18/11/2009 | Yazar: Kaos GL

1 Mayıs olaylarına karıştığı gerekçesiyle geçtiğimiz Cumartesi günü gözaltına alınan ve Pazar günü tutuklanan Hacettepe Üniversitesi Arkeoloji Bölü

1 Mayıs olaylarına karıştığı gerekçesiyle geçtiğimiz Cumartesi günü gözaltına alınan ve Pazar günü tutuklanan Hacettepe Üniversitesi Arkeoloji Bölümü araştırma görevlisi Ulaş Deniz'in serbest bırakılması ile ilgili Eğitim-Sen Merkez Yönetim Kurulu bir açıklama yaptı.

Araştırma Görevlisi Deniz ile birlikte iki öğrenci daha aynı iddia ile tutuklandı.
Basın açıklaması şöyle: 
 
“Polisin Ölümcül Şiddete Başvurduğu 1 Mayıs Olaylarına Karıştığı İddiasıyla Tutuklanan Araştırma Görevlisi Ulaş Deniz Derhal Serbest Bırakılmalıdır.”
 
“Geçen yıl “Emek ve Dayanışma Günü” olarak ilân edilen, 12 Eylül’den sonra ilk kez bu yıl resmî tatil olarak kutlanan 1 Mayıs, özellikle son iki yıldır medyada kullanılan tabirle “istenmeyen görüntülere” sahne olmaktadır. İstanbul sokaklarını ve caddelerini adeta savaş alanına döndüren söz konusu görüntülerin yaşanmasında asıl sorumluluk, emek örgütlerinin Taksim Meydanı’nda kutlama yapılması yönündeki tüm çabalarına rağmen Taksim’i emek ve demokrasi güçlerine açmamaktaki ısrarcı tutumları nedeniyle İstanbul Valiliği ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne aittir. Günler öncesinden “Taksim’de mitinge izin vermeyeceğiz” sözleriyle ortamı terörize eden, İstanbul’da üstü örtülü sıkıyönetim uygulayan, emekçilerin Taksim’e çıkmasını engelleyen İstanbul polisinin eylemler sırasında ölümlere varan derecede kullanmış olduğu şiddet hâlâ kamuoyunun hafızasındadır. 
 
Aradan geçen 7 ayda, yoğun gaz bombası ve biber gazı kullanan, okullar ve hastaneler dâhil kente ve kenttekilere herkesten daha çok zarar veren polisler hakkında hiçbir yasal işlem yapılmazken, gösterilere katıldıkları iddia edilen kimseler hakkında televizyon kanallarından elde edilen görüntülerle yakalama kararı çıkartılmış olması düşündürücüdür. Bu bağlamda “olaylara karıştığı” gerekçesiyle Hacettepe Üniversitesi Arkeoloji Bölümü araştırma görevlisi Ulaş Deniz’in yaşadığı yer ve çalıştığı kurum belli bir kamu görevlisi olarak tutuklanması ve medya aracılığıyla teşhir edilmesi kabul edilemez bir durumdur. Ulaş Deniz’in “olaylara karıştığı” varsayıldığında bile, yaptığı hareket toplantı ve gösteri yürüyüşü yapma hakkı ve özgürlüğü çerçevesinde protestolara katılmaktan ibarettir. Dünyanın hiçbir demokratik ülkesinde bir akademisyenin sırf bu yüzden gözaltına alınması ve tutuklanması düşünülemez. İktidar sahipleri tarafından “Türkiye’nin demokratikleşme yolunda önemli mesafeler kaydettiğinin” söylendiği bu günlerde, emeğin ve dayanışmanın günü olan 1 Mayıs’a katılan ve günün özüne uygun biçimde demokratik tepkilerini dışa vuranların cezalandırılması, olsa olsa demokrasi ve özgürlükler açısından giderek daha fazla geriye düşüldüğünün bir göstergesidir.
Eğitim Sen olarak araştırma görevlisi Ulaş Deniz’in bir an önce serbest bırakılması gerektiğini ifade ediyor, bu sürecin takipçisi olacağımızı duyuruyoruz.”
 


Etiketler: insan hakları
İstihdam