03/12/2024 | Yazar: Kaos GL

AB Temel Haklar Ajansı’nın hazırladığı raporu Kaos GL Derneği Türkçeleştirdi: "Şiddet ve taciz furyası eşzamanlı olarak devam etmektedir. Translar ve interseksler bu durumdan en çok etkilenenlerdir.”

LGBTİQ Eşitliği Yol Ayrımında Yaşanan Gelişmeler ve Karşılaşılan Zorluklar Raporu artık Türkçede! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL, Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı’nın (FRA) hazırladığı “LGBTİQ Eşitliği Yol Ayrımında Yaşanan Gelişmeler ve Karşılaşılan Zorluklar” başlıklı raporu Türkçeleştirdi. AB LGBTİQ+ Anketi'ne ilişkin rapor, AB genelindeki ve aday ülke olan Arnavutluk, Kuzey Makedonya ve Sırbistan'daki LGBTİQ+’ların temel haklardan ne ölçüde yararlandıklarına ilişkin görüşlerini ortaya koyuyor. Yüz bin kişinin katıldığı anket bulguları, olumlu gelişmelere değinmekle birlikte LGBTİQ+’ları hedef alan ayrımcılık ve şiddeti belgeliyor.

Raporun önsözünde LGBTİ+ haklarına ilişkin kritik bir dönemden geçildiği vurgulanıyor:

“FRA'nın üçüncü LGBTİ+ anketi, LGBTİQ+’ların nefret saikli şiddete ve ayrımcılığa maruz kalmaya devam ettiğini göstermektedir. Söz konusu kişilerin birçoğu çekinmeden nefrete karşı meydan okusa da şiddet ve taciz furyası eşzamanlı olarak devam etmektedir. Translar ve interseksler bu durumdan en çok etkilenenlerdir.”

Anket bulgularının bir paradoksu ortaya koyduğunu ve tehlike sinyalleri verdiğini belirten raporda AB kurumları ve üye devletlerin etkili adımlar atması gerektiği ifade ediliyor:

“Tüm LGBTİQ+’lar Avrupa'da kendilerini güvende hissetmeli ve topluma tam olarak karışabilmelidir. Hepimiz olduğumuz kişi gibi davranabilmeli ve istediğimiz kişiyi sevebilmeliyiz. Bu anlamda gençlerin korunmaya ihtiyacı var. Marjinalize edilmiş toplulukların temel ihtiyaçlarının karşılanması için desteğe ihtiyaçları var.”

Trans kadınlara yönelik ayrımcılık en fazla Portekiz’de!

Rapora göre; trans kadınlara yönelik genel ayrımcılık oranlarında ülkeler arasında önemli farklılıklar gözlemleniyor. Trans kadınlara yönelik en fazla ayrımcılığın gözlemlendiği ülkeler sırasıyla Portekiz, İtalya ve Fransa. Bu ülkeleri İrlanda, Belçika, Almanya ve Avusturya takip ediyor. Ayrıca; rapora göre ankete katılan intersekslerin yüzde 56’sı bir sene içinde çeşitli ayrımcı tutumlara maruz kaldığını belirtiyor.

LGBTİQ+’ların yüzde 63’ü çevrimiçi ortamda olumsuz ifadelere maruz kalıyor

Rapora göre; ankete katılanların yüzde 63’ü çevrimiçi ortamda LGBTİQ+'lar hakkında düzenli olarak olumsuz ifadelere maruz kaldıklarını belirtiyor. Tacize maruz kalan LGBTİQ+’ların sadece yüzde 8’i yaşadıkları olayı yetkililere bildirirken fiziksel veya cinsel saldırı mağdurlarının yüzde 63’ü olumsuz psikolojik sonuçlar yaşadığını ifade ediyor.  Bunlarla beraber rapora göre; ankete katılanların yüzde 24’ü “onarım terapisi” adı verilen uygulamaya maruz kaldığını ifade ediyor.

Raporun tamamına ulaşmak için tıklayın.


Etiketler: insan hakları, medya, siyaset, dünyadan
2024