07/09/2022 | Yazar: Kaos GL

LGBTİ+ Aileleri ve Yakınları Derneği (LİSTAG), açılma sürecinde aileler için şok, inkâr, öfke, suçluluk, karar almak ve kabulleniş aşamalarını yayınlayarak danışma hattını aramaya çağırdı.

LİSTAG’dan: Açılma sürecinde aileler için 5 aşama Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

LGBTİ+ Aileleri ve Yakınları Derneği (LİSTAG) soruyor: “Siz hangi aşamadasınız?”

Dernek, açılma sürecinde aileler için için şok, inkâr, öfke, suçluluk, karar almak ve kabulleniş aşamalarını şöyle tanımlıyor:

Şok: Bu aşamada sanki onu kaybetmiş gibi hissedebilirsiniz. Oysa o hala sizin sevdiğiniz aynı kişi ve değişmedi, sadece siz onun hakkında yeni bir şey öğrendiniz.

İnkar: Onun hakkında öğrendiğiniz bu yeni bilgiye hem onun hem sizin hayatınızı zorlaştıracağı korkusuyla inanmakta zorluk çekebilir, inkar etmek ve durumun değişeceğine inanmak istersiniz. Oysa cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği kişiye ait değişmez bir özelliktir. Bir tercih ya da tedavi edilmesi gereken bir hastalık değildir.

Öfke ve Suçluluk: Ona karşı öfke duyabilirsiniz. Nasıl böyle bir şey yapar? Kendinizi suçlayabilirsiniz. Ben nerede yanlış yaptım? Bunu engelleyebilir miydim? Oysa ortada ne bir suç ne de bir yanlışlık var. Bu durum bir kişinin değişmez varoluş halidir.

Karar almak: Bu aşamada 3 seçenek var. Onu yargılayıp, varoluşunun değişmez bir özelliğini reddederek sevginizi ve desteğinizi ondan esirgeyecek misiniz? Sevginizi ve desteğinizi şartlara ve koşullara göre mi vereceksiniz? Yoksa onu olduğu gibi kabul edip koşulsuz sevecek ve destekleyecek misiniz?

Kabulleniş: Bu aşamada cinsel yöneliminin ya da cinsel kimliğinin onu olduğu kişi yapan değişmez ve önemli bir özelliği olduğunu ve onu sadece kendisi olduğu için sevdiğinizi fark edeceksiniz.

Bu aşamalardan hangisini yaşıyor olursanız olun, destek almak için LİSTAG Danışma Hattından LGBTİ+ aileleri ve yakınlarına, bilgi@listag.org adresinden veya 10:00-19:00 saatleri arasında Pazar günü dışında her gün 0546 484 8285 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: yaşam, aile
nefret