26/06/2014 | Yazar: Dilan Çiçek

Cinsel yönelimleri ya da cinsiyet kimlikleri toplumun ‘normal’ine uymayanlar ne gibi hak ihlalleri yaşar?

LGBT’lerin 2013 yılı: İnsan hakları talepleri karşılıksız kaldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Cinsel yönelimleri ya da cinsiyet kimlikleri toplumun “normal”ine uymayanlar ne gibi hak ihlalleri yaşar? Devletin kayıt altına almadığı bu ihlalleri Pembe Hayat ve Kaos GL dernekleri ortaklaşa hazırladıkları raporla görünür kılmayı hedefliyor.

 

Geçtiğimiz yıl boyunca LGBT’lerin (lezbiyen, gey, biseksüel, trans) cinsel yönelimleri ve cinsiyet kimlikleri nedeniyle uğradıkları hak ihlalleri arasından medyaya yansıyanlar bu raporda paylaşılıyor.

 

Düzenleme olmaması ihlalleri meşrulaştırıyor

 

LGBT’lerin insan hakları raporu, yasal düzenlemeler ve uygulamada etkili koruma olmamasının ihlalleri meşrulaştırdığının altını çiziyor.

 

Raporda, 2013 yılında nefret suçlarına dair herhangi bir düzenleme yapılmamasının “yargıya yansıyan vakalarda ‘önyargı saikinin’ hem soruşturma, hem de kovuşturma sırasında araştırılmaması sonucunu doğurduğu” ifade ediliyor.

 

Rapora göre, “2013 yılı boyunca medyaya yansıyan; 4 nefret cinayeti, 1 tecavüz, 10 nefret saldırısı (ikisi ateşli silahla, ikisi kesici aletle), 1 linç girişimi, 1 kundaklama, 1 kaçırma vakası yaşandı. Ayrıca İstanbul’da polis operasyonuyla 15 trans evlerinin kapıları kırılarak gözaltına alındı.”

 

Medyada yer alan olumlu haberlere yer verilen raporun sonuç bölümünde LGBT örgütlerinin insan hakları taleplerine yer veriliyor.

 

2013 Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Temelli İnsan Hakları İzleme Raporu’na bu linkten ulaşabilirsiniz. 

 


Etiketler: insan hakları
İstihdam