03/11/2021 | Yazar: Defne Güzel

LGBTQ+ Gençleri Okul Ortamında Desteklemek İçin En İyi Uygulamalar etkinliğinden: “Okul personeli öğrencilere seçtikleri ad ve cinsiyet kimliklerine karşılık gelen zamirlerle hitap etmelidir.”

LGBTQ+ gençleri okul ortamında desteklemek için en iyi uygulamalar Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL’nin Eşit Haklar İçin Savunuculuğu Güçlendirme Projesi kapsamında eğitim alanında düzenlediği çevrimiçi etkinliklerin bir yenisi 28 Ekim tarihinde gerçekleşti. LGBTQ+ gençleri okul ortamında desteklemek için en iyi uygulamaların konuşulduğu etkinliğin konuğu ise Vanessa Dominguez oldu.

Old Dominion Üniversitesi’nde Klinik Doçent Doktor olarak görev yapan ve LGBTQ+ toplumunda bireysel ve ilişkisel istikrar üzerine çalışmalarını sürdüren Dominguez, etkinlik kapsamında LGBTQ+ gençlerin esenliği üzerine konuşmasını gerçekleştirdi.

“Mağduriyet yaşayan öğrencilerin okulu kaçırma olasılığı üç kat daha fazla”

Sunumuna bir takım araştırma sonuçlarını aktararak başlayan Dominguez’in verdiği bilgiler şu şekildeydi:

“LGBTQ+ gençler arasında intihar oranları daha yüksek (CDC, 2011).

LGBTQ+ gençler arasında depresyon oranları daha yüksek (Birkett ve ark, 2009).

Evsiz gençlerin %40’ı LGBTQ+ Williams İnstitute, 2012).

LGBTQ+ öğrencilerin %59,1’i cinsel yönelimleri, %42,5’i cinsiyet ifadeleri nedeniyle okulda kendilerini güvensiz hissediyor (GLSEN, 2019).

LGBTQ+ öğrencilerin %68,7’si sözlü tacize uğradığını, %25,7’si cinsel yönelimleri nedeniyle fiziksel tacize uğradıklarını bildiriyor (GLSEN, 2019).”

“Mağduriyet yaşayan öğrencilerin okulu kaçırma olasılığının 3 kat daha fazla olduğunu” söyleyen Dominguez, bu öğrencilerin “düşük eğitim ve akademik başarı beklentilerinin olduğunu” da ekledi ve “LGBTQ+ öğrencilerin depresyon, intihar, uyuşturucu kullanımı ve okul sorunları açısından daha yüksek risk altında olduğunun” da altını çizdi.

Etik standartlar

Sunumuna istatistiksel verilerle devam eden Dominguez, Amerikan Okul Psikolojik Danışmanları Derneği’nin (ASCA) etik standartlarını şöyle sıraladı:

“Bir öğrencinin cinsel yönelimini veya cinsiyet kimliğini değiştirmeye çalışmak okul danışmanının görevi değildir.

Okul danışmanları cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve cinsiyet ifadesinden bağımsız olarak tüm gençlerin onayını taahhüt eder, güvenli ve onaylayıcı okullar oluşturmak için çalışır.

Okul personeli öğrencilere seçtikleri ad ve cinsiyet kimliklerine karşılık gelen zamirlerle hitap etmelidir.

Okul danışmanları bir öğrencinin cinsiyet kimliğini belirleme sorumluluğunun dış onaylardan ziyade öğrenciye ait olduğunu bilir.”

Son olarak “eğitimcilerin, güvenli ve onaylayıcı okullar oluşturmak ve LGBTQ+ öğrenci haklarını desteklemek için kampanyaların, girişimlerin ve yasama çabalarının öncüsü” olduğunu vurgulayan Dominguez bu kapsamda eğitimcilerin neler yapabileceğini katılımcılarla paylaştı. Dominguez’in sunumunun ardından soru cevap bölümüne geçildi ve oturum sonlandı.

* Bu etkinlik, Avrupa Birliği'nin mali desteği ile hazırlanmıştır. İçeriğin sorumluluğu tamamıyla KAOS GL’ye aittir ve AB’nin görüşlerini yansıtmamaktadır.

lgbti-esitligi-icin-kat-edilecek-cok-mesafe-var-yayini-turkcede-1


Video Haber İkon  İlgili Video:


Etiketler: eğitim
İstihdam