04/05/2016 | Yazar: Semih Özkarakaş

LİSTAG Derneği, Mor Salkım Kadın Dayanışma, Özgür Renkler LGBTİ ve Nilüfer Belediyesi işbirliğiyle LİSTAG’dan Sema Yakar ve Pınar Özer, Bursa’ya panele geldi.

LİSTAG Bursa’daydı: ‘Çocuklarımızı koşulsuz kucaklamalıyız’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

LİSTAG Derneği, Mor Salkım Kadın Dayanışma, Özgür Renkler LGBTİ ve Nilüfer Belediyesi işbirliğiyle LİSTAG'dan Sema Yakar ve Pınar Özer, Bursa'ya panele geldi.

Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks Bireylerin Aileleri ve Yakınları Derneği’nden (LİSTAG) Sema Yakar ve Pınar Özer, Özgür Renkler LGBTİ Derneği ve Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği işbirliğiyle düzenlenen “LİSTAG Anneleri Bursa’da” panelinde Bursa'daki ailelerle ve aktivistlerle buluşmak için bir araya geldi. Panel, 3 Mayıs Salı günü Nilüfer Belediyesi Dernekler Yerleşkesi’nde ve Nilüfer Belediyesi Eşitlik Birimi’nden Ali Sevilen’in moderatörlüğünde gerçekleşti.

Pınar Özer ve Sema Yakar çocuklarının açılma sürecini, kendilerinin kabul sürecinde yaşadıkları zorlukları ve yalnızlığı, kendi ailelerine, yakınlarına açılma süreçlerini paylaştılar. Bu süreçte birbirleriyle dayanışmanın kendilerine nasıl iyi geldiğinden, bunun sonucu olarak da LİSTAG'ın kuruluş süreci ve çocuklarının yanında örgütlü bir şekilde nasıl yer aldıklarından bahsettiler.

“Topluma göre dönme annesi doğaya göre sadece anne…”

Kendisinin bir trans annesi, topluma göre dönme annesi, doğaya göre de sadece anne olduğunu ifade eden Pınar Özer, “Toplum benim çocuğumun özgüvenini yok ediyor. LGBTİ'leri ötekileştirenler, onları dünyaya getiren aileleri de ötekileştiriyor. Bazı aileler, ‘Başkaları ne der?’ kaygısıyla çocuklarını evden itiyor. Böyle olunca aile sırtını çeviriyor, eğitim bitiyor, çocuklar iş bulamıyor. LİSTAG Aile Grubu'nu kurmamızın nedenlerinden biri de bu olayın iyi bir şey olduğu değil, böyle bir çocukla, yakınımızla, arkadaşımızla karşılaştığımızda nasıl davranacağımızı bilmek. Onları aşağılamamak, ötekileştirmemek. Bunu kabul etmek gerekiyor. Başkalarını bir kenara atarak, çocuklarımızı koşulsuz bir şekilde kucaklayarak hayatımıza devam etmeliyiz” şeklinde konuştu.

“Boysan’ın vefatından sonra dokunduğum herkesle onu tekrar keşfettim”

Çocuğunun yöneliminden ilk olarak 15 sene önce haberdar olduğunu söyleyen Sema Yakar, “O ana kadar biz de bu konuları bilmiyorduk. Bilgilendikçe, anladıkça bunun doğal bir varoluş şekli olduğunu öğrendikçe bunu topluma anlatmayı kendimize görev edindik. Toplantılar, paneller düzenleyerek insanlara yalnız olmadıklarını hissettiriyoruz. Yıllar önce birkaç kişi ile başladığımız bu yolda, bugün binlerce aileye ulaştık. Toplumda farklı cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine karşı oluşan ön yargıları kırmak, farkındalık yaratmak için birçok etkinlik yapıyoruz. Çocuklarımızı ‘öteki’ haline getirip evden kovmak, dışlamak değil, onları koşulsuz kabul ederek aile birliğini sağlıyoruz” şeklinde konuştu.

Panelde, sekiz ay önce vefat eden LGBTİ aktivisti Boysan Yakar da anıldı, Boysan Yakar'ın Annesi Sema Yakar, “Ben oğlumu kaybettim. Çok acı ama bu bir gerçek. Boysan puzzle gibiymiş ve ben vefatından sonra dokunduğu herkesten birer parça ile onu tekrar keşfettim. 18 yaşından beri aktivistti, ben de öylece duramazdım. En çok benim devam etmemi isterdi ve şimdi onun aktivist annesi olarak devam ediyorum.” diyerek duygularını katılımcılarla paylaştı.

“Dilerim herkes çocuklarının yanında yer alır”

Panel sonrası fikirlerini sorduğumuz Özgür Renkler gönüllüsünün annesi, “Açıkçası bugün bir aydınlanma daha yaşadım hayatımda. Çocuğumu daha iyi anlamaya başladım. Elalem ve çocuğum arasındaki seçimde zaten koşulsuz şartsız çocuğumlaydım ama bugünle birlikte artık onları susturacak güçte hissediyorum kendimi. Yalnız olmadığımın farkına vardım. Arkamda bana destek olacak, ne zaman ihtiyaç duysam bana ellerini uzatacak anneler olduğunun farkına vardım. Yalnız değilmişim, yalnız değilmişiz. Kendimi güçlü hissetmeye başladım. Çocuğumla birlikte bu eşitlik mücadelesinde ben de varım diyebilirim artık. Pınar ve Sema Hanım'a gerçekten çok teşekkür ederim, bana güç verdiler ve beni bu konuda kendime getirdiler. Çünkü açılma sürecinde biz de sancılı dönemler geçirdik ve ben çekimser kaldım, büyüdüğümüz aileden, belki bilinçsizlikten. Bugün söyleşide bunu sorguladım. Yani büyük bir adım oldu benim için. Dilerim herkes bu adımı atar ve çocuklarının yanında yer alır” şeklinde duygularını paylaştı.

Panel sonrası LİSTAG Derneği ve Özgür Renkler Cuma günü saat 21:00'da Line TV ekranlarından yayınlanacak olan “Farkında mısın?” programına katıldılar. 


Etiketler: insan hakları, aile
İstihdam