. Dr. Levent Şentürk’ün desteği ve Kaos GL’nin çabalarıyla "Hastalıktan Hak Talebine -Eşcinselliğin Adlandırılışının Anlamlandırılışının Seyri" adlı bir panel gerçekleştirilecekti. Panelin yapılmasına çok kısa bir süre kalmış iken Artuklu Üniversitesi Rektörünün gelen tehditlerden ve oluşabilecek tehlikelerden ötürü etkinliği iptal etmek zorunda kalması ile böylesi önemli bir adımın homofobik bir zihniyet ile nasıl durdurulabildiğini gördük.

Üniversitelerde bulunan LGBTİ bireyler ve mücadele ortakları olarak bizler (öğrenciler, personeller, akademisyenler...) homofobik bir kitle baskısı oluşturulmasının üniversiteler gibi özgür fikir ortamlarını yok etmek isteyen bir zihniyete dayandığını yıllar içerisinde çok iyi deneyimlemiş bulunuyoruz.
 
İptal Kararı LGBTİ’leri Tehdit Ediyor
Özgür düşüncenin merkezi olması gereken üniversitelerde, yeri geldi resmi topluluk olma başvurularımız defalarca reddedildi, yeri geldi afişlerimiz yırtıldı, LGBTİ topluluklarındaki arkadaşlarımıza psikolojik veya fiziksel saldırılar oldu. Kampüsün bir yaşam alanı olduğunu bilen üniversite bünyesindeki LGBTİ bireyler olarak bizler, üzerimize uygulanan bu baskılara karşı susmayarak yıllar içerisinde üniversitelerdeki hakkımız olan yerleri aldık ve almaya devam ediyoruz.

Üniversitenin etkinliği iptal etmesine varan süreç, sadece üniversitenin tutumu olarak değerlendirilmemelidir; çünkü gerek sosyal medya gerek bazı STK’lar aracılığıyla olsun homofobinin nasıl örgütlenen bir ideoloji olduğunu görebiliyoruz.

LGBTİ mücadelesi ve var oluşu beşeri bilimlerden pozitif bilimlere kadar birçok alana dokunan son derece önemli ve akademik değere sahip bir konudur. Böylesi bir konunun yok sayılması ve yok edilmeye çalışılması bilimsel ve özgür üretime bir darbe olmasının yanında aynı zamanda üniversite bünyesinde bulunan LGBTİ öğrencileri, akademisyenleri tehdit etmektedir.

Eğitim Hayatında Homofobiye ve Transfobiye İzin Vermeyeceğiz!
Üniversitenin bilimsel bir üretim yapabilmesi için özgür düşünce ortamının oluşması gerektiğini alışılmış bir söz olarak değil, bir uygulama olarak kendini göstermesini istiyoruz. Bizler, yaşam alanlarımız olan üniversitelerde ve öğrenim süreçlerimizde hiçbir şekilde homofobik ve transfobik söylemlerin varlığına izin vermeyeceğimizi, sokakta olduğu gibi üniversitelerde de mücadelemizi sürdüreceğimizi bildiriyoruz!

Artuklu Üniversitesi’nde yaşanan homofobik baskıyı kınadığımızı ve bütün üniversitelerde yaşam alanlarımızı savunacağımızı tüm kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz. Sadece Artuklu Üniversitesi değil, var olduğumuz bütün üniversiteler gökkuşaklarıyla doluncaya, üniversitelerin bulunduğu kentlerin bütün caddeleri rengârenk oluncaya kadar asla durmayacağımızı ve heteroseksizme karşı direnen her dostumuzun mücadelesini destekleyeceğimizi söylüyoruz.

LGBTİ bireyiz
Üniversitelerdeyiz
Alışın!
Gitmiyoruz!
 
İmzacılar:
Bilgi Gökkuşağı
Bilkent Renkli Düşün
Ege LeGeBİT
Flu Baykuş MSGSÜ
İTÜ Cins Arı
İ.Ü. Radar
KoçKuir
Madimar
LionQueer
luBUnya-Boğaziçi LGBTİ Topluluğu
ODTÜ-LGBTİ Dayanışması
Özyeğin Prizma LGBTİ
Sabancı Cins Klüp
Uludağ Üniversitesi Özgür Renkler
YTÜ-ODA
 
İlgili haberler:

Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam