10/05/2013 | Yazar: Ebru Öztürk

İsveç’te bir lise toplumsal cinsiyet açısından nötr bir soyunma odası açmaya karar verdi.

Lisede Trans Öğrenciler İçin Soyunma Odası Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
İsveç’te bir lise toplumsal cinsiyet açısından nötr bir soyunma odası açmaya karar verdi. Bugüne kadar kadınlar ve erkekler için olmak üzere ikiye ayrılan soyunma odalarına bir üçüncüsü eklenerek translar ve kadın/erkek soyunma odalarında rahat hissetmeyenler için bir soyunma odası oluşturuldu.
 
Söz konusu uygulama İsveç’in başkenti Stockholm’ün en yüksek puanla öğrenci alan okullarından biri olan Södra Latin Gymnasium’da başlatıldı. Bu girişime öncülük eden gruptan lise öğrencisi Serny Carpvik konuya ilişkin olarak İsveç Radyosu’na yaptığı açıklamada “İnsanlara transların toplumun bir parçası olduğunu göstermek, bu insanların kadınlar ve erkekler kadar eşit olduğunu anlatmak istediklerini” söyledi.
 
Carpvik süreci şöyle anlattı:
“Erkeklerin soyunma odasında üzerimi değiştirirken rahat edemiyordum ve Beden Eğitimi öğretmenime durumu anlatarak yalnız başıma başka bir yerde soyunup soyunamayacağımı sordum, o da bana bu odayı gösterdi. Her seferinde anahtarı alıp, üzerimi değiştirip, sonra anahtarı geri vermek durumunda kalıyordum ve bu zaman alıyordu. Ben de okulun LGBT (lezbiyen, gey, biseksüel, trans) konseyiyle konuşup toplumsal cinsiyet açısından nötr bir odanın olmasının iyi olacağını söyledim ve böylece okul yönetimiyle anlaştık”.
 
Bugün erkek ve kadın soyunma odalarının yanı sıra toplumsal cinsiyet açısından nötr bir soyunma odasının açıldığı Södra Latin Lisesi’nde bu konudaki tartışmaların yaklaşık bir yıldır devam ettiğini söyleyen okulun LGBT Konseyi’nden Louise Tidestad Vahlne ise şunları söyledi: “Tartışmalar geçen yıl öğrenci sendikası, okul LGBT Konseyi ve okul yönetimi arasında başladı. Bu süreçte olumlu ve olumsuz birçok tepkiler oldu. Yaptığımızdan gurur duyanlar ve bizi yürekten destekleyenler olduğu gibi, karşı çıkanlar da oldu. Bir blog yazarı bunun ‘1 nisan şakası’ ve politik olarak delilik olduğunu söyledi.”
 
Toplumsal cinsiyet açısından nötr soyunma odalarının açılmasının yanı sıra okulun öğrenci birliği ve öğrenci konseyi üyesi Camille Trombetti de bu arada kendilerinin ülke genelinde Onur Yürüyüşüne resmi düzeyde katılan tek lise olduğunu belirterek, eğitimcilerin öğrencileriyle ilişkilerinde kadın (İsveççe’de hon) ve erkek (han) zamirleri yerine toplumsal cinsiyet açısından nötür zamir olan ‘hen’in kullanılmasını istediklerini söyledi. 
 
Bir süredir gayri resmi olarak kullanımda olan nötr soyunma odası geçtiğimiz pazartesi günü ülkenin önde gelen eşcinsel aktivistlerinden sanatçı Elisabeth Ohlson Wallin’in de katıldığı bir törenle resmen açıldı. 

Nötr soyunma odasının kapısına asılacak sembolün de sipariş edildiği bildirilirken, sembölün kadın ve erkek sembollerinin arasında yerleştirilmiş nötür bir amblem olacağı ifade ediliyor.  


Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam