18/03/2014 | Yazar: Kaos GL

T-Der, kimlik renkleri ve cinsiyet kimlikleri uyuşmayan trans bireylerin ayrımcılığa uğramadan oy kullanabilme hakları için YSK’ya ve LGBTİ aktivistlerine çağrı yaptı.

‘Ayrımcılık, Transların Oy Kullanma Hakkını Gasp Ediyor’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
T-Der, kimlik renkleri ve cinsiyet kimlikleri uyuşmayan trans bireylerin ayrımcılığa uğramadan oy kullanabilme hakları için YSK’ya ve LGBTİ aktivistlerine çağrı yaptı.
Trans Danışma Merkezi Derneği (T-Der) 30 Mart yerel seçimleri öncesi bazı trans bireylerin kimlik renkleri ve cinsiyet kimliklerinin uyuşmaması sorununa ilişkin yazılı bir açıklama yayınladı.
 
Yerel seçimlerin demokratik bir ortamda gerçekleşmesi için trans bireylerin oy kullanma haklarından diğer “herkes” gibi eşit bir şekilde yararlanabilmeleri için özel birtakım tedbirler alınması gerektiğini kaydeden T-Der şunları belirtti:
 
Ayrımcılığa uğrama endişesi oy kullanmayı engelliyor
“Trans bireyler çoğunlukla Medeni Kanun’un 40. Maddesi’nde düzenlenen ‘cinsiyet değişikliği’ sürecini başlatmamış veya sürecine devam etmekte olup kimlik renklerinin cinsiyet kimliklerinden farklı olması nedeniyle kamu kurumlarında çeşitli zorluklarla karşılaşmaktadırlar.
 
“Kimlik rengi seçim süreçlerinde de aynı şekilde ayrımcı uygulamalarla karşılaşacaklarını düşünerek bilinçli olarak oy kullanmamalarına neden olmaktadır ya da oy kullanmak için cesaretlenip sandığa gittiklerinde ise kimlik renklerinin cinsiyet kimlikleri ile uyuşmaması bahane edilerek oy kullanmaları engellenmektedir.
 
YSK ve sivil toplum tedbir almalıdır
“Bu nedenlerle yaşanabilir bir kent için trans bireylerin fikirleri sandıkta karşılığını bulmalı ve trans bireylerin oy kullanabilmeleri için başta Yüksek Seçim Kurulu (YSK) olmak üzere, siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerince birtakım tedbirlerin alınması acilen gerekmektedir.”
 
T-Der, başta YSK’nin sandık görevlilerine verecekleri eğitimde bu konuyu dikkate almaları, LGBTİ aktivistlerinin ise sandıklarda akranlarına destek olmaları gerektiğini de ekledi. 

Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam