19/12/2012 | Yazar: Meral Çiçek
Almanya Federal Anayasa Mahkemesi’nde 18 Aralık 2012, Salı günü duruşması görülen bir davanın evlat edinme yasasında değişikliğe yol açması bekleniyor

Almanya Federal Anayasa Mahkemesi’nde 18 Aralık 2012, Salı günü duruşması görülen bir davanın evlat edinme yasasında değişikliğe yol açması bekleniyor.
Karar henüz açıklanmazken, mahkemenin evlat edinmek isteyen eşcinsel çiftlere uygulanan ayrımcılığı mahkum edeceğine kesin gözle bakılıyor.
Almanya’da gey ve lezbiyenler, çift olarak evlat edinme hakkına sahip değil. Eşcinsel bir birey, evlat edinebilir. Aynı şekilde bir birey, partnerin öz evladını da evlat edinebilir. Fakat gey&lezbiyen çiftler “çift olarak” bir çocuğu evlat edinemediği gibi, bir eşcinselin birey olarak bir çocuğu evlat edinmesinden sonra partneri aynı yöntemi izleyemiyor. Dolayısıyla bireye tanınan hak çift sözkonusu olduğunda geçerliliğini yitiriyor.
Bu ayrımcılığa karşı iki eşcinsel birey, Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Davacılardan ilki, Münster kentinde yaşayan 58 yaşındaki bir lezbiyen. İç mimar olarak çalışan kadın, yaklaşık 9 yıl önce Bulgaristan’da bir evlat edindi. 20 yıldan beri birlikte yaşadığı 53 yaşındaki partneri, şimdi 13 yaşında olan kızı evlat edinmek istiyor. Ancak Hamm kentindeki Yüksek Eyalet Mahkemesi, çocuk korumanın en iyi "baba, anne ve çocuktan oluşan aile içinde güvence altına alınabileceğini" belirtip, yasal durumu savundu.
İkinci davacı, 12 yıl önce Romanya’dan bir bebeği evlat edinen bir gey. Partneri de resmi olarak çocuğun babası olarak kayda geçmek istiyor fakat yasalar buna izin tanımıyor. Hamburg’taki Yüksek Eyalet Mahkemesi’ndeki yargıçlar, ayrımcılığın meşru olmadığını belirterek bu konudaki yasanın gözden geçirilmesi istemiyle dosyayı Anayasa Mahkemesi’ne sundu.
Karlsruhe’de görülen duruşmada Federal Adalet Bakanlığı’nda görevli müsteşar Birgit Grundmann, bakanlık bünyesinde yapılan bir araştırmanın sonuçlarını aktarıp gey lezbiyen partnerlerin herkes kadar iyi ebeveyn olduğunu vurguladı. Yapılan araştırmalara göre eşcinsel ebeveynlere sahip çocukların gelişiminin olumsuz bir fark göstermediğini kaydeden Grundmann, ebeveynlerin çocuklarını olası damgalamalara karşı koruyabildiğini söyledi. Çok sayıda bilirkişinin dinlendiği duruşmada, toplumsal ayrımcılığın yasal ayrımcılığa yol açmaması gerektiğinin altı çizildi.
Birlik 90/Yeşiller Milletvekili Volker Beck, mahkemede yasanın nasıl oluştuğuna ilişkin bilgi verdi. 2004 yılında evlat edinme hakkının, çiftlere değil de sadece eşcinsel bireylere tanınmasının siyasi bir karar olduğunu belirten Beck, "O dönemki koalisyon ortağımız SPD, eşcinsellere geniş kapsamlı bir evlat edinme hakkının tanınması durumunda muhafazakar bir kampanya ile karşı karşıya kalmaktan korkmuştu" dedi.
Anayasa Mahkemesi’nin bu konuda davacıların lehine karar verip, yasanın düzeltilmesini isteyeceği bekleniyor.
Etiketler: insan hakları, aile