23/02/2017 | Yazar: Kaos GL

‘Öteki’ olanı gündemine taşıyan ‘Ayrımcılığa Karşıtı Dersler’, üç yıldır bu dersi yürüten Ülkü Doğanay’ın, son KHK ile ihracının ardından kapatıldı.

‘Ayrımcılığa Karşı Dersler’ kaldırıldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

“Öteki” olanı gündemine taşıyan “Ayrımcılığa Karşıtı Dersler”, üç yıldır bu dersi yürüten Ülkü Doğanay’ın, son KHK ile ihracının ardından kapatıldı.

Ankara Üniversitesi’nden, son KHK ile 71, Eylül ve Ocak aylarında çıkan KHK’larla birlikte toplamda 101 barış imzacısı akademisyen ihraç edildi.

Bu hukuksuz sürecin sonunda birçok ders kapatıldı. Üniversitenin yalnızca İletişim Fakültesinde (İLEF) 7 ders artık yok... İLEF’teki bu derslerden biri de, son KHK (Kanun Hükmünde Kararname) ile ihraç edilen Ülkü Doğanay’ın üç senedir yürüttüğü Ayrımcılığa Karşı Dersler.

Medyanın “öteki” söylemi tartışılıyordu

Ayrımcılığa Karşı Dersler, egemen olanın “öteki” ilan ettiklerini odağına taşıyor ve medyadaki “öteki” söylemini eleştirel bir bakış sunuyordu. Üç yıldır bu dersi veren akademisyen Ülkü Doğanay, bu süreci yazdı. Doğanay yazısında, bu dersin “Hrant Dink’in katledilmesinin ardından, medyanın ve kimi kamusal aktörlerin bu cinayeti azmettirici rolünü teşhir etmek, başka türlü bir gazetecilik pratiğinin mümkün olduğunu ve olması gerektiğini öğrencilere anlatmak için” açıldığını hatırlattı.

Doğanay, son üç yıldır yürüttüğü Ayrımcılığa Karşı Derslerin, on yıldır sürdüğünü, bu dersi geçmişte yürüten birçok akademisyenin son süreçte ya emekliye ayrılmak zorunda kaldığını ya da kendisi gibi KHK ile ihraç edildiğini hatırlattı.

Derslerde öğrencilerin ayrımcılığa maruz kalan çeşitli kesimlerinin önde gelen temsilcileriyle, gazetecilerle, hak savunucularıyla, sivil toplum ve LGBTİ örgütlerinin temsilcileriyle bir araya geldiğini ekleyen Doğanay, yazısında bu dersten rektörlüğün rahatsızlık duyduğunu hatta kendisi hakkında bir soruşturma da açıldığını ekledi.

Kapatılan dersler

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesinde Ayrımcılığa Karşı Dersler ile birlikte kaldırılan diğer dersler şöyle, Medyanın Güncel Sorunları, İnternet Gazeteciliği ve Webde Tasarım, İletişim Teknolojileri ve Toplum, Uluslararası İletişim, İletişim Araştırmaları, İnsan Kaynakları Yönetimi.


Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam