11/12/2018 | Yazar: Kaos GL

LİSTAG, çocukları ve yakınları LGBTİ+ olan kişilerin öykülerini bir araya getiren “Gökkuşağından Hikayeler” kitabını yayınladı.

LİSTAG’tan 10. yılında “Gökkuşağından Hikayeler” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

LİSTAG, çocukları ve yakınları LGBTİ+ olan kişilerin öykülerini bir araya getiren “Gökkuşağından Hikayeler” kitabını yayınladı. Kitap, 10 Aralık İnsan Hakları Günü’nde sanatçıların katıldığı okuma tiyatrosu ile tanıtıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Çocukları LGBTİ+ olan bir grup anne babanın 2008 yılında kurduğu LİSTAG 10’uncu yılını, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nde İstanbul’da kutladı.

LGBTİ+ Aileleri ve Yakınları Grubu’nun Hollanda Başkonsolosluğu'nda gerçekleştirdiği etkinlikte sanatçılar LİSTAG’ın yeni kitabı “Gökkuşağından Hikayeler”den bölümler okudu.

Türkiye’nin farklı illerindeki LGBTİ+ ailelerinin gerçek yaşam öykülerinden derlenen “Gökkuşağından Hikayeler” kitabından bölümlerin okunduğu okuma tiyatrosu büyük ilgi gördü.

Geçen on yıl içinde kendi hikayelerini konu alan "Benim Çocuğum” belgeseliyle ve yürüttükleri çalışmalarla seslerini geniş kitlelere ulaştıran LİSTAG, düzenlediği “Hikaye Anlatıcılığı” eğitimlerinin ardından Türkiye’nin farklı illerinde yaşayan, çocukları ve yakınları LGBTİ+ olan kişilerin gerçek yaşam öykülerini bir kitapta topladı.

“Gökkuşağından Hikayeler” adlı kitap, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nde, Hollanda Başkonsolosluğu’nda gerçekleştirilen etkinlikle tanıtıldı. Sanatçılar Ayta Sözeri, Ayça Damgacı, Haydar Köyel, Melis Öz ve Seyhan Arman’ın desteğiyle düzenlenen okuma tiyatrosu geniş bir katılımcı kitlesi tarafından beğeniyle izlendi.

“Bir hikaye bir insanı, bir insan hepimizi değiştirir”

10’uncu yıl etkinliğinin açılış konuşmasını kitabın derleyicilerinden Yasemin Zeynep Başaran yaptı. Etkileyici, güçlü ve samimi hikayelerin yer aldığı kitabın sadece LGBTİ+ ailelerine değil toplumun her kesimine ulaşmasını arzuladıklarını söyleyen Başaran, “Gökkuşağından Hikayeler, çocuklarını gerçekten sevmenin onları anlamaktan geçtiğini bilen, anlamak için gereken uzun ve yorucu yolu kat edebilme cesaretine sahip, başta kendi önyargıları olmak üzere karşılaştıkları birçok zorluğu geride bırakmaya çalışırken öğrenmeyi sürdüren ebeveynlerin yolculuğunu gözler önüne seriyor” dedi.

Etkinlikte “Bir hikaye bir insanı, bir insan hepimizi değiştirir” çağrısı yapan LİSTAG’lı aileler, herkesi LGBTİ+ ailelerinin dönüştürücü güce sahip hikayelerini okuma tiyatroları düzenleyerek paylaşmaya davet etti.

LİSTAG LGBTİ+ Aileleri ve Yakınları Grubu, Ankara Gökkuşağı Aile Grubu, Denizli LGBTİ+ Aileleri Grubu ve İzmir LGBTİ+ Bireyleri Aile Grubu’ndan yaklaşık 30 anne ve babanın gerçek yaşam öykülerinin yer aldığı kitabın önsözünü, “Hikaye Anlatıcığı” eğitimlerini gerçekleştiren Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Şeyda Taluk kaleme aldı.

Taluk önsözde şu cümlelerle duygularını aktardı: “Çocukları, torunları, kardeşleri için tüm bir toplumu karşılarına almaktan çekinmeyen harika insanları tanıma şansına eriştim. Sanki bir film sahnesinden kopup gelmiş̧ gibiydiler; beni yaşamımın sonuna kadar yetecek sevgiye boğdular.”

Hikayeler sosyal medyada da yankı bulmuştu

2013 yılında izleyiciyle buluşan ve çocukları LGBTİ+ olan yedi ebeveynin samimiyetle hikâyelerini paylaştığı  “Benim Çocuğum” belgeselinin toplumda ve medyada  yarattığı geniş yankının ardından Türkiye’de binlerce aileye ulaşan LİSTAG, 2018 İstanbul Onur Haftası boyunca “Her Gün Bir Hikaye / Bir Hikaye Bir İnsanı, Bir İnsan Hepimizi Değiştirir" başlığıyla Facebook ve YouTube hesapları üzerinden kitapta yer alan hikayelerle ilgili kısa videolar yayınlamıştı.

Gökkuşağından Hikayeler” kitabına info@listag.org adresine e-mail yollayarak, videolara da LİSTAG’ın hesaplarından ulaşmak mümkün.


Etiketler: insan hakları, aile
nefret