15/05/2013 | Yazar: Kaos GL

Türk Ceza Kanunu’ndaki (TCK) ‘halkı askerlikten soğutma suçu’nun kaldırılması için yaklaşık 30 kişi sivil itaatsizlik eylemi gerçekleştirdi.

‘Askere Gitmeyin Çünkü…’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
TCK’daki “Halkı askerlikten soğutma suçu”nun kaldırılması için gerçekleşen sivil itaatsizlik eylemine katılanlar başlıktaki cümleyi kendi sözleriyle tamamladı. Bianet’ten Beyza Kural, TCK’nın 318. Maddesinin kaldırılması için yapılan eylemi aktardı.
 
Türk Ceza Kanunu’ndaki (TCK) “halkı askerlikten soğutma suçu”  başlıklı 318. maddenin kaldırılması için Çağlayan Adliyesi karşısında toplanan yaklaşık 30 kişi “askere gitmeyin çünkü;…” diye başlayan cümleleriyle sivil itaatsizlik eylemi gerçekleştirdi.
 
Bayraksız, pankartsız ve slogansız eylemde katılımcıların yanı sıra askeregitmeyin.com internet sitesinde toplanan ve Mehmet Atak ve Ayşe Lebriz’in okuduğu 194 cümle seslendirildi. Cümleler okunduğu sırada açıklamayı izleyen birkaç kişi tepki gösterdi.
 
“Halkı askerlikten soğutmak diye bir suç olamaz”
Eylem, Mehmet Ali Başaran’ın Türkçe ve  Ali Fikri Işık’ın Kürtçe okuduğu basın açıklamasıyla başladı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
 
“Halkı askerlikten soğutmak diye bir suç olamaz. Biz böyle bir suçu kabul etmiyoruz. Türkiye’de ağır bir dayatma olan zorunlu askerlik ile ilgili duygu ve düşüncelerimizi ifade etmemiz suç sayılacaksa, sayılsın. Biz bu suçu işlemek için buradayız.”
 
Açıklamada “askere gitmeyin” çağrısıyla başlayan cümlelerin 13 Eylül 2013’e dek askeregitmeyin.com sitesinde toplanıp kitap olarak basılarak “sivil itaatsizlik suçunun bir kez de yayın yoluyla işleneceği” belirtildi.
 
“Askere gitmeyin çünkü; gelemeyebilirsiniz”
Eylemde okunan  “Askere gitmeyin çünkü;…” diye başlayan cümlelerden bazıları şu şekilde:
Ali Fikri Işık : “…Vicdanı buz tutmuş bir toplumun, ölü bir toplumun askeri güvenliğe ihtiyacı yoktur.”
Ayşe Lebriz Berkem : “… ‘kurban’ değilsiniz, vatandaşlık görevinizi insani koşullarda, insana hayat veren işlerde de yapabilirsiniz; çünkü savaşlar bitmiyor.”
Büşra Erdem : “… TSK kendi cinayetlerinin üstünü örtmek ve yine kendi vatandaşlarını sömürmek için ‘şehitlik’ gibi ulvi bir kavramı kullanmaktadır.”
Ceren Cevahir Gündoğan : “… silah kimdeyse suç ondadır.”
Devrim Gundesli : “… benim adıma birini öldürmenize izin vermiyorum.”
Ercan Jan Aktaş : “… biz hayatın yanındayız, ölümün ve öldürmenin değil.”
Efe Özikiz : “… sizi seviyorum.”
Fatma Turan : “…TSK, senin Müslüman kardeşine demokrasi dağıtmak adına onu öldüren ve bunun için seni kullanmak isteyen Nato’ya üyedir.”
Gün Zileli : “… gelemeyebilirsiniz.”
İnan Suver : “… gitmeyin işte”
Mustafa Sütlaş : "... siz asker olmazsanız savaşlar olmaz."
Mehmet Göksu : “…devlet peygamber ocağı yalanıyla İslam’ı araçsallaştırıyor.”
 
Eyleme destek veren diğer isimleri görmek için tıklayın.
 
Eylem adliye önünde yapılmadı çünkü;…
Eylemin yapılacağı açıklanan Çağlayan Adliyesi C kapısı önünde ise çevik kuvvet ekipleri vardı. Eyleme katılanlardan Mehmet Atak açıklamayı neden adliye önünde gerçekleştirmediklerini şöyle açıkladı:
 
“Adliye önündeki basın açıklaması yasağı ile ilgili yazılı açıklama istedik. Getirilen Başsavcılık imzalı açıklamada ‘adliye sınırları dâhilinde, giriş çıkışları engelleyecek şekilde ve şiddet kullanılan’ eylemlerin yasak olduğu yazıyordu. Bizim eylemimiz böyle bir eylem değil, hukuken adliye önünde yapmamızı yasaklayamazlardı, ancak arkadaşlar karşıda yapmak istedi.”
 
Atak “adliye önünde basın açıklaması yapmayı engelleyen korku faktörünün bireysel haklardan vazgeçmek olacağını” belirtti.
 
Öte yandan bugün Gazetecilere Özgürlük Platformunu temsilen Dönem ve Basın Konseyi Başkanı Orhan Birgit, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Ankara Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Savaş Kıratlı ve Basın Konseyi Genel Sekreteri Av. N.Kaan Karcılıoğlu yasak kararı ile ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı ile görüştü.
 
Basın Konseyi’nin yazılı açıklamasına göre yasağın doğurabileceği sıkıntıların anlatıldığı Çolakkadı, bu yasağın medyayı değil, ağırlıkla binaya giren çıkanların ve orada görevli olanların güvenliğini sağlamak için alındığını, gösteriye dayanmayan basın açıklamalarının merdivenler dışında herhangi bir mahalde yapılacağını söyledi.
 

Eyleme katılmak için tıklayın. 


Etiketler: insan hakları, askerlik
İstihdam