04/05/2012 | Yazar: Kaos GL

BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, eşcinsel erkeklerin zorunlu askerlik ile ilgili yaşadığı sorunlara dair Meclis’e soru önergesi verdi.

‘Beyanına Rağmen ‘Askerliğe Elverişli’ Raporu Verilen Kaç Eşcinsel Var?’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, eşcinsel erkeklerin zorunlu askerlik ile ilgili yaşadığı sorunlara dair Meclis’e soru önergesi verdi. 

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, eşcinsel erkeklerin zorunlu askerlik ile ilgili yaşadığı sorunlara dair Meclis’e dün (3 Mayıs) bir yazılı soru önergesi verdi.
 
Tuncel, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na (TBMM) verdiği soruların Milli Savunma Bakanı Sayın İsmet Yılmaz tarafından Anayasa’nın 98. ve İçtüzük’ün 99. maddesi gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını istedi.
BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, zorunlu askerlik uygulamasının Avrupa Birliği ülkelerinin neredeyse tamamında kalkmış olduğunu hatırlattı.
 
Birçok gencin “vicdanen, politik görüşü, inancı, militarizmi ret etmesi ya da cinsel yönelimi” gibi farklı gerekçelerle zorunlu askerlik sistemine karşı olduğunu belirten Tuncel, buna karşın uluslararası sözleşmelerde ve hukukta bir hak olarak tanımlanan zorunlu askerliği ret etme hakkının Türkiye’de halen suç olarak görüldüğüne dikkat çekti.
 
Zorunlu askerlik uygulamasında en büyük mağduriyeti cinsel yönelimi nedeniyle askere gitmek istemeyen gençlerin yaşadığını belirten Tuncel, sorunu şöyle vurguladı:
 
“Cinsel yönelimi farklı olan bireylere ilişkin saygı, demokratik ülkelerin aksine Türkiye’de hep “kişilik bozukluğu” olarak görülmüş ve bu nedenle cinsel yönelimi farklı olanlar; başta devlet olmak üzere, toplumun birçok kesimi tarafından baskılara maruz kalmış ve ötekileştirilmiştir.”
 
“Militarist ideoloji farklı olan her şeyi düşman addediyor”
 
Militarist devlet yapısına dikkat çeken Tuncel, bu durumun uygulamada nelere yol açtığına şöyle sıraladı:
 
“Devletin toplum üzerinde tahakküm kurarak toplumu tekleştirme ideolojisi, cumhuriyetin başından beri militarist devlet yapısı ile mümkün olmuş ve silahlı güçlerin baskısı altında, toplumda farklı olan her şey adeta düşman addedilmiştir. Bu anlamda cinsel yönelimi farklı olan bireylere yönelik baskılar da, toplumun diğer alanlarındaki baskılar haricinde, zorunlu askerlik sistemi altında kendini göstermektedir. Zorunlu askerlik sisteminin toplumun her kesiminde her anlamda büyük bir baskı unsuru yarattığını düşünürsek, cinsel yönelimi farklı olan bireylerde bu baskının daha da ağır yaşanabileceğini kabul etmek yanlış olmayacaktır.”
 
Erkan Altay’ın başına gelenler…
 
Zorunlu askerlik baskısının en güncel örneği olarak Tuncel, İstanbul’da Erkan Altay’ın askerliğe “eşcinsel” olduğu gerekçesiyle gitmek istememesi ve çürük raporu talep etmesi sonucu yaşandığını belirtti.
 
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Erkan Altay’ın talebine verdiği yanıtı devlet yapısının, farklı cinsel yönelimleri nasıl tarif ettiğinin tezahürü olarak değerlendiren Milletvekili, Altay’ın yaşadıklarını anlattı:
 
“Haydarpaşa GATA’daki doktorlar, Erkan Altay’ın eşcinsel olması durumunu “psikoseksüel bozukluk” olarak tanımlamış ve bu kişiye “askerliğe elverişli, komando olamaz” raporu vermiştir.
 
Erkan Altay, eşcinsel derneği olan Kaos GL’de muhabir olduğunu ve eşcinsellik üzerine üniversite bitirme tezi olduğunu belirtip bu çalışmalarını göstermesine rağmen, kendisine “nevrotik, askere elverişli” raporu verildiğini belirtmiştir.”
“Eşcinsel olduğunu belirttiği halde “askerliğe elverişli” raporu verilen kaç kişi var?”
 
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel’in, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz tarafından cevaplanmasını istediği sorular şunlar:
 
1.    Öncelikle zorunlu askerlik sisteminin toplumun her kesiminde baskı unsuru olduğu ve bu sistemin demokratik bir ülke görüntüsünden uzak olduğu düşünülürse, Bakanlığınızın zorunlu askerliği kaldıracak bir çalışması var mıdır? Meclis’te vicdani rettin yasal bir hak olması konusunda bir çalışmayı ne zaman gündeme almayı düşünüyorsunuz?
 
2.    Farklı cinsel yönelimi olduğunu belirtip TSK’dan “çürük raporu” talep eden kaç kişi vardır? Bu taleplerin kaç tanesi olumlu sonuçlanmıştır?
 
3.    Tıpkı Erkan Altay gibi, cinsel yöneliminin farklı olduğunu belirttiği halde “askerliğe elverişli” raporu verilen kaç kişi vardır? Talebi olumsuz sonuçlananlara hangi gerekçeler sunulmaktadır?
 
4.    Cinsel yöneliminin farklı olması sebebiyle, askerlikten muaf olmak isteyenlerden, hangi koşulların yerine getirilmesiyle “çürük raporu” verileceği söylenmektedir?
 
5.    Bu anlamda, cinsel yöneliminin farklı olduğunu belirten bireylerden; kişilik haklarına saldırı anlamına gelen ve insanlık dışı bir düşünce olan, cinsel ilişkiye girdiği kişiyle çekilmiş fotoğraf veya videosunun istendiği doğru mudur? Doğru ise bu uygulamanın kaldırılması konusunda bir çalışmanız var mı?
 
6.    Cinsel yönelimi farklı olan bireylerin askerlikten muaf tutulması için bir çalışmanız var mı? 

Etiketler: insan hakları, askerlik
nefret