01/07/2011 | Yazar: Kaos GL

STGM’nin Haftasonu Ankara’da düzenleyeceği Sivil Sesler Festivali’ne, ‘LGBT’siz Sivil Anayasa Olmaz!’ şiarında ortaklaşan LGBTT örgütleri de katılacak.

 
Sivil Toplum Geliştirme Merkezi (STGM) Anayasa yapım sürecine sivil toplum örgütlerinin de katılımını sağlanması için 2-3 Temmuz’da Ankara’da "Sivil Sesler Festivali" düzenliyor.
STGM ‘den Sezin Öney İzmir’de düzenlenen basın toplantısında "Önce bizi muhatap almalarını istiyoruz. Çünkü bizsiz sivil Anayasa olmaz" dedi.
 
Öney, İzmir’deki sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle birlikte Sivil Sesler Festivali’nin tanıtım toplantısını yaptı. Yola çıkış hedeflerinin siyasete, öncelikle de Anayasa yapımına sivil toplum örgütlerinin katılımına destek olmak olduğunu söyledi.
 
Toplumda bu düşüncenin ortaya çıkmasında köprü görevini üstlenmek istediklerini belirten Öney,"İlk kez sivil bir Anaya yapılması olanağı yakalandı. Bu Anayasa’nın hazırlanışta sivil toplum ön planda olmalıdır. Bu örgütlerin görüşleri mutlaka yansınmalıdır. Yeni Anayasa, en mükemmel metin de olsa ortaklaşa hazırlanmadığı sürece sivil toplumu kucaklamaz dedi. Öney, Ankara’da 2-3 Temmuz’da gerçekleşecek Sivil Sesler Festivali’nde bu görüşlerin ortaya konacağını ve tartışılacağını, TBMM’ye yürüneceğini ve siyasi partilerin genel başkanlarıyla görüşüleceğini belirtti. Herhangi bir siyasi eğilim odaklı olmadıklarını tamamen sivil toplum örgütleri temsilcilerinin birlikteliğiyle ortaya çıktıklarını belirten Öney, "Önce bizi muhatap almalarını istiyoruz. Çünkü bizsiz sivil Anayasa olmaz. Biz sesi olmayanların sesi olmak için yola çıktı. Bu kez Anayasa’yı birlikte yapalım" dedi.
 

Toplantıya katılan Buca Engelliler Derneği temsilcisi Kamuran Parıltı, Türkiye’deki engellilerin sorunlarının çözümü, Birleşmiş Milletler Engelli İnsan Hakları kapsamında maddeleri Anayasa’da görmek için mücadele edeceklerini söyledi. Çiğli Evka-2 Kadın Kültür Evi temsilcisi Kızbes Aydın, 12 Eylül Anayasasının militarist, vesayetçi, cinsiyetçi olduğunu, bu kez ilk kez bir cinsiyetsiz bir Anayasa olanağının önlerine çıktığını söyledi. Mülteci Derneği temsilcisi Taner Kılıç ise toplumun her kesiminin sesinin Anayasa hazırlığında katkısı olması için süreçte yer almak istediklerini söyledi.
 
Ayrımcılığa Karşı Gökkuşağı Koalisyonu’nu oluşturan ve “LGBT’siz Sivil Anayasa Olmaz!” şiarında ortaklaşan LGBTT örgütleri 2-3 Temmuz’da STGM tarafından Ankara’da düzenlenecek Sivil Sesler Festivali’nde yer alarak, Anayasa’nın eşitliği düzenleyen maddesine “cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği” ifadelerinin eklenmesi taleplerini yineleyecekler.


Etiketler: insan hakları, sivil anayasa
İstihdam