11/05/2015 | Yazar: Kaos GL

Stratejik Davalama ve Yordamlar Atölyesi’nden Av. Nurcan Kaya: ‘Stratejik davalamada amaç hukuki boşluğun doldurulması ya da süregelen devlet ihlalinin önlenmesi için içtihat oluşturmaktır.’

‘Ayrımcı uygulamaların gerekçesi takdir yetkisi olamaz’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Stratejik Davalama ve Yordamlar Atölyesi’nden Av. Nurcan Kaya: “Stratejik davalamada amaç hukuki boşluğun doldurulması ya da süregelen devlet ihlalinin önlenmesi için içtihat oluşturmaktır.”
 
Çeşitlilik ve Dava Platformu’nun 2-3 Mayıs tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirdiği atölyeye Kaos GL Derneği’nden Av. Hayriye Kara katıldı. Açılış konuşmasını yapan TOHAV’dan Hatice Ödemiş, bugüne kadar yapılan çalışmaları aktardı.
 
Ayrımcılık bağlamında stratejik davalamanın ne anlama geldiğini anlatan Av. Nurcan Kaya “Stratejik davalamada amaç birey için adaleti sağlamaktan öte kamusal yararı sağlamaktır; hedeflerden biri hukuki reformdur, hukuki boşluğun doldurulması ya da süregelen devlet ihlalinin önlenmesi için içtihat oluşturmaktır” dedi.
 
Stratejik davalamanın idare hukuku açısında önemine odaklanan Yrd. Doç. Çiğdem Sever, “ayrımcı uygulamaların gerekçesi takdir yetkisi olamaz” dedi.
 
“İdarenin eylem ve işlemlerinin nihai hedefi kamu yararıdır. Stratejik davalama idare hukukunda çok tercih edilen bir yöntem değildir ancak idari davalar sadece kişisel sonuç doğurmaz, herkes üzerinden hukuki sonuç doğurma potansiyeli olduğu için stratejik davalamada efektif bir yöntemdir. İdarenin taktir yetkisinin sınırı eşitlik ilkesidir.”
 
Av. Meryem Kavak hapishanelerdeki yabancı mahpusların durumuna dikkat çekerken son oturumda katılımcılar Yrd. Doç. Devrim Aydın ile başka bir stratejik davalamanın olanaklarını tartıştılar. 

Etiketler: insan hakları
İstihdam