02/05/2015 | Yazar: Loren Elva

Dersim Roştîya Asmê LGBTİ, Dersim ve Batman’da 1 Mayıs’a katıldı. Batman’da düzenlenen bölgesel mitingte Keskesor Diyarbakır LGBTİ de yer aldı.

Dersim Roştîya Asmê LGBTİ, Dersim ve Batman’da 1 Mayıs’a katıldı. Batman’da düzenlenen bölgesel mitingte Keskesor Diyarbakır LGBTİ de yer aldı.
 
Dersim Roştîya Asmê LGBTİ Oluşumu 1 Mayıs’ı Dersim ve Batman’da kutladı. İki ilde alanlara çıkan Roştîya Asmê “LGBTİ Hakları Sendikal Haklardır”, “Patronsuz, Pezevenksiz, Şiddetsiz, Sömürüsüz Bir Dünya” dedi.
 
Dersim’de sabah saatlerinde bir araya gelen binlerce işçi emekçi Eski Hastane önünde bir araya gelerek Seyit Rıza Meydanı’na yürüdü. Tunceli (Munzur) Üniversitesi Zaza Dili ve Edebiyatı (Zon u Edebiyate Zazay) bölümü öğrencileri 1 Mayıs’a kendi pankartları ve dövizleriyle katıldı. Öğrencilerin ellerinde “Ma Şime Meclise”, “Zone Zazaki, Zone Xızırio”, “ Zazaca Bir Dildir, Hiçbir Dilin Lehçesi Değildir”, “Bijî Anarşi Bımre Koleti” yazılı dövizler taşıdı. Zaza Dili ve Edebiyatı bölümü öğrencileri ile yürüyen Dersim Roştîya Asmê LGBTİ Oluşumu aktivistleri “LGBTİ Hakları Sendikal Haklardır” dedi. Yürüyüşe, HDP’li adaylar Alican Önlü ile Edibe Şahin, Dersim Belediyesi Eşbaşkanları Nurhayat Altun ile Mehmet Ali Bul ve binlerce kişi katıldı. KESK, DİSK, Eğitim-Sen, ESP, HDP, DHF, Partizan, EMEP, CHP ve birçok fraksiyon pankartları, bayrakları ve sloganları eşliğinde Seyit Rıza Parkı’na yürüdü. Yürüyüş boyunca, “Yaşasın Halkların Kardeşliği”, “Bijî Yek Gulan”, “1 Mayıs İsyandır, Taksim’e Selamdır”, “Taksim Bizim, İstanbul Bizim” sloganları atıldı. Seyit Rıza Meydanı’nda yürüyüşü tamamlayan yurttaşlar, 1 Mayıs’ta yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulundu. Seyit Rıza Meydanı’nda Roştîya Asmê aktivistlerinin attığı “Susma Haykır Eşcinseller vardır”, “LGBTİ Hakları Sendikal Haklardır” sloganlarına kitle ilgi göstererek eşlik etti.
 
Açılış konuşmasını yapan BES Dersim Şube Başkanı Özcan Gürtaş, başta Suriye’de katledilen Aleviler olmak üzere katledilen tüm insanları selamlayarak kendilerinin güzel bir dünya hayal etmeye çalışırken katillerin kendilerini öldürmeye devam ettiğini ifade etti. Katil DAİŞ ve El Nusra çetelerinin vahşetiyle karşı karşıya kaldıklarını kaydeden Gürtaş, “Bir yaşındaki çocuk ve yatalak yaşlıların aynı ateşle yandığı 38 katliamının çocuklarıyız. Dün Ermeniler, Kürtler, Rumlar katledilirken izleyenler bugün katledilenleri tekrar izlemekle kalmaktadır” dedi.
 
Roştîya Asmê’nin mesajı sahneden okundu
 
Dersim Roştîya Asmê LGBTİ Oluşumu’nun sahnede yayımlanan mesajında, “Taksim başta olmak üzere, tüm meydanlar, sokaklar, kamusal alanlar hepimizin ortak değeri ve ortak yaşam alanıdır. Kültürümüz, tarihimiz, bir arada yaşayabilme umudumuzdur. İşçi ve emekçilerin Uluslararası Birlik Mücadele ve Direniş günü 1 Mayıs kutlu olsun. Wes Bo Ju Gulan” denildi.
 
Konuşmaların ardından Dersim Belediyesi’nin müzik grubu Koma İşuva ve Erbane Grubu sahne alırken, yerel sanatçılar Özkan Özgül ve Grup Arin’in türküleriyle çekilen halaylar çekildi.
 
Keskesor ve Roştîya Asmê Batman bölgesel mitinginde
 
Kürt işçi ve emekçileri, 1 Mayıs için Batman’da bölgesel mitingte buluştu. Batman’da DİSK (Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu), KESK (Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu), TMMOB (Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği), TTB’nin (Türk Tabipleri Birliği) düzenlediği mitinge bölge kentlerinden on binlerce işçi ve emekçi bir araya gelirken mitinge kadınların ve gençlerin yoğun katılımı dikkat çekti.
 
Keskesor LGBTİ Diyarbakır Oluşumu mitingte Keskesor imzalı “LGBTİ Hareketi Sınıflı Topluma Karşı Özerk Bir Mücadeledir” pankartı açtı. Pankartın arkasında yürüyen Dersim Roştîya Asmê LGBTİ Oluşumu aktivistleri, “Patronsuz, Pezevenksiz, Şiddetsiz, Sömürüsüz Bir Dünya” dedi. Gökkuşağı bayrakları ile yapılan yürüyüşte sık sık “Homofobik Devlet Yıkacağız Elbet”, “Kurtuluş Yok Tek Başına, Ya Hep Beraber Ya Hiç Birimiz”, “Ay, Ayol, Anarşi” sloganları atıldı.
 
Kitlenin Basın Kavşağı’na girmesiyle başlayan kutlamada söz alan KESK Eş Genel Başkanı Şaziye Köse, İstanbul Taksim Meydanı’nda yapılacak mitingin yasaklandığını ve işçi ve emekçilere müdahale edildiğini dile getirerek, “Ne yaparsanız yapın Taksim’in Batman ile birleşmesini engelleyemezsiniz. 21 yüzyılda insanlık yitirir gibi olduğu belleğini tazeliyor. Bu halkların ortak özelliği var. Devrim. Hiçbir zaman da bu mücadelemizden taviz vermeyeceğiz” dedi.
 
Mücadelelerinden vazgeçmeyeceklerini dile getiren Köse, Erdoğan’a seslenerek, “Sen ezilen halkların özgürlük talepleri karşısında duramazsın. Biz dünyada büyük bir seliz. Sizi de süpüreceğiz. Ne yaparsan yap, 8 Haziran sabah çiçekler rengârenk açacak. Kadından emeği, tüm alanları birleştirerek geliyoruz. Kork bizden kork” diye konuştu.
 
Grup Munzur, Hozan Cömert, Koma Grava Roje sahne aldı. 

Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
nefret