26/10/2010 | Yazar: KAOS GL

"Fatmagül'ün suçu ne?" adlı dizinin tecavüz sahnesini parodileştiren Ali Poyrazoğlu'na, kadınların ardından erkeklerden de tepki geldi.

‘Bunda Gülünecek Ne Var? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

"Fatmagül'ün suçu ne?" adlı dizinin tecavüz sahnesini parodileştiren Ali Poyrazoğlu'na, kadınların ardından erkeklerden de tepki geldi. Biz Erkek Değiliz İnisiyatifi, programın yayınlandığı Habertürk televizyonu önünde eylem yaptı, "Erkeklik buysa biz erkek değiliz" dedi. 

Biz Erkek Değiliz İnisiyatifi (BEDİ), 17 Ekim gecesi Habertürk Tv kanalında Ali Poyrazoğlu'nun sunduğu "Gölgede Muhabbet" adlı programda, "Fatmagülün suçu ne?" dizisindeki tecavüz sahnesini parodi olarak kullanmasını Habertürk binası önünde protesto etti.
 
Bunda Gülünecek Ne Var?
"Bunda gülünecek ne var?" yazılı pankart açan BEDİ üyeleri, temsili kameralar taşıdı. İnisiyatif adına açıklama yapan Çağatay Apaydın, Ali Poyrazoğlu'nun programında, "saha, takım, gol, kale, skor" gibi futbol kavramlarını kullanarak tecavüz olayını betimlediğini hatırlattı. Gülünmesi beklenen bu skece gülemediklerini söyleyen Apaydın, "Gülmek bir yana adete kanımız dondu. Çünkü eğlence adına yapılan şey, tecavüzü normalleştiren ve bu anlamda meşrulaştıran bir gösteriydi. Skeci yapanlar, TV programı içinde yer verenler, alkışlayanlar ve gülenler, tecavüzü yani en yok edici haliyle cinsel şiddeti, futbol stadyumlarında kanıksamış olan bir çeşit erkek taşkınlığına eşitlemiş oldular" diye konuştu.
Apaydın, bir kısmı ölümle, geri kalanı ise fiziki ve ruhsal ağır tramvalarla sonuçlanan tecavüzü, "Biz erkeklerin doğası böyledir işte, napalım" diyerek hoş göremeyeceklerini, gülüp eğlenemeyeceklerini ifade etti, "Bunda gülünecek ne var?" diye sordu.
 
'Erkek Egemen Çarkın Parçası Olmayacağız'
"Her gün toplumun her katmanında, coğrafyasında erkekler taciz ve tecavüz ediyor" diyen Çağatay Apaydın, erkek egemen çarkın, erkek tahakkümünü ve eril şiddeti sürekli olarak kollayıp mazur gösterdiğini ve yeniden ürettiğini söyledi.
 
Apaydın, erkek egemen çarkın bir parçası olmak istemediklerini ifade ederek şöyle konuştu: "Eğer erkeklik, eşitsizliği savunmak, hükmetmek, ezmek, şiddet uygulamak ve yok etmekse biz erkeklikten istifa ediyoruz. Eğer erkeklik buysa biz erkek değiliz diyoruz."

BEDİ'nin 24 Ekim Eylem Bildirisi
 
17 Ekim gecesi Habertürk TV kanalında Ali Poyrazoğlu'nun sunduğu "Gölgede Muhabbet" adlı eğlence programın içinde, "Fatmagül'ün Suçu Ne?" dizisindeki tecavüz sahnesi parodi olarak sahnelendi. Saha, takım, gol, kale, skor gibi futbol kavramları, bir tecavüz olayını betimlemek için kullanıldı. Gülmemiz beklenen bu skece biz gülemedik; gülmek bir yana adeta kanımız dondu. Çünkü eğlence adına yapılan şey apaçık tecavüzü normalleştiren ve bu anlamda meşrulaştıran bir gösteriydi. Skeci yapanlar, TV programı içinde yer verenler, alkışlayanlar ve gülenler, tecavüzü, yani en yok edici haliyle cinsel şiddeti, futbol stadyumlarında kanıksanmış olan bir çeşit erkek taşkınlığına eşitlemiş oldular.
 
Peki ne istiyorlar? Bir kısmı ölümle, geri kalanı ise fiziki ve/veya ruhi ağır yaralanmalarla sonuçlanan bu yaygın şiddeti, "biz erkeklerin doğası böyledir işte, napalım" diyerek hoş görmemizi mi bekliyorlar?
Eğer tecavüz etmek kaçınılmazsa bari eğlenelim, gülelim mi istiyorlar?
 
Hayır kabul etmiyoruz; hoş görmüyoruz, gülmüyoruz, gülemiyoruz. Bunda gülünecek ne var?
 
Keşke bütün mesele bu pespayelikten ibaret olsa... Her gün, her saat, her dakika toplumun istisnasız her katmanında ve coğrafyanın istisnasız her noktasında, erkekler taciz ve tecavüz ediyor. Yanı sıra, kesintisiz şekilde çalışan erkek egemen bir çark, medyasından mahkemesine, stüdyosundan stadyumuna, okulundan ailesine, erkek tahakkümünü ve eril şiddeti sürekli kollayıp, mazur gösteriyor ve yeniden üretiyor.
 
Biz bu erkek egemen çarkın bir parçası olmak istemiyoruz. Eğer erkeklik, eşitsizliği savunmak, hükmetmek, ezmek, şiddet uygulamak ve yok etmekse, biz erkeklikten istifa ediyoruz ve tıpkı Pippa Bacca, tecavüz edilerek öldürüldüğünde yaptığımız gibi, herkese ilan
ediyoruz: Biz Erkek Değiliz.
 
Biz Erkek Değiliz İnisiyatifi - BEDİ
  

Etiketler: insan hakları
İstihdam