11/12/2014 | Yazar: Kaos GL

Avrupa Birliği’nin hazırladığı yeni bir rapor, cinsiyet kimliği temelli ayrımcılığın sonuçlarını ele alıyor.

‘Avrupa’da iş arayan her üç transtan biri ayrımcılığa uğruyor’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Avrupa Birliği’nin hazırladığı yeni bir rapor, cinsiyet kimliği temelli ayrımcılığın sonuçlarını ele alıyor.
 
Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı’nın hazırladığı rapor, Avrupa’da özellikle transların sorunlarına odaklanan en kapsamlı çalışma. Avrupa trans ağı Transgender Europe (TGEU), raporu büyük bir sevinçle karşılayarak trans politikalarının aciliyetine dikkat çekti.
 
TGEU Yönetim Kurulu üyesi Vreer Verkerke, bu haftasonu Ayrımcılık Karşıtı Sempozyum’da raporun çalışma hayatına ilişkin bölümlerine odaklanacak. Rapora göre, Avrupa’da her üç transtan biri iş başvurusu sırasında ayrımcılığa uğruyor.
 
7000 transla yapılan görüşmelere göre, trans çalışanların yüzde 46’sı çoğu zaman ya da her zaman trans olduklarını işyerlerinde saklama ihtiyacı duyuyor.
 
Hollandalı transların sendika deneyimleri bu Pazar Ankara’da
 
Hollandalı trans aktivisti Verkerke, kendi ülkesinde de durumun iç açıcı olmadığını belirtiyor. Rapora göre, Hollanda’da transların en az yüzde 25’i işsiz ya da eksik istihdam ediliyor.
 
Verkerke, sempozyum kapsamında Pazar günü yapılacak “Hollanda’da sendikal deneyimler” oturumunda TGEU olarak sendikalara, hükümetler ve LGBTİ örgütlerine tavsiyelerini sunacak.
 
Beden geçiş sürecinde pek çok ülkede zorunlu kılınan kısırlaştırma, tıbbî müdahaleler ve zihinsel hastalık tanısı gibi prosedürler, cinsiyet kimliği ile resmî evrakları uyuşmayan transların istihdamını zorlaştırıyor. 

Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam