12/11/2014 | Yazar: Kaos GL

Çeşitlilik ve Stratejik Davalama Ağı’nın ağ bileşenlerine yönelik ‘Ayrımcılık Yasağı/İzleme/Belgeleme Atölyesi’ 1-2 Kasım’da yapıldı.

‘Ayrımcılık yasağı’ atölyesi İstanbul’da yapıldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Çeşitlilik ve Stratejik Davalama Ağı’nın ağ bileşenlerine yönelik “Ayrımcılık Yasağı/İzleme/Belgeleme Atölyesi” 1-2 Kasım’da yapıldı.
 
Çeşitlilik ve Stratejik Davalama Ağı’nın ağ bileşenlerine yönelik 1. Deneyim Paylaşımı atölyesi olan “Ayrımcılık Yasağı/İzleme/Belgeleme Atölyesi” 1-2 Kasım’da İstanbul Bilgi Üniversitesi Santral Kampüsü’nde gerçekleştirildi.
 
İstanbul Bilgi Üniversitesi, İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin katkılarıyla hazırlanan atölyede İstanbul Bilgi Üniversitesi, İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Gökçeçiçek Ayata “Ayrımcılık Yasağı”; İstanbul Bilgi Üniversitesi, İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Ulaş Karan ise “Ayrımcılık Yasağının Hukuki Kaynakları ve Kapsamı-Ayrımcılık Yasağının Güncel Biçimleri ve İstisnaları-Ayrımcılık Yasağının Etkili Hale Getirilmesi Bağlamında Destekleyici Hukuki Kurumlar” başlıklı sunumlar yaptı.
 
Atölyenin ilk gününde ayrımcılık yasağı ile ilgili kavramlar ve tanımlar, ayrımcılık yasağı ile ilgili ulusal ve uluslararası belgeler ile kişi ve konu bakımından kapsamı, ulusal ve uluslararası hukuk bağlamında doğrudan, dolaylı ve dolayısıyla ayrımcılık, çoklu temelde ayrımcılık, makul uyumlaştırma yapılmaması, taciz, cinsel taciz, ayrımcılık talimatı, mağdurlaştırma kavramları ve ulusal ve uluslararası hukuk bağlamında özel önlemler, giderim ve yaptırımlar, yargılamaya katılma, adli yardım, ispat yükünün paylaştırılması, eşitlik kurumları üzerinde duruldu.
 
Atölyenin ikinci günü İstanbul Bilgi Üniversitesi, İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Burcu Yeşiladalı tarafından gerçekleştirilen izleme ve belgelemenin amacı, izleme ve belgelemenin kişi, konu, yer, zaman bakımından kapsamı, izleme ve belgelemede kullanılan yöntem ve araçlar, örnek bir araç olarak “durum tespitine yönelik test”, “Belgeleme ve Raporlama Yoluyla Türkiye’de Ayrımcılıkla Mücadele Projesi” kapsamında 2010 yılında yürütülen izleme çalışmasında edinilen deneyimlere ilişkin sunumla başladı. Ardından Türkiye’de yürütülmüş ve sonuçlanmış ve devam eden izleme ve belgeleme çalışmalarında Türkiye’den uygulama örnekleri Nejat Taştan/EŞHİD, Arzu Şenyurt/Engelli Kadın Derneği, Ezgi Koçak/Kaos GL tarafından aktarıldı.
 
Aynı gün atölyenin ardından Çeşitlilik ve Stratejik Davalama Ağı Yürütme Kurulu toplantısı gerçekleştirildi. 

Etiketler: insan hakları
İstihdam