22/04/2014 | Yazar: Kaos GL

Bir LİSTAG ebeveyni, geçtiğimiz Perşembe günü Denizli’de yapılan ‘Benim Çocuğum’ belgesel gösterimini yazdı.

‘Benim Çocuğum’ Belgeseli Pamukkale Üniversitesi’ndeydi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Bir LİSTAG (LGBTT Aileleri İstanbul Grubu) ebeveyni, geçtiğimiz Perşembe günü Denizli’de Pamukkale Üniversitesi’nde yapılan “Benim Çocuğum” belgesel gösterimini yazdı:
 
“Benim Çocuğum” belgeseli 17 Nisan 2014 günü, Toplum ve Sağlık Topluluğu’nun organizasyonu ile Pamukkale Üniversitesi’nde gösterildi. 700 kişilik Kongre Merkezinin, tama yakın dolu olması sevindirici idi.
 
Psikiyatri Stajında “Eşcinsellik, Tecavüzden Sonra Oluşur” Bilgisi!”
Film gösterimi sonrasında LİSTAG üyeleri ile söyleşi yapıldı. Filmde yer alan, mesleği doktorluk olan anne; kendisine eğitim hayatında bu konuda eğitim verilmediğini, kendi çocuğu transseksüel olduğunu söylediğinde kendi çocuğuna bile yardımcı olamadığını belirtti. Gösterime katılan Tıp Fakültesi öğrencilerine, cinsel kimlik/cinsel yönelimle ilgili eğitim alıp almadıklarını sorduğunda, salonda bu konuda eğitim alan kimse yoktu. Söz alan dördüncü sınıf tıp öğrencisi, psikiyatri stajında hocalarının “eşcinsellik, tecavüzden sonra oluşur” dediğini belirtti.
 
Keşke Dediğiniz Oluyor mu?
İranlı bir katılımcı “keşke çocuğum LGBTİ olmasaydı diye düşündüğünüz oluyor mu?’ diye sorduğunda; ebeveynler çocukları sayesinde kendilerini tanıdıklarını, önyargılarından kurtulduklarını, daha hassas ve duyarlı bir insan olduklarını, dolayısıyla çocuklarından memnun olduklarını belirttiler.
 
Eğitim Fakültesinden bir öğretim görevlisi; “Ben bir transseksüel annesiyim” diyerek belgeselin davetiyesini getiren annenin samimiyetinden çok etkilendiğini, dersini iptal ederek öğrencilerini gösterime getirdiğini söyledi.
 
LGBTİ Öğrencilere Nasıl Davranmalıyız?
Salonun yarısını oluşturan Eğitim Fakültesi öğrencilerinin bu konuda çok duyarlı oldukları görüldü. Meslek hayatlarında böyle bir öğrencileri olduğunda, nasıl davranmaları gerektiğini sordular. Öğrencilerine toplumsal cinsiyet kalıplarını öğretmemeleri, fiziksel olarak kendilerinden farklı arkadaşlarıyla alay etmemeleri gerektiği gibi cinsel yönelim/ cinsiyet kimliği kendisine benzemeyen arkadaşları ile de alay etmemeleri gerektiğinin öğretilmesi önerildi.
 
Söz alan bir eğitim fakültesi öğrencisi, şimdiye kadar katıldığı hiçbir toplantının kendisi için bu kadar farklı bir bakış açısı kazandırmadığını, salondan çıkarken başka bir insan olarak çıkacağını belirtti.
 
Önyargılarımın Farkına Vardım
Denizli Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyinde akşam yapılan gösterime; Denizli Kent Konseyi Başkanı, Genel Sekreteri, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı, Kent Konseyi Meclis üyeleri, Devlet Hastanesi Yöneticileri, hekimler ve psikologlar ile Denizli LGBTİ birey ve aileleri katıldı. Gösterime katılan mesleği doktorluk olan bir seyirci, daha sonra bize telefonla ulaştı. Kendisini önyargısı olmayan biri zannederken, bu belgeselle kendi önyargılarının farkına vardığını ve filmden çok etkilendiğini iletti.
 
Her iki gösterimin sonunda seyircilerin bize önerileri, mümkün olan her yerde özellikle ulusal TV kanallarında bu belgeseli göstermemiz gerektiği oldu.
 
Bu gösterimlerin yapılmasında Pamukkale Üniversitesi Toplum ve Sağlık Topluluğunun hoca ve öğrencilerinin büyük katkısı oldu. Emeği geçen herkese teşekkürler. 

Etiketler: insan hakları, aile
İstihdam