14/05/2013 | Yazar: Kaos GL

İstanbul polisinin sinema salonlarında eşcinsellere yönelik sürdürdüğü ahlak teröründe 24 kişi daha gözaltına alındı.

‘Baskınlar, Ahlakçı Zihniyetin Sürek Avının Sinema Versiyonudur’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İstanbul polisinin sinema salonlarında eşcinsellere yönelik sürdürdüğü ahlak teröründe 24 kişi daha gözaltına alındı.

 

İstanbul Emniyeti Asayiş Şube Müdürlüğü Ahlak Büro Amirliği polislerince Beyoğlu ve Şişli’de 2 sinemada “gey ilişki” suçlamasıyla 72 kişinin gözaltına almasının ardından Kartal’daki bir sinemada da 24 kişi daha gözaltına alındı. Daha önce gözaltına alınan 72 kişiden Meksikalı ve Almanyalı iki kişi ise sınır dışı edilmişti.  

Hürriyet gazetesi Kartal’daki sinema baskını haberinde, “cinsel içerikli film izleyerek eşcinsel ilişkiye girdikleri belirlenen” 24 kişinin gözaltına alındığını yazdı.
 
Takvim gazetesi ise “İstanbul’da seks filmi oynatıp, seyretmeye gelenlerin sinemalarını polis basmaya devam ediyor” diye yazdı. Gazete haberinde “sinemada bulunan ve gözaltına alınan 24 kişinin çoğunun evli, bazılarının da torun sahibi olduğu belirlendi” bilgisini “içlerinde dedeler de var” şeklinde verdi.
“Gerekçe, pardon bahane gene aynı; Fuhuş”
Ahlak bekçilerinin hafta geçmeden eşcinsellere bir sinema baskını daha yapmasını Kaos GL yazarlarından Halil Kandok değerlendirdi:
 
“Gerekçe, pardon bahane gene aynı; Fuhuş. Bunun arkası gelecek gibi. Çünkü durduk yerde olmuyordur bu baskınlar. Birileri gene kafayı taktı sanırım eşcinselliğe ve eşcinsellere. Yoksa bu sinemalar yıllardan beri işliyorlardır ve cinsel içerikli film gösteriyorlardır. Bu sinemalara gidilme amacı da bellidir. Kimse Oscarlık film izlemeye gitmiyordur herhalde?”
 
“Hadi sinemaya gidelim”
“Birileri şikâyet etti de Ahlakçıların yeni haberi oldu desen, o sinemaya gidenin orada ne işi olabilir? Hem de bütün sinemaları dolaşarak mı rahatsız oluyor vatandaşlar? "Hadi sinemaya gidelim" diyorlar afişlerine falan bakmadan üstelik ve ahlaksızlıkla karşılaşıyorlar. Hem beyaz perdede, hem de canlı olarak!”
 
“Ne kadar bastırılırsa, o kadar güçlü patlar”
Biz de eşcinsel hakları konusunda neler hayal ediyoruz ahlakçılığın tepeleme olduğu bir ülkede. Daha kökünü kazımaya çalışıyorlar eşcinselliğin. Kimse fuhuşu-muhuşu bahane etmesin. Bu baskınlar, ahlakçı zihniyetin sürek avının sinema versiyonudur. Onlar kazımaya çalıştıkça daha gür çıkacaktır hiç şüpheleri olmasın. Var olan bir gerçek ne kadar bastırılırsa, o kadar güçlü patlar çünkü.”
 
“Eşcinsel: Suçu olmayan suçlu!”
Kaos GL’den Ali Erol’un değerlendirmesi ise şöyle:
 
“Türkiye’de rızaya dayalı eşcinsel ilişkinin ve hatta “fuhuş”un suç olmadığını bilen Emniyet’in sinema baskınlarını ve gözaltıları meşrulaştırmak için ahlak polisi aracılığıyla medyayı dezenforme ettiği anlaşılıyor. Polis tutum ve yaklaşımını devralan medya ise ahlak polisinin dezenformasyonu ile bilgi kirliliği yaratmakta beis görmüyor.”
 
“Ortada bir “suç” olmadığından ötürü de Emniyet, sinema işletmecilerini “fuhuşa aracılık etmek ve yer temin etmek”le sorguluyor. Ahlak baskınları ve gözaltı teröründe yaşanan ise erkek erkeğe cinselliğin damgalanması, eşcinsellerin “suçu olmayan suçlu” pozisyonuna itilme politikasının yeniden yükselmesi olarak kayda geçiyor.”

Etiketler: insan hakları
İstihdam