24/09/2012 | Yazar: Kaos GL

Komisyonun ilk zamanlarında eşcinsellik konusunda gülüşmeler olduğunu, alay ettiklerini söyleyen Önder, ‘CHP’li üyeler dışında destek göremedik’ dedi.

‘Anayasa Süreci S.O.S. Veriyor’’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) tarafından İstanbul’da düzenlenen “Anayasa Yapım Sürecinde Toplumsal Katılım” konferansında, anayasa yapım sürecine toplumsal müdahale çağrısı yapıldı.
 
Kaos GL ile birlikte birçok sivil toplum örgütünün yoğun ilgisi gösterdiği Konferans, 22 Eylül Cumartesi günü gerçekleşti. BDP Eş-Genel Başkanı Gültan Kışanak, açılış konuşmasında sürecin S.O.S verdiğine işaret ederek, “AKP anayasa sürecinde uzlaşma niyetinde değil. En temel haklarda dahi gösterdiği tutumla, samimi olmadığını orta koyuyor” dedi. Erdoğan’ın sözlerine de vurgu yapan Kışanak, “Erdoğan birkaç ay daha deneriz, olmazsa MHP ile yola devam ederiz diyerek asıl amacını ortaya koyuyor” diye ekledi.
 
Son günlerin gündem maddesi Oslo Süreci tartışmalarına da değinen Kışanak, “Tartışma konusu olan protokoldeki maddeler, Anayasa Konseyi kurulması, Barış Konseyi kurulması ve Hakikat ve Adalet Komisyonu kurulmasıdır. Bunlar reddedilmekle kalmamış, aynı zamanda karşı bir önerme de yapılmamıştır. Ne yazık ki, kan akmaya devam etmektedir.” diye konuştu.
 
Sonrasında söz olan BDP Eş-Genel Başkan Yardımcısı Avukat Meral Danış Bektaş ise anayasa yazım süreci konusunda şu bilgileri verdi: Yeni anayasa için yapılan araştırmalarda toplumsal desteğin yüksek olduğunu görüyoruz. Komisyon  çalışmaları yavaş ilerlediği için komisyon sayıları arttırıldı. 401 kurum ve binlerce bireysel başvuru aldık. Yazım aşamasında ise 40’a yakın madde görüşüldü. 10 maddede ise asgari müşterekler sağlanarak uzlaşıldı.
 
“Eşitlik” maddesinin en tartışmasız geçmesini bekledikleri madde olduğunu belirten Danış, “1 ay tartıştığımız bu maddede henüz uzlaşma sağlayamadık. Bu maddede CHP ile birlikte cinsel yönelim ve etnik kimlik ifadelerinin kabul edilmemesine yönelik muhalefet şerhimiz devam ediyor” dedi. Vicdani red ve toplumsal cinsiyet konularının en tartışmalı ibareler olduğunu da belirtti.
 
BDP Hukuk Danışmanı Özgür Sevgi Göral ise ekonomik ve sosyal haklar konusundaki tartışmalara değindi. Emek konusunda, grev hakkı, sosyal güvence hakkı, temel gelir hakkı gibi konularda anayasal hak için mücadele ettiklerinden bahsetti.
 
Sırrı Süreyya Önder: Sürekli genel ahlak dayatmalara maruz kalıyoruz
 
BDP İstanbul vekili ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi Sırrı Süreyya Önder, anayasa yapımında genel ahlak konusunda  sürekli dayatmalara maruz kaldıklarını, komisyon üyelerinin cinsel yönelim konusunda özellikle ilk zamanlarda çok bilgisiz olduğuna dikkat çekti. Anayasa yapım süreci için dövme yaptırmaya giden fakat ilk iğne değdiğinde aman kalsın diyen kişi örneği ile somutlaştıran Önder, cinsel yönelim konusunda Akit gazetesinin hedefi olduğunu ve çok çirkin ifadelere maruz kaldığını bildirdi. Kürt sorununun çözümünde Kürt’lerin özne olarak görülmediğini de ekledi.
 
“Komisyonda eşcinsellik konusunda gülüşmeler oldu, alay ettiler”
 
Kaos GL’den Erkan Altay, ilk oturumdan sonra şu soruları yöneltti:
 
“Kaos GL olarak yeni anayasa sürecinde Erdoğan’ın eşcinsel hakları ile ilgili olarak sözlerini gündeme videosu ile birlikte getirdik. 2004 yılında  Erdoğan’ın Fransa’da yaptığı konuşmada da eşcinsel haklarına vurgu yaptığını hatırlattık, kamuoyuna duyurduk. Bunlar komisyonda önceden gündeme gelmişti, son dönemde yeniden konuşuldu mu, AKP’li üyelerin bunlarla ilgili tavrı ne oldu?”
 
“Sayın Gültan Kışanak, MHP ile anlaşarak yeni anayasayı AKP’nin bu şekilde yapma planının da olduğunu hatırlattı. Dolayısıyla AKP bu ‘kartını’ gösteriyorsa, BDP’nin uzlaşma için eşcinsel hakları, anadilde eğitim gibi konularda ödün verme durumu olabilir mi?”
 
Sırrı Süreyya Önder başta olmak üzere konuşmacılar cevaplarını paylaştılar. Önder, komisyonda yaşadığı, ‘eşcinsel çocuğun olsa ne yapardın?’ anekdotunu anlattı. Komisyondaki şaşkınlığına dikkat çekti.
 
Komisyonun ilk zamanlarında eşcinsellik konusunda gülüşmeler olduğunu, alay ettiklerini söyleyen Önder, “CHP’li üyeler dışında destek göremedik” dedi. Üyelerin kötü niyetli olmadığını fakat bilgisiz olduklarını, anayasal olarak güvence altına alınmanın gereksiz olduğunu düşündüklerine işaret eden Önder, “Yasalarla da düzenlenebileceğini öne sürüyorlar” diye aktardı. 
“Hiç kimse-herkes formülünü  kabul etmiyoruz”
 
Sürecin ilerlediği için çok uzadığını, artık daha ciddi tartışmalar yapıldığını anlatan Önder, “Gülüşmeler artık olmuyor. Hiç kimse-herkes formülünü  kabul etmiyoruz. Kimliklerin belirtilmezse ezilmeye devam ettiklerini düşünüyoruz” diye cevap verdi.
 
17 yaşında cinayete kurban giden R.A. olayının takipçisi olacağını da  yeniden hatırlatan Önder bu konuda ödün vermeyeceklerini iletti.
 
Sonraki konuşmacılar da LGBT haklarından vazgeçilmeyeceğini, ödün verilmeyeceğini bildirdi. AKP-MHP uzlaşma ortamının da zor bir ihtimal olduğu, siyasi hesabının iyi yapılırsa bunun AKP için ağır bir yük olacağı düşüncelerinin altı çizildi.
 
Ayrıca  son dönemde haberlerde çıkan, “Eşcinsel kelimesini AKP’li üye Şentop hiçbir yerde görmek istemiyor” şeklindeki haberlerin de doğru olmadığı bilgisi verildi. 
 
Diğer Kurumların da sorularının cevaplandığı konferans akşama kadar devam etti.

Etiketler: insan hakları, sivil anayasa
nefret