12/07/2011 | Yazar: Kaos GL

Demokratik Anayasa Hareketi Sözcüsü Ayhan Bilgen, önümüzdeki dönemin en önemli gündem maddesi olan yeni anayasaya ilişkin Demokratik Anayasa Hareketi’nin kampanyasını anlattı.

‘Anayasa Meclisi Kurulsun’ Kampanyası Başlatıldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Demokratik Anayasa Hareketi Sözcüsü Ayhan Bilgen, önümüzdeki dönemin en önemli gündem maddesi olan yeni anayasaya ilişkin Demokratik Anayasa Hareketi’nin kampanyasını anlattı.
 
Anayasa yapım sürecinde birçok çevrenin bir araya gelerek oluşturduğu Demokratik Anayasa Hareketi, yeni Meclis’in "12 Eylül darbesinin anayasa ve yasasının ürünü olduğu ile yeni bir anayasa yapmaya ehil olmadığını" belirterek, Anayasa Meclisi’nin kurulmasını istedi. Anayasa Meclisi’nin yüzde 50’sinin kadınlardan oluşması ve Kürtler, Aleviler, dini azınlıklar, meslek örgütü, siyasi parti ile STÖ temsilcilerinin yer alması önerildi.

Önümüzdeki dönemin en önemli gündem maddesi olan yeni anayasaya ilişkin Demokratik Anayasa Hareketi kampanya başlattı. Taleplerine ilişkin imza kampanyası başlatan Demokratik Anayasa Hareketi aynı zamanda bu sürece halkı dahil etmek için mitingler başta olmak üzere bir dizi etkinlik düzenleyecek. Konuya ilişkin Mülkiyeliler Birliği’nde basın toplantısı düzenleyen Demokratik Anayasa Hareketi Sözcüsü Ayhan Bilgen, 12 Haziran seçimlerinden sonra oluşan parlamentonun yüzde 95 oranında halk iradesini yansıttığı ve bu nedenle yeni anayasa yapma meşruiyetine sahip olduğu yönünde görüşler olduğunu hatırlatarak, "Bu söylemle toplumda yanlış ve tehlikeli bir algının oluşması amaçlanmaktadır" dedi. 

Mevcut parlamentonun yürürlükteki darbe anayasası ve onun ürünü olan yüzde 10 seçim barajı, seçim yasası, siyasi partiler yasası ve diğer anti demokratik yasaların yarattığı adaletsiz koşulların ürünü olduğunu ve bu yüzden de mevcut parlamentonun "halk iradesini ne kadar yansıttığı" konusunda tartışmalı olduğunun altını çizen Bilgen, şöyle konuştu: 

"Bu parlamentonun yeni anayasayı yapacağını savunmak, 12 Eylül 1980 darbesinin somutlaşmış gücü olan Milli Güvenlik Konseyinin idaresine tabi olmaktan başka bir şey ifade etmeyecektir. Böyle bir irade ile yeni ve demokratik bir anayasa yapmak mümkün değildir. Bu yaklaşım, halkı ve demokrasi güçlerini uyutmaya oyalamaya yönelik bir çaba olarak görülmelidir. Böylesi bir yaklaşımda ısrar edenlerin yapacağı şey en fazla 82 darbe anayasasına makyaj yapmak olacaktır. Kaldı ki bu durumda kısa bir süre sonra yeni anayasanın ’anayasaya aykırılığı’ iddiasına dayalı bir anayasa mahkemesince iptal tartışması gündeme oturacaktır." 

Baraj kaldırılmalı, ayrımsız genel af ilan edilmeli
Hatip Dicle’nin milletvekilliğinin düşürülmesi ve tutuklu milletvekillerinin tahliyelerinin reddedilmesi konusunda AKP ve ona yakın çevrelerin 1982 darbe anayasasının "gerici madde"lere sığındığını hatırlatan Bilgen, "Bu konudaki bile tek başına AKP ve destekçilerinin yeni anayasa konusunu nasıl bir oldubittiye getirmek istediklerine yeterli kanıttır" şeklinde konuştu. Mevcut parlamentonun yeni anayasa yapım sürecini kolaylaştırmak ve toplumun sürece katılımını sağlamak üzere rol üstlenmesini isteyen Bilgen, bütün görüşlerin özgürce tartışılacağı koşulların hazırlanması gerektiğini belirtti. Bilgen, bunun için mevcut parlamentodan şu talepleri yerine getirmesini istedi: "Yüzde 10 seçim barajı kaldırılmalı, ayrımsız siyasi genel af ilan edilmeli ve siyasi davalar düşürülmeli, koruculuk sistemi başta olmak üzere fiilen devam eden olağanüstü hal uygulamalarına son verilmeli, askeri ve siyasi operasyonlar durdurulmalı, seçim ve siyasi partiler yasası değiştirilmeli, milletvekilliği YSK’nin hukuksuz kararıyla gasp edilen Sayın Hatip Dicle’nin vekilliği iade edilmeli ve tutuklu vekiller derhal serbest bırakılmalıdır."

Yüzde 50’si kadın yeni bir anaysa meclisi seçilsin
Bütün bunlarla birlikte anayasa yapımı için yeni meclis kurulmasını isteyen Bilgen, yeni anayasa içinde şu öneride bulundu: "Bu meşruiyet sorununu aşmanın en etkili yolu, TBMM’nin çıkaracağı bir yasayla, süresi 2-3 yıllık ve görevi tamamen yeni bir anayasa yapmakla sınırlı, yüzde 50’sini kadınların oluşturduğu, gençlerin, işsizlerin, Alevilerin, Kürtlerin, Lazların, tüm etnik ve inançsal azınlıkların, meslek örgütlerinin, sendikaların, üniversitelerin, toplumun beli başlı demokrasi dinamiklerinin ve siyasi parti temsilcilerinin içinde yer aldığı, hiçbir baraj sisteminin uygulanmadığı seçimle oluşturulacak bir Anayasa Meclisinin oluşmasıdır. Bu Anayasa Meclisi toplumun bütün kesimlerinin önerilerini alarak hazırlayıp kabul edeceği Yeni Anayasa halkoyuna sunularak yürürlüğe girmelidir."

Bu arada oluşturulan metin ilk etapta imzaya açıldı ve aralarında akademisyenlerin de olduğu yüzlerce kişi tarafından imzalandı. Metin daha sonra internet üzerinden de imzaya açılacak. (ANF)
 

Etiketler: insan hakları, sivil anayasa
İstihdam