26/10/2018 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL Derneği’nin intersekslere odaklanan broşürü “LGBTİ’nin İ’si: İnterseksler Vardır”a buradan ulaşabilirsiniz!

“LGBTİ’nin İ’si: İnterseksler Vardır”a göz attınız mı? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL Derneği’nin intersekslere odaklanan broşürü “LGBTİ’nin İ’si: İnterseksler Vardır”a buradan ulaşabilirsiniz!

Kaos GL Derneği'nin “LGBTİ’nin İ’si: İnterseksler Vardır”  broşürü, intersekslere odaklanıyor.

Broşür, “LGBTİ’’nin İ’si: İnterseksler vardır!”, “İnterseks nedir?”, “Sadece interseks olduğunuzda anlayabileceğiniz 8 şey”, “Arkadaşlarımızın bilmelerini beklediğimiz şeyler”, “Doktorların bilmelerini beklediğimiz şeyler”, “Ailelerin bilmelerini beklediğimiz şeyler”, “18 Yaş üstüne düzenleme var peki ya altındakiler”, “İntersekslerin mücadelesine nasıl destek olabilirsiniz?”, “Üçüncü Uluslararası İnterseks Forumu Bildirgesi”, “İnterseks durumlarla ilgili genetik ve tıbbi terimler” ve “LGBTİ’nin İ’si: İnterseks okuma listesi”  olmak üzere on bir bölümden oluşuyor.

İnterseks?

Broşürün ilk bölümünde, bu çalışmanın yönteminden bahsediliyor. Broşürün, interseks kişilerin deneyimleri, mücadeleleri ve talepleri doğrultusunda hazırlandığı belirtiliyor. Broşürün ikinci bölümünde intersekslerle ilgili mit ve gerçeklere yer veriliyor.

‘Anormal’ ya da ‘kusurlu’ değil

Broşürün üçüncü bölümünde “Sadece interseks olduğunuzda anlayabileceğiniz 8 şey” sıralanıyor. İntersekslerin ‘anormal’ ya da ‘kusurlu’ olmadığı, doğal çeşitlilik sonucu oluşan bir durum olduğu ve “interseks” kavramının tek bir kategori olmadığı vurgulanıyor.

İntersekslerin beklentileri

Üçüncü bölümü takip eden “Arkadaşlarımızın bilmelerini beklediğimiz şeyler”, “Doktorların bilmelerini beklediğimiz şeyler”, “Ailelerin bilmelerini beklediğimiz şeyler” başlıklı üç bölüm ise, intersekslerin arkadaş, aile ve doktorlardan beklentilerini içeriyor.

Hukuk ve tıp uygulamalarında interseksler

Yedinci bölümde Hatay Barosu’ndan Avukat Neşe Öztürk 18 yaş altı intersekslerin dava süreçlerini ve Çocuk Cerrahisi Hemşiresi Emine Uysal, interseks bebeklerle ilgili sağlık alanındaki uygulamaları anlatıyor.

Nasıl destek olabilirsin?

İntersekslerin mücadelesine nasıl destek olabilirsiniz?” başlıklı sekizinci bölüm görünür şekilde interseks olmanın hâlâ oldukça zor olduğu günümüzde, intersekslerin mücadelesine destek olabilmek için birkaç tavsiye sıralıyor.

Bildirge

Broşürün bir diğer bölümü 2013’te Malta’da toplanan Üçüncü Uluslararası İnterseks Forumu’na odaklanıyor. Bu bölümde dünyanın her bölgesinden 30 interseks örgütünün temsilcisi olan 34 aktivistin katılıdığı Forum’da hazırlanan bildirgenin tamamı mevcut.

Terimler ve okuma listesi

Broşürün onuncu bölümü ”, “İnterseks durumlarla ilgili genetik ve tıbbi terimler” başlığını taşıyor. Bu başlıkta, Kromozom, cinsiyet kromozomu, karyotip, genotip, fenotip gibi ‘interseks’ denildiğinde en çok karşılaşılan terimlerin açıklamalarına yer veriliyor.

Broşürün son bölümü ise intersekslere dair geniş bir okuma listesi sunuluyor.

“LGBTİ’nin İ’si: İnterseksler Vardır”’ın dijital versiyonuna buradan ulaşabilir, örgütünüze ya da kurumunuza basılı hâlini temin etmek için bilgi@kaosgldernegi.org adresine e-posta ile ulaşabilirsiniz.


Etiketler: medya
İstihdam