30/04/2017 | Yazar: Aslı Alpar

Ramtin Zigorat: ‘Daha güvenilir olduğu için Türkiye’ye geliyoruz ve Türkiyeli LGBTİ’lerin desteğine ihtiyacımız var.’

‘Ayrımcı personelin tavrı aslında bir camianın homofobisi ve ırkçılığı’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Ramtin Zigorat: “Daha güvenilir olduğu için Türkiye’ye geliyoruz ve Türkiyeli LGBTİ’lerin desteğine ihtiyacımız var.”

                                                  Fotoğraflar: Koray Arkadaş

İnsan Hakları Programı kapsamında 2007 yılından beri mülteci hakları çalışması yürüten Kaos GL’nin düzenlediği “Türkiye’deki Sığınma Sistemi/LGBTİ Sığınmacı ve Mültecilerin Durumu” başlıklı eğitim programının ikinci günü üçüncü oturumunun konuşmasıcı Ramtin Zigorat, LGBTİ mültecilerin yereldeki LGBTİ'lerle dayanışmasının önemine dikkat çekti.

İki yıldır Türkiye’de yaşayan İranlı Ramtin Zigorat konuşmasına mültecilerin üçüncü sınıf insan olarak görüldüklerini ifade ederek başladı.

Ramtin Zigorat, LGBTİ’lerin neden ülkelerini terk etmek zorunda kaldıklarını, “en basitiyle Türkiye’de en azından küpe takabiliyoruz” diyerek özetledi. İran’da insanların eşcinsel olduğu için toplum tarafından dışlandığını, ailesi tarafından terk edildiğini, gözaltına alındığını hatta idam edildiğini hatırlatan Zigorat, geldikleri yeni ülkede de sürekli ayrımcılıkla karşılaştıklarının altını çizdi.

Türkiyeli LGBTİ’lerle daha fazla dayanışmaya ihtiyacımız var

Zigorat, Türkiye’nin İran, Afganistan ve Irak’tan daha güvenli bir alan olduğunu ancak LGBTİ mültecilerin daha güvenli buldukları Tükiye’ye geldiklerinde hiçbir bilgiye sahip olmadıklarını bu eksikliğin Türkiyeli LGBTİ’lerin destekleriyle giderilebileceğini belirtti. Zigorat, mülteci LGBTİ’lerin dil sorununun da Türkiyeli LGBTİ’lerle dayanışarak gelişebileceğini, Türkiyeli LGBTİ’lerden destek beklediklerini ifade etti.

Çalışan LGBTİ mültecilerin çok fazla taciz ve tecavüze uğradıklarını ve korktukları için polise gidemediklerini, polise başvurduklarında da şikâyetlerinin kayda bile geçirmediğini ifade etti. Ramtin Zigorat, polise başvurduklarında, bu durumun dosyalarına kaydedildiğini ve üçüncü ülkeye geçişlerinin zorlaştırıldığını ifade etti.

Zigorat, seks işçiliği yaptıkları bilinen kişilerin, üçüncü ülkelerden kabul alsalar dahi seks işçiliği yaptıkları için Türkiye’den ayrılamadıklarını da vurguladı.

“Psikolojik desteğe ihtiyacımız var ama erişemiyoruz”

LGBTİ mültecilerin sağlık hakkından faydalanmalarının da oldukça zor olduğunu ifade etti. Dil sorunu, doktorların homofobisi dışında psikolojik destek için hastaneye başvurduklarında bunun da dosyalarına yansıdığını ifade etti.

Ramtin konuşmasını, LGBTİ mültecilerin hele ki dil bilmiyorsa devlet dairlerinde aşağılandıklarını ve işlerinin yapılmadığını ayrıca ev bulamadıklarını, kimsenin kendilerine ev vermediğine değinerek bitirdi. Ramtin, kamu personellerinin, uygulayıcıların ayrımcı tavırlarının bu kişilere verilecek eğitimle azalabileceğini düşünüdüğünü ancak ayrımcı personelin tavrının aslında bir camianın homofobisi ve ırkçılığı olduğunun da unutulmaması gerektiğini ifade etti.


Etiketler: insan hakları, mülteci
İstihdam