26/06/2018 | Yazar: Aslı Alpar

Gazetelerin LGBTİ gündeminde bugün neler var?

LGBTİ’ler bugün gazetelerin sanat ve magazin sayfalarında Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Gazetelerin LGBTİ gündeminde bugün neler var?

Fotoğraf: Lady Gaga, New York Pride 2018

Gazetelerin LGBTİ gündemi için bugün 3 haber seçtik. Türkiye’de Yeni Çağ, Cumhuriyet ve Haber Türk’te yer alan üç haber için de ‘insan haklarına saygılı haber’ demek mümkün.

Türkiye’de Yeni Çağ gazetesinden Cazim Gürbüz edebiyatın heteronormatif yönünü işaret ederken, Cumhuriyet LGBTİ aktivistlerinin hazırladığı bir etkinliğe yer veriyor. Haber Türk ise New York’taki Onur Yürüyüşü’ne katılan Lady Gaga’yı sayfasına magazin sayfasına taşıyor.

Peki ya eşcinsel roman karakterleri?

Türkiye’de Yeni Çağ gazetesinden Cazim Gürbüz, yazar Yalçın Tosun'un öykülerine yer verdiği köşesinde eşcinsel karakterlerin romanlarda bulunmadığıanşu cümlelerle dikkat çekiyor: Söz gelimi lezbiyen ve homoseksüel kimselerin duygulan edebiyatımızda çok fazla yer almamıştır, oysa bunlar bu toplumda varlar ve yazarlar bunları da yansıtmalılar.

Gürbüz’ün metninde yalnızca ‘eşcinsel’ ifadesi yerine artık LGBTİ hareketinin pek de kullanmadığı ‘homoseksüel’ terimine yer vermesinin altını çizebiliriz. Yine de edebiyat dünyası üzerine yaptığı tespit bu terim tercihini gölgede bırakıyor.

SINIR/SIZ, Cumhuriyet’te

Cumhuriyet gazetesi, LGBTİ+ sanatçıların queer feminist dile alan açmak için 25 Haziran-8 Temmuz tarihleri süresince gerçekleşecek olan SINIR/SIZ sergisini okurlarına duyurdu. 

Gazete sergiyi, “Sansür, yasak ve sınırlara karşı farklı bir dünya arzusunun vurgulandığı ve dilin sınırlarının genişletilmeye çalışıldığı sergide çeşitli disiplinlerden üretimler yer alıyor” cümleleriyle tanıtıyor.

Lady Gaga ve Onur Yürüyüşü

Bugün Haber Türk Magazin’de New York’taki Onur Yürüyüşü’ne katılan Lady Gaga’yı sayfasına taşıdı. Gazete, “Her yıl düzenlenen New York LGBT yürüyüşü önceki gün renkli görüntülere sahne oldu. 32 yaşındaki süperstar Lady Gaga da etkinliğe destek verdi” cümlelerini, Gaga’nın gökkuşağı göz makyajı ve giysi detayları ile sürüdürüyor.

Kaos GL Derneği 9 yıldır medyayı izliyor

Kaos GL Derneği 9 yıldır lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve intersekslerin (LGBTİ) medyada yer alış biçimlerini izliyor. Her yıl yayınladığı medya izleme raporları ile hem medyadaki ayrımcı söylem, nefret söylemi, nefret suçu ve önyargıya dikkat çekmeye çalışıyor hem de medyada seyri takip ediyor. Derneğin 2017 yılına ait Medya Raporu'na buradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: medya
İstihdam