06/04/2015 | Yazar: Kaos GL

Genelkurmay’ın şikâyetiyle, 381 katılımcının cümlelerinin derlendiği kitap ve siteye ‘halkı askerlikten soğutma’ soruşturması başlatıldı

‘Askere Gitmeyin Çünkü…’ kitap ve sitesine soruşturma Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Genelkurmay’ın şikâyetiyle, 381 katılımcının cümlelerinin derlendiği kitap ve siteye “halkı askerlikten soğutma” soruşturması başlatıldı

Genelkurmay Başkanlığı’nın şikâyeti üzerine, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, www.askeregitmeyin.com sitesi hakkında, “halkı askerlikten soğutmak” suçlamasıyla soruşturma başlatıldı.

Site yetkilisi vicdani retçi Av. Mehmet Ali Başaran yarın ifade vermek üzere Bakırköy Cumhuriyet Savcılığına gidecek. İfade vermeye, Mazlum-Der üyesi Av. Mahir Orak ve Vicdani Ret Derneği’nden Av. Davut Erkan ile birlikte gideceğini belirten Avukat Başaran, “önceki beyanlarını tekrar edeceğini” açıkladı.
 
Av. Başaran: “Önceki beyanlarımı tekrar ederim”
 
“Halkı Askerlikten Soğutmak” diye kabul edilemez bir “suçu” işlediğim için ifade vermem isteniyor, diyen Avukat Başaran’ın “beyanı” şöyle:
 
“Mesleklerden bir meslek hakkında duygu ve düşüncelerimizi belirtiyoruz, daha güzel bir dünya özlemi ile, barış ve kardeşlik için temenni sayılması gereken sözlerimiz için soruşturma başlatılıyor.
 
Çağ dışı kanunların yasa diye neden dayatıldığını, ifade özgürlüğü’nün nereye kaybolduğunu sorgulamıyorlar.
 
Buna suç deniyorsa, suçumu kabul ediyorum. Vicdani ret beyanımdan bu yana defalarca kez ifade verdim. Önceki beyanlarımı tekrar ederim!”
“Niye Zorunlu Askerlik Yasasına Karşıyız”
 
“Halkı Askerlikten Soğutma” suçunu düzenleyen Türk Ceza Kanunu’nun 318. Maddesinin ve zorunlu askerliğin kaldırılması için 13 Mayıs 2013 tarihinde İstanbul’da Çağlayan Adliyesi önünde, farklı dünya görüşlerine sahip 30 kadar katılımcının, “askere gitmeyin çünkü…” ile başlayan cümleleriyle bir sivil itaatsizlik eylemi düzenlenmişti. İnternet üzerinden 4 ay sürdürülen kampanyaya katılan 381 katılımcının cümleleri daha sonra bir kitapta toplandı.
 
İnisiyatif “Niye Zorunlu Askerlik Yasasına Karşıyız”ı şu şekilde ifade etmişti:
 
“Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesi gibi 318. maddesi de İfade Özgürlüğü önünde bir engel olarak duruyor. TCK 318 “Haklı Askerlikten Soğutmak” adı ile bir suç olduğunu bize söylüyor. Halkı Askerlikten Soğutmak diye bir suç olamaz. Biz böyle bir suçu kabul etmiyoruz. Türkiye’de ağır bir dayatma olan zorunlu askerlik ile ilgili duygu ve düşüncelerimizi ifade etmemiz suç sayılacaksa, sayılsın. Biz bu suçu işlemek için buradayız. Siviliz ve itaatsiziz. Hepimiz askerlikle ilgili kendi düşüncelerimizi birer cümle ile kamuoyuna duyuruyoruz.”
 
“Askere gitmeyin çünkü…”
 
Askere Gitmeyin İnisiyatifi askeregitmeyin.com sitesinde “askere gitmeyin” çağrısında bulunan 381 katılımcının cümlelerini bir kitapta toplamıştı.
 
Askere Gitmeyin adlı kitap Türkiye’deki askerlik sorununa ilişkin değerlendirmeler, farklı düşünce ve inanç gruplarından katılımcıların cümleleri ve karikatür, çizim, illüstrasyon tasarım gibi görsel çalışmalardan oluşuyor. Kitap, halkı askerlikten soğumaya, zorunlu askerlik dayatmasını reddetmeye, vicdani redde ve sivil itaatsizliğe davet ediyor.
 

“Askere Gitmeyin Çünkü....’  kitabı ve sitesine yazı ve çizimleri ile katılan 381 aktivistin çağrılarına buradan ulaşılabilir.


Etiketler: insan hakları, askerlik
nefret