02/06/2015 | Yazar: Melahat D

Kaos GL ve Pembe Hayat’ın Oy ve Ötesi ile beraber organize ettiği, Seçim Güvenliği Atölyesi’ni Başak Yavçan gerçekleştirdi.

LGBT’ler sandıklara! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kaos GL ve Pembe Hayat’ın Oy ve Ötesi ile beraber organize ettiği, Seçim Güvenliği Atölyesi’ni Başak Yavçan gerçekleştirdi. Yavçan; Gezi sürecinin ardından, seçim sürecinde hukuksuzluk olmaması için kurulduklarını ve gönüllülerle yol aldıklarını belirtti.
 
Kaos GL ve Pembe Hayat’ın çağrısıyla (27 Mayıs Çarşamba) gerçekleşen atölyede 7 Haziran genel seçimleri için sandığa gidecek olan LGBTİ’lerin seçim güvenliğini nasıl sağlayabileceği üzerine konuşuldu, katılımcılara müşahitlik eğitimi gerçekleştirildi.
 
“Ayrımcılık olduğunda tutanak tutturun!”
 
Yavçan sunumunda “Sandık seçmen listesinde kayıtlı olan tüm yurttaşların oy kullanma hakkı vardır. Oy kullanma sürecinde ayrımcılık yaşanması, gözlemlenmesi halinde şikayet tutanakları tutturunuz kayıt altına almak önemli, sandık,  okul çevresinde şiddet, tehdit, kavga yaşanması halinde kolluğu çağırınız” diye belirtti.
 
Yavçan adil, demokratik bir seçim sürecinin gerçekleşmesi, doğru sonuçlandırılması için seçim süresinde LGBT’lerin de var olmasının önemini vurgulayarak, seçim günü LGBT’leri gönüllü olmaya davet etti. “Sayım ve döküm işlemlerinin açık olarak gerçekleştiğinden, yurttaşlar olarak süreci takip etmeye hakkımız var” diye ekledi.
 
Yavçan şöyle devam etti: “Oy sayım tutanaklarını okul sorumlularına teslim etmek gereklidir. Sandık Kurulu Başkanlarının ve Kurulun yaptıkları işlemlerin, aldıkları tedbirlerin kanunlara aykırı olduğunun tespit edilmesi durumunda; Sandık kuruluna şikayet, seçim sonuçlarını saptayan tutanağın düzenlenmesine kadar yazılı veya sözlü olarak yapılır. İlçe Seçim Kuruluna İtiraz, oy verme gününden sonraki Salı günü en geç 15’e kadar yazılı olarak yapılmalıdır.”
 
Detaylı bilgi ve şikayet dilekçeleri için:
 
Oy ve Ötesi’nin 7 Haziran seçimleri için müşahitlik video eğitimi: https://www.youtube.com/watch?v=ICkGFg7jqt0
 
7 Haziran 2015 Seçimleri Müşahit Eğitimi Rehberi : http://oyveotesi.org/wp-content/uploads/2015/05/EG%C4%B0T%C4%B0M_29.05.2015.pdf
 
 
Oy ve Ötesi nedir?
 
Oy ve Ötesi Mart 2014 yerel seçimleri öncesinde İstanbul’da bir araya gelen gönüllüler tarafından kurulmuş, yerel seçimlerin bağımsız ve tarafsız bir şekilde gerçekleşmesine katkıda bulunmayı amaç edinen bir dernek.
 
Dernek; tekrarlanan Yalova seçimlerinin ardından, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 5 ilde müşahitlik eğitimi almış, tarafsızlık ve bağımsızlık ilkesini benimsemiş 40.000’in üzerinde Oy ve Ötesi gönüllüsü ile sonuçları karşılaştırıp ve örtüşmeyen sonuçlar konusunda da gerekli itirazların sunulmasını organize etti.
 
Oy ve Ötesi, 7 Haziran genel seçimleri için örgütlenme ağını genişleterek 45 il ve 162 ilçede, toplam 120.000 gönüllü ile tüm oyların %62’sini saymayı hedefliyor. Oy ve Ötesi, bu partiler üstü harekete katılıp seçim sandıklarına sahip çıkmak isteyen LGBTİ’leri sandik.oyveotesi.org adresinden kayıt olmaya, ister oy verecekleri sandıkta isterlerse başka bölgedeki bir sandıkta gönüllü olmaya çağırıyor. 

Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam