09/11/2023 | Yazar: Aslı Alpar

AB Komisyonu 2023 Türkiye Raporu, temel haklardaki gerilemeye işaret ediyor.

“LGBTİQ’lara ve sivil toplum kuruluşlarına yönelik nefret söylemi devam etti” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Bülent Kılıç / AFP

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Genişleme Paketi kapsamında yer alan “Türkiye Raporu”nu yayınladı. 

Rapor, Türkiye’de 6 Şubat depremlerinin ardından artan kadın ve LGBTİQ’lara yönelik toplumsal cinsiyete dayalı şiddet, ayrımcılık ve nefret söylemine dikkat çekiyor. 

Sivil toplumun kuruluşlarının demokratik sistemin temeli olduğunu hatırlatan rapor, LGBTİQ sivil toplum kuruluşlarına ve kişilere yönelik damgalama, nefret söylemi ve ayrımcı söylemin yükseldiğini vurguluyor: “İktidar ve ortakları seçim kampanyasında LGBTİQ karşıtı söylemi araçsallaştırdı. 

2022 sonbaharında birçok şehirde LGBTİQ karşıtı mitingler düzenlenirken, onur yürüyüşleri polis tarafından sert bir şekilde bastırıldı.”

Hapisteki LGBTİ+’ların yaşadığı ayrımcılık

Raporda hapisteki LGBTİ+’ların yaşadığı hak ihlallerine de yer veriliyor: “Cezaevi yetkililerinin özellikle LGBTİQ’lara yönelik ayrımcılık iddiaları var. İntihardan, çıplak aramalara ve gardiyanların ayrımcı davranışlarına ilişkin soruşturmalarda herhangi bir ilerleme yok.“

Sağlığa erişimdeki ayrımcılıkları da vurgulayan rapor, “LGBTİQ’lar, HIV ile yaşayanlar, seks işçileri ve mülteciler gibi hassas gruplar sağlık hakkına erişimde ayrımcılığa maruz kaldı ve sağlık hizmetlerine erişimde önemli zorluklarla karşılaştı” diyor.

AB Komisyonu 2023 Türkiye Raporu hakkında

AB Komisyonu 2023 Türkiye Raporu, Avrupa Birliği ile tam üyelik müzakerelerini yürüten, aday ve aday olmak isteyen 10 ülkeyi (Türkiye, Sırbistan, Arnavutluk, Karadağ, Kuzey Makedonya, Bosna Hersek, Kosova, Ukrayna ve Moldova) kapsayan 2023 Genişleme Paketi kapsamında hazırlandı. Türkiye Raporu'nda demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü ile ilgili konularda ciddi eleştiriler yer alırken, sivil toplum ve örgütlenme özgürlüğüne ilişkin başlıklarda ise gerilemenin ciddi biçimde devam ettiği belirtildi.


Etiketler: insan hakları, dünyadan
İstihdam