30/10/2015 | Yazar: Kaos GL

Türkiye ve dünyadan 34 insan hakları, medya ve siyasal düşünce kuruluşu 1 Kasım öncesi internette sansüre son verilmesi için Hükümet’e açık mektup yazdı.

‘1 Kasım seçimleri öncesi internette sansürü durdurun’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Türkiye ve dünyadan 34 insan hakları, medya ve siyasal düşünce kuruluşu 1 Kasım öncesi internette sansüre son verilmesi için Hükümet’e açık mektup yazdı.

Kaos GL’nin de aralarında olduğu Türkiye ve dünyadan 34 insan hakları, medya ve siyasal düşünce kuruluşu 1 Kasım 2015 genel seçimleri öncesi; Başbakanlık, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na açık mektup yazdı.

İnternet özgürlüğü savunucuları bağımsız haber kuruluşları ve yurttaş gazetecilere internette uygulanan sansüre son verilmesini talep etti, yetkili mercilere, internet erişimi veya belli çevrimiçi hizmetlere kısıtlama getirilmesine neden olacak kararlardan kaçınma çağrısı yaptı. Hükümete, Türkiye’de yaşayan insanların ülke sınırları söz konusu olmaksızın, bilgi ve düşünceleri her yoldan araştırma, elde etme ve yayma hakkının korunmasının anayasal görevleri olduğunu hatırlattı.

2007’den bu yana sansür devrede

5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'un 2007 yılında yürürlüğe girmesinden bu yana, Türkiye'deki internet kullanıcılarının çok çeşitli çevrimiçi sansür mekanizmalarına maruz kaldığının hatırlatıldığı mektubun devamında şunlar belirtildi:

“Bununla birlikte, 2013 yılından sonra hem internet üzerindeki içeriklere erişimin yasaklanması hem de içeriklerin kaldırılması talepleri ciddi oranda artış gösterdi. İnternet yasası en son 2015 Mart ayında, kamuoyuna açık hiçbir müzakere ya da tenkit şansı olmadan torba yasayla tekrar düzenlendi. Bu son yasa değişikliği; Anayasa Mahkemesi tarafından 2014 Ekim ayında Anayasaya aykırı bulunduğu için feshedilmiş hükümlere benzeyen tedbirleri uygulamaya geçirdi. Aynı zamanda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 2012 yılında verdiği, geniş kapsamlı internet erişim yasaklarının ifade özgürlüğünü ihlal ettiğini belirten kararını da hatırlatmak isteriz.

“Bizler, bu çevrimiçi içeriklere erişimi engellemek üzere alınan tedbirlerin ve mahkeme kararlarının şeffaflıktan ve izlenebilirlikten uzak olmasından dolayı endişeliyiz. Gönüllü olarak yürütülen "Engelli Web" internet sitesinin verilerine göre Ekim 2015 itibariyle engellenen web sitesi sayısının 100 bini aştığı görülüyor. Listelenen engellenmiş web sitelerinin bir kısmını bağımsız medya kuruluşlarının web siteleri oluşturuyor ve bu bağımsız medya kuruluşlarının birçoğu yalnızca çevrimiçi içerikleriyle varlıklarını sürdürmekte veya temel iletişim ortamı olarak Twitter arayüzünü kullanmaktalar.”

Mahkeme kararı dışında engellemeler de yaşanıyor

Mahkeme kararı ile uygulanan erişim engellemeleri dışında, Türkiye’deki birçok internet kullanıcısının 2015 Ekim ayında Ankara Barış Mitingi saldırılarını takiben Twitter ve Facebook gibi sosyal medya platformlarına erişmeyi denediklerinde internet erişim problemi yaşadığını hatırlatan açıklamada, “Gönüllü olarak yürütülen TurkeyBlocks Projesi'nin topladığı verilere göre, sosyal medya platformlarına yavaş erişim şikayetlerinin yanında, zaman zaman erişimin neredeyse imkansız hale geldiği anlar da oldu” denildi.

Mektup şöyle devam etti:

“Sosyal medya platformlarının sadece mahkeme ve TİB'in res’en aldığı kararlarla değil aynı zamanda bazı hukuk dışı yöntemlerle de engellenebileceğine işaret etmektedir. Öne sürülen bu "bant genişliği kısıtlaması," yurttaşların bağımsız haber kaynaklarına ve sosyal medyaya en fazla ihtiyaç duyduğu dönemlerde ortaya çıkmakta ve doğrudan bilgiye erişim ve ifade özgürlüğü anayasal haklarını ihlal etmektedir.”

Talepler

İmzacı 34 kuruluşun yetkili mercilerden talepleri şöyle:

“Bağımsız medya kuruluşlarının websitelerine uygulanan erişim engellenmelerini durdurun;

“İnternete veya çevrimiçi servislere erişimi kısıtlayan engelleme talimatları vermeyeceğinizi taahhüt edin;

“Çevrimiçi iletişim ağlarının özgür ve açık kalmasını temin ederek, yurttaşların özgürce bilgi edinme ve paylaşımda bulunma haklarını güvence altına alın.”

Mektubun tamamına ve imzacı listesine şuradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: medya
İstihdam