23/01/2015 | Yazar: Kaos GL

Yıldız Tar JİNHA’ya konuştu: ‘LGBTİ’lerin insan hakları yönünde hiçbir adım atılmadığı sürece gündelik hayatta da ayrımcılık ve nefret devam eder.’

‘Ayrımcılık kişilerin varoluşunu paramparça ediyor’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Yıldız Tar JİNHA’ya konuştu: “LGBTİ’lerin insan hakları yönünde hiçbir adım atılmadığı sürece gündelik hayatta da ayrımcılık ve nefret devam eder.”
 
KaosGL.org editörlerinden Yıldız Tar, JİNHA’dan Dilan Karamanoğlu ve Öykü Dilara Keskin’e LGBTİ’lere dönük nefret saldırıları, ayrımcılık ve son dönemde gündemde önemli yer tutan intiharlar üzerine değerlendirmede bulundu.
 
Yıldız Tar, iktidar tarafından LGBTİ’lere yönelik gerçekleştirilen nefret ve ayrımcılık söylemlerini değerlendirerek, AKP Hükümeti tarafından LGBTİ’lerin Meclis kürsüsünden doğrudan hedef haline getirildiğini söyledi.
 
“LGBTİ’lerin hiçbir anayasal hakkı yok!”
 
Eylül Cansın intiharıyla birlikte, LGBTİ’lerin yaşadığı gerçekliğin büyük bir kamuoyu tarafından duyulduğunu dile getiren Yıldız, LGBTİ’lere yönelik sistematik bir şekilde işlenen ayrımcılık ve nefret saldırıları olduğunu söyledi. Yıldız Tar, LGBTİ’lerin hiçbir anayasal hakkı olmadığını belirterek, “Sağlığa erişim hakkı, eğitim hakkı bulunmuyor. Haklar temelinde bir LGBTİ hakikatinin tanımından da bahsedemiyoruz” dedi.
 
AKP Hükümeti tarafından LGBTİ’lerin doğrudan hedef haline getirildiğini belirten Yıldız, “AKP Hükümeti şu ana kadar sadece birkaç kere ağzına LGBTİ lafını aldı. İlki Selma Aliye Kavaf’ın LGBTİ’lerin hasta olduğu iddiasıydı. Çeşitli milletvekilleri de LGBTİ’lerin hasta olduğu iddiasını sürdürdüler. LGBTİ’lerin insan hakları yönünde hiçbir adım atılmadığı sürece gündelik hayatta da bu ayrımcılık ve nefret devam eder” diyerek tepkilerini dile getirdi.
 
“Ayrımcılık var oluşunuzu paramparça eder”
 
“Lezbiyen, gey, biseksüel ya da trans bir kişinin açık kimlikle çalışma hayatı içerisinde yer alması çok zor. Bütün bu ayrımcılıklar birleşe birleşe hayatı yaşanılmaz kılıyor ve nefes alma alanı bırakmıyor. Nefret cinayetlerinin politik olduğunu söylediğimiz gibi intiharların da politik olduğunu söylemek gerekiyor” diyen Yıldız, her LGBTİ intiharının toplumsal bir olguya işaret ettiğini vurguladı.
 
Ayrımcılığın sadece siyasi bir meseleden ibaret olmadığını ifade eden Yıldız, “Ayrımcılık var oluşunuzu ve ruh sağlığınızı paramparça eden bir gerçekliktir. 90’larda ki savaş konseptinde köy yakmalar, boşaltmalar sürecini yaşayan insanların ve Maraş’ta yaşayan Alevi toplumunun psikolojisi düşünüldüğünde benzer bir durumun LGBTİ’ler için de geçerli olduğunu söylemek mümkün” diye konuştu. 

Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam