21/06/2021 | Yazar: Defne Güzel

York Üniversitesi’nden Nick Mule, LGBTQİ’lerle sosyal hizmetlerde profesyonel sorumlulukları anlattı: Cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve ifadesi hakkında bilgi sahibi olun.

LGBTQİ dostu bir sosyal hizmet uzmanı olduğunuzu gösterin Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL’nin Eşit Haklar İçin Savunuculuğu Güçlendirme Projesi kapsamında düzenlediği etkinlikler serisinin sosyal hizmet alanındaki ilk etkinliği Nick Mule ile gerçekleşti. Nick Mule LGBTQİ’ler ile sosyal hizmetlerde profesyonel sorumluluğu anlattı.

Sosyal Hizmet Uzmanı Mule, Kanada’dan, York Üniversitesi’nde Sosyal Hizmetler Okulu’nda Doçent Doktor ve Queer Ontario’nun kurucularından. Kaos GL’nin 17 Haziran günü düzenlediği etkinliğe konuk olan Mule, etkinlik kapsamında katılımcılara LGBTQİ’ler ile sosyal hizmetlerde profesyonel sorumluluklara dair sunumlarını gerçekleştirdi.

LGBTQİ’ler için sosyal hizmet ihtiyaçları

Mule, konuşmasında ilk olarak sosyal hizmet uygulamalarında etikten bahsetti. Bu kapsamda İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Dünya Sağlık Örgütü’nün eşcinselliği hastalık kategorisinden çıkarması, Yogyakarta İlkeleri kendisinin hatırlatmaları arasındaydı.

Mule’nin LGBTQİ’ler için sosyal hizmet ihtiyaçları konusunda sıraladığı maddeler çocuk ve gençlerin açılma süreçleri, intihar eğilimi, aynı cinsiyetten kişilerin ebeveynliği gibi konuları içerirken şu maddelere de dikkat çekti:

  • Yaşlılara yönelik destekler
  • Özgüven
  • LGBTQİ mülteciler ve sığınmacılar
  • Ayrımcılık
  • Cinsel Yolla Aktarılan Enfeksiyonlar

Bu alanlara ve daha fazlasına ilişkin LGBTQİ’ler için verilecek sosyal hizmet ihtiyacının önemine değinen Mule, Türkiye’de sosyal hizmetlerin aile, çocuk, şehit akrabaları ve gaziler, kadın ve çocuk konularına değindiğinin de altını çizdi.

LGBTQİ’lerle sosyal hizmet pratikleri

Mule, sunumunun devamında sosyal hizmet pratiklerine dair ise şu maddeleri sıraladı:

  • Cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve ifadesi hakkında bilgi sahibi olun ve bu konulara karşılık gelen uygulamalara katılın.
  • Toplumsal cinsiyet ve cinsel çeşitliliği kapsayıcı değerlendirme formları tasarlayın.
  • LGBTQİ dostu bir sosyal hizmet uzmanı olduğunuzu göstermek için samimi mesajlar verin.
  • İnsanların isterlerse açılmalarına olanak veren açık ve duyarlı sorular sorun.
  • Hizmet alan kişinin sorunlarına öncelik vermesini ve konfor düzeyine göre süreci yönlendirmesini sağlayın.
  • Hizmet alan kişinin üstün yararına odaklanan, güçlendirme temelli, onaylayıcı bir sosyal hizmet uzmanı olduğunuza dair güvence verin.

Konuşmasının devamında LGBTQİ’lerin maruz bırakıldığı ayrımcılığı ve şiddeti sosyal hizmet uzmanlarının ele alma zorunluluğunun olduğunu hatırlatan Mule, “toplumun bir kesimi acı çekiyorsa toplum bundan fayda görmez” diye ekledi.

Sosyal hizmet uzmanlarında yönelik; “toplumun tüm üyelerinin onuruna ve öz değerine saygı duyacaksak LGBTQİ’ler de buna dahil edilmelidir ve sosyal hizmet uzmanları bunu sağlamada önemli bir rol oynamaktadır” diye ekleyen Mule daha sonra katılımcılarla iletişim bilgilerini paylaştı ve sunumunu sonlandırdı.

Yıldız Tar’ın modere ettiği etkinlikte Mule’nin sunumunun ardından soru-cevap bölümüne geçildi ve ardından etkinlik sonlandı.

* Bu etkinlik, Avrupa Birliği'nin mali desteği ile hazırlanmıştır. İçeriğin sorumluluğu tamamıyla KAOS GL’ye aittir ve AB’nin görüşlerini yansıtmamaktadır.

lgbti-esitligi-icin-kat-edilecek-cok-mesafe-var-yayini-turkcede-1



Video Haber İkon  İlgili Video:


Etiketler: insan hakları, yaşam, sosyal hizmet, dünyadan
İstihdam