16/02/2013 | Yazar: Umut Güner

Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Ayrımcılığına Karşı Avukat Ağı’nın İzmir Avukat Çalıştayının üçüncü bölümde ise Avukat Rozerin Seda Kip, LGBT’lerin barınma hakkına üzerine sunum yaptı.

LGBT’ler ve Barınma Hakkı ve İhlaller Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Ayrımcılığına Karşı Avukat Ağı’nın İzmir Avukat Çalıştayının üçüncü bölümde ise Avukat Rozerin Seda Kip, LGBT’lerin barınma hakkına üzerine sunum yaptı.
 
Türkiye’de LGBT’ler için ayrımcılığa yol açan mevzuat kat malikleri kanunu. Bu kanunda “çekilmez hal” tanımlanması yapılıyor. Aynı maddede, kendi bölümünü randevuevi vs. gibi ahlaka ve edebe aykırı bir halde kullanılması tanımlanıyor. Avcılar Meis Sitesinde bu trans kadınlara karşı kullanıldı.
 
Yogyakarta İlkeleri, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine ilişkin hakların nasıl korunması gerektiğine ilişkin devletlerin nasıl düzenlemeler yapması gerektiğinin altını çiziyor. bu ilkelerden 15. Maddede LGBT’lerin barınma hakkını nasıl kullanacağını tanımlıyor. Herkesin cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğinden bağımsız bir şekilde barınma hakkını garantiye alıyor.
 
Avcılar’da ne oldu?
Avcılar dosyasının iki ayağı birinci ayağında idari ayağında evlerin mühürlenmesi süreci var. diğer tarafta ise ceza davası ayağı var. Eylül sonu gibi cumartesi akşamları Meis sitesi sakini olduğunu söyleyen bir grup insan nefret söylemi yayarak transfobik gösteriler düzenlemeye başladı. Bu transfobik saldırılara karşı Avcılar Emniyet Müdürlüğü sessiz kaldı. Bu nefret söylemi linçe dönüşme ihtimali çok fazla idi. Savcılık bizim şikayetimizle ilgilendi. Kaymakamlık, Polis merkezi bu dosyanın durumundan haberdar oldukları için artık “sessiz” kalmaktan vaçgeçtiler. Bu süreç devam ederken kasım ayının başlarında, Meis Sitesinde transların kaldığı 13 evim mühürlendiğini öğrendik. Bir ihbar sonrası evlerin mühürlendiğini gördük. Başbakanlık İhbar Merkezine yapılan bir ihbar sonrasında evlerin mühürlendiğini öğrendik. Yürütmenin durdurulması talebinde bulunduk. Yürütmenin durdurulması talebi İdari Mahkeme tarafından reddedildi.
 
 
 
 
 
 

  


Etiketler: insan hakları
nefret