30/04/2012 | Yazar: Kaos GL

SPoD, Yeni Anayasa çalışmaları kapsamında LGBT bireylerin Yeni Anayasa yapım süreci ve içeriğine dair taleplerini içeren raporu Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na gönderdi.

LGBT’lerin Yeni Anayasa’nın İçeriğine Yönelik Somut Talepleri Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Sosyal Politikalar, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD), Yeni Anayasa çalışmaları kapsamında LGBT bireylerin Yeni Anayasa yapım süreci ve içeriğine dair taleplerini içeren raporu Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na gönderdi.
 
Rapor SPoD’un gerçekleştirdiği 2 panel ve 5 forumun yanı sıra üyelere ve bağımsız LGBT bireylere yapılan bir anketin sonuçları doğrultusunda hazırlandı. Bunlara ek olarak www.kaosgl.org sitesinin çağrısı ve sosyal medya aracılığıyla gelen talepler de değerlendirilerek rapora eklendi.
 
LGBT’lerin Yeni Anayasa’nın İçeriğine Yönelik Somut Talepleri şöyle:
 
1.       Yeni Anayasa’nın Kanunlar önünde eşitliği düzenleyen maddesine “Cinsel Yönelim” ve “Cinsiyet Kimliği” ibareleri eklenmelidir.
2.       Kadın-Erkek eşitliği vurgulanmalı, toplumsal hayat ve temsilde eşitliğin sağlanması yönünde; %50 kota ve pozitif ayrımcılık da dahil olmak üzere; devletin pozitif yükümlülükleri açıkça belirtilmelidir.
3.       Yeni Anayasa’da azınlıkların ya da belli toplumsal kesimlerin aleyhine olarak keyfi yorumlamalara yol açabilecek “Genel Ahlak”, “Kamu Düzeni”, “Adap”, “milli değer” gibi muğlak ve göreceli kavramlara yer verilmemelidir.
4.       Yeni Anayasa’nın ana referans noktası Devlet ya da Aile değil, Birey’in Temel Hak ve Özgürlükleri olmalıdır.
5.       Temel Hak ve Özgürlükler konusunda Uluslararası Sözleşmeler zemin kabul edilerek güvence normları oluşturulmalı, ortaya çıkacak uyuşmazlıklarda Uluslararası Sözleşmelerin esas alınacağı bir maddede güçlü bir şekilde ifade edilmelidir.
6.       Temel hak ve özgürlükler sadece vatandaşlık üzerinden değil Anayasanın etki alanında olacak herkes (mülteciler, sığınmacılar, yasal ya da yasadışı göçmenler) için olduğu açıkça belirtilmelidir.
7.       Temel hak ve özgürlüklerin olağanüstü durumlarda bile hakkın özüne dokunacak ya da bir kesimi hedef alacak şekilde kısıtlanamayacağı Yeni Anayasa’da vurgulanmalıdır.
8.       Sosyal Haklar, birey temelli olarak tanımlanmalı, devletin sosyal yükümlülükleri kişi ve grupların ihtiyaçları göz önünde bulundurularak açıkça yazılmalıdır.
9.       Konut ve haberleşme hürriyetini de içerecek şekilde özel hayatın dokunulmazlığını garanti altına alacak bir madde olmalıdır.
10.     Siyasi partiler de dahil olmak üzere, örgütlenme özgürlüğünün şiddet esaslı olmadığı sürece dokunulmaz olduğu belirtilmelidir.
11.     Düşünce ve ifade özgürlüğünün şiddete açıkça çağrı yapmadığı sürece dokunulmaz olduğu belirtilmelidir.
12.     Vicdani Red Hakkı temel hak ve özgürlükler arasında tanımlanmalıdır.
13.     Temel hak ve özgürlüklere erişim ve kullanımı için devletin pozitif yükümlülükleri tanımlanmalı ve mekanizmaları anayasa da tanımlanmalı, Evrensel standartlara uygun şekilde bir Anayasal Bağımsız İnsan Hakları Ulusal Kurumu kurulmalıdır.
14.     Devletin demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olma niteliği evrensel standartlara uygun şekilde tanımlanmalıdır.
15.     Diyanet İşleri Başkanlığı kaldırılmalıdır.
16.     Yeni anayasada ideolojik referanslar olmamalıdır.
17.     Yeni anayasada etnik referanslar olmamalıdır.
18.     Yeni anayasada yargı denetiminin hiçbir istisnası olmamalıdır.
19.     Yargıçların bağımsızlığını sağlayacak güvenceler anayasal düzeyde ifade edilmelidir.
20.     Olağanüstü ve özel mahkemeler ile askeri mahkemeler kaldırılmalıdır.
21.     HSYK’nin bağımsızlığı güvence altına alınmalı, kararlarına yargı yolu açılmalıdır.
22.     Seçimlerde temsilde adalet esas alınmalı, seçim barajının dayanağı olan “istikrar” esası kaldırılmalıdır.
 
Raporun tamamına https://www.facebook.com/note.php?saved&&note_id=10150718917843940 adresinden ulaşılabilir.

Etiketler: insan hakları, sivil anayasa
İstihdam