16/09/2011 | Yazar: Kaos GL

Seçim öncesi yeniden gündeme gelen BIG partisi ile ‘Ayrımcılığa Karşı Dersler Verilmeli Ama LGBT’nin Yaşadıkları Hariç!’ ve ‘Berlin Eşcinsel Derneği ile Göç Konseyinden Ortak Açıklama’ haberlerini yayınlamıştık.

‘Alman Siyasetinde AKP Gölgesi’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Seçim öncesi yeniden gündeme gelen BIG partisi ile “Ayrımcılığa Karşı Dersler Verilmeli Ama LGBT’nin Yaşadıkları Hariç!” ve “Berlin Eşcinsel Derneği ile Göç Konseyinden Ortak Açıklama” haberlerini yayınlamıştık.
 
 

BBC Türkçe’den Cem Sey’in yorumunu yayınlıyoruz.
 
Berlin sokaklarını haftalardan beri seçim afişleri kaplıyor.
En çok dikkat çekenler arasında BIG partisinin, ırkçılık suçlamalarını beraberinde getiren açıklamalarıyla aylarca Alman kamuoyunu meşgul eden Thilo Sarrazin’i eleştiren, eşcinselliğe karşı çıkan ve adaylarının Müslüman olduğunu ön plana çıkaran afişleri...
Almanya’nın başkenti Berlin’de Pazar günü yapılacak eyalet seçimine katılacak BIG partisi tamamen bir Türk partisi.
Yüzde 5 oranındaki seçim barajının yakınına bile yaklaşması beklenmeyen parti Alman kamuoyunda bir yandan ilgiyle izleniyor.
Diğer yandan da kendini Türkçe olarak Yenilik ve Adalet İttifakı olarak adlandıran partinin Türkiye’de iktidarda bulunan Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) güdümünde olması ihtimali endişe yaratıyor.
Haftalık haber dergisi Der Spiegel’in son sayısında yeralan bir haber, partinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la ilişkilerine ışık tutuyor.
"Ankara’nın Truva Atı" başlığını taşıyan haberde, 2005 yılında Erdoğan’ın kuruluş törenine katıldığı Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) yöneticilerinin BIG’ın kuruluşunda aktif rol oynadığına dikkat çekiliyor.
Dergi, partinin üç eyalet başkanının kısa süre öncesine kadar UETD’de aktif çalıştığını yazıyor.
UETD Türkiye’de yapılan 12 Haziran genel seçimi öncesinde Almanya’da yaşayan Türkler arasında AKP için seçim kampanyası yürütmüştü.
 
"Artık yeter!"
BIG partisinin bir seçim videosunda yeralan taleplerin de, Başbakan Erdoğan’ın son Almanya ziyaretlerinde dile getirdiği ve Almanya’da ciddi rahatsızlık yaratan açıklamalarındaki taleplerle örtüştüğü dikkat çekiyor.
Parti Başkanı Haluk Yıldız’ın Almanya’daki Türklerin hepsini kendilerine oy vermeye çağırdığı videoda, partinin hedefleri arasında "eğitimde fırsat eşitliği ve anadilde eğitim, düşük gelirli ailerlere devlet desteği, çifte vatandaşlık ve faiz endeksli ekonomiye alternatifler getirilmesi" sayılıyor.
Parti, Türkiye kökenli göçmenleri, "kimliklerinden taviz vermeden barış içinde yaşamaya" çağırıyor.
BIG partisinin afişlerinde öne çıkan bir başka slogan da, "Artık yeter!"
Parti, Türkiye’den gelen göçmenlerin bugüne kadar Alman partilerine oy verdiğini ve her defasında hayal kırıklığına uğradığını öne sürüyor.
Daha önce Hamburg, Kuzey Ren Vestfalya ve Baden-Württemberg eyaletlerinde seçimlere katılan parti hiçbir yerde yüzde 0,2’yi aşamadı.
Fakat parti yöneticileri, siyaset sahnesine daha yeni çıktıklarını hatırlatarak, uzun vadede Almanya’da yaşayan Türklerin büyük kısmının oyunu çekeceklerine inandıklarını söylüyor.
Gerçekten de, Almanya’da yaşayan Türkiye kökenli göçmenler arasında Alman siyasetinden bıkma eğilimleri başgösteriyor.
Irkçılığa karşı alınan önlemleri yetersiz bulan, kısıtlayıcı göç politikalarından bunalan ve Alman partilerinde bugüne kadar genellikle birkaç ismin “vitrine konması” dışında göçmenlere yönelik bir açılım gerçekleşmemesinden şikayet eden göçmenler arasında, Alman partileri dışında bir oluşuma destek verebileceklerini belirtenlerin sayısı hızla artıyor.
 
İlgili haberler:
“Ayrımcılığa Karşı Dersler Verilmeli Ama LGBT’nin Yaşadıkları Hariç!”
“Berlin Eşcinsel Derneği ile Göç Konseyinden Ortak Açıklama”
 

Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam