23/11/2009 | Yazar: Bawer Çakır

İstiklal Caddesi'nde yürüyen LGBTT’ler, nefret suçlarının yasal olarak tanınmasını ve anayasanın eşitliği düzenleyen 10.

LGBTT’ler Öldürülen Transseksüeller İçin Sokağa Çıktı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İstiklal Caddesi'nde yürüyen LGBTT’ler, nefret suçlarının yasal olarak tanınmasını ve anayasanın eşitliği düzenleyen 10. maddesine cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ifadelerinin de eklenmesini istediler. 

"Sokaktayız, kaldırımdayız, her yerdeyiz ve hiçbir yere gitmeyeceğiz!" sloganıyla yürüyen 50'yi aşkın kişi lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transseksüellere (LGBTT) yönelik nefreti ve şiddeti protesto ettiler.

Nefret suçlarının ve cinayetlerinin yasalarca tanınmasını ve önlenmesini sağlamak için gerekli düzenlemelerin yapılmasını istediler.
 
"Translara yönelik şiddet Çapkın'la birlikte arttı"

İstanbul LGBTT Girişimi, Emekçi Hareket Partili LGBTT'ler ve Kadın Kapısı, 20 Kasım Öldürülen Transları Anma Günü'nde Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği'nin Ankara'da düzenlediği etkinliklere olarak İstanbul'da yürüyüş düzenledi.
 
Taksim Tramvay Durağı'nda Pazar akşamı saat 17:00’de buluşan kitle "Nefret öldürüyor, devlet bunu görüyor", "Öldürülenler kardeşin, durma çık sokağa" sloganları atarak Galatasaray Meydanı'na gelen topluluk yürüyüş boyunca gökkuşağı bayrağı taşıdı.
 
Burada yapılan basın açıklamasını okuyan Eskişehir MorEl LGBTT üyesi Anıl Özdemir "Geçtiğimiz dönemde sadece bildiğimiz 35 kişi nefret nedeniyle öldürüldüğünü, devletin yasalarıyla ayrımcılığı teşvik ettiğini ve katilleri koruduğunu" söyledi.
 
"İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, görev başına geldiğinden bu yana İstanbul sokaklarında yaşananlar bunun en açık örneğidir" dedi.
 
"Travesti, transseksüel cinayetleri politik cinayetlerdir ve devlet eliyle teşvik edilmektedir. İstanbul sokaklarında 'Kabahatler Kanunu' ve trafik yasası bahane gösterilerek kesilen cezalara izin vermediğimiz gibi, ölümü destekleyen yasalara da izin vermeyeceğiz."
 
Özdemir "Sokağa herkesin bir arada kendini özgürce ifade ederek yaşayabileceği bir dünya kurmak, işlenen suçların sıradan olaylar değil 'nefret suçları' olduğunu anlatmak, travesti ve transseksüellerin seks işçiliğine mahkûm edilmeleri yerine herkes gibi istihdam edilme olanaklarını yarattırmak için nefret suçlarının ve cinayetlerinin önlenmesi için sokaklara çıktıklarını" belirtti.
 
Hester'in öldürülüşü simge oldu

Bundan tam 11 yıl önce, 20 Kasım 1998'de ABD'li trans Rita Hester San Francisco'daki evinde ölü bulundu. Hester'in kimliği belirsiz kişilerce bıçaklanarak öldürüldüğü açıklandı.
 
Hester'in öldürülmesinin ardından "Ölümümüzü Hatırlamak" adıyla mumlu nöbet tutma eylemi başlatıldı. Mumlu anmanın ardından 20 Kasım tarihinin transfobik nefret ve önyargılardan dolayı öldürülen travesti ve transseksüellerin onuruna ve trans görünürlüğünün artması amacıyla anma günü olması çağrısı yapılmaya başlandı.
 
Çağrı dünyadaki tüm translardan ve LGBTT örgütlerinden karşılık buldu ve 20 Kasım dünyanın her yerinde transfobik nefret nedeniyle öldürülen transseksüelleri anma günü olarak kayıtlara geçti.

Fotoğraf: Safiye Aladaş (DİHA)
 

Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam