06/12/2010 | Yazar: Kaos GL

Sel Yayıncılık’ın “Cinsel” dizisinden yayınlanan üç kitap için açılan duruşması 7 Aralık Salı günü saat 11.00’de Sultanahmet Adliyesi 2

‘Cinsel Kitaplar’ Davası Devam Ediyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Sel Yayıncılık’ın “Cinsel” dizisinden yayınlanan üç kitap için açılan duruşması 7 Aralık Salı günü saat 11.00’de Sultanahmet Adliyesi 2. Asliye Ceza Mahkemesi duruşma salonunda görülecek.
 
Türkiye Yayıncılar Birliği ve Çevbir (Çevirmenler Meslek Birliği) temsilcileri tarafından yakından takip edilen davaya Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA) adına Yayınlama Özgürlüğü Komitesi üyesi Anders Heger de katılacak.
 
Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA)’nin konuya ilişkin üyelerine yaptığı çağrı metnini aşağıda bulabilirsiniz.
 
Cenevre, 6 Aralık
 
“2010 IPA Yayınlama Özgürlüğü Özel Ödülü’nü kazanan yayıncı İrfan Sancı ve Guillaume Apollinaire’nin Genç Bir Don Juan’ın Maceraları adlı kitabın çevirmeni 7 Aralık günü İstanbul’da görülecek mahkemede bir kararın çıkmasını bekliyorlar. Türk Ceza Kanunu’nun 226. Maddesine (müstehcenlik) göre yargılanan Sel Yayıncılık’ın sahibi İrfan Sancı Apollinaire’nin kitabının yanı sıra Ben Mila’nın Perinin Sarkacı ve P.V’nin Görgülü ve Bilgili Bir Burjuva Kadınının Mektupları adlı kitaplarını yayınlamaktan 9 yıl hapis cezası ile karşı karşıya.
 
IPA Yayınlama Özgürlüğü Komitesi Sözcüsü Bjørn Smith-Simonsen konuya ilişkin yaptığı açıklamada: “Eğer yayıncı İrfan Sancı ve çevirmeni yarın görülecek mahkemede mahkûm edilirse IPA Türkiye’yi, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 19. Maddesini, Uluslararası Siyasi ve Medeni Haklar Sözleşmesi’nin (ICCPR) 19. Maddesini, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (ECHR) 10. Maddesini ve Avrupa Birliği Temel Haklar Şartı’nın 11. Maddesini ihlal etmiş sayacak. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Türkiye’yi Apollinaire’nin
yasaklanmasından dolayı zaten mahkûm etmiş durumda. Bu sebeple İrfan Sancı ve çevirmenin 7 Aralık’ta beraatını talep ediyoruz.” dedi.
 
Mayıs 2010’da Galatasaray ve Bahçeşehir Üniversiteleri’nin söz konusu kitapların “edebi eser” olduklarına ilişkin verdikleri bilirkişi raporuna rağmen, Mahkeme kitapların edebi ya da müstehcen olduklarına karar vermesi için 1927 yılında kurulan Başbakanlık Çocukları Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu’na gönderdi.
 
IPA’yı yarın görülecek duruşmada temsil edecek olan Yayınlama Özgürlüğü Komitesi üyesi Anders Heger: “Sansürcü bir hava esiyor. Üstelik bütün bunlar Türkiye’nin daha Şubat 2010’da, 1999 yılında Rahmi Akdaş tarafından yayınlanan Guillaume Apollinaire’nin başka bir kitabı olan “On Bir Bin Kırbaç”ı yine 226. Maddeye dayanarak yasaklaması ve toplatması nedeniyle, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 10. Maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle mahkûm olduğunu düşünürsek daha da şaşırtıcı.” dedi.
 
Şubat 2010’da Avrupa İnsan Hakları mahkemesi “On Bir Bin Kırbaç” hakkındaki sansüre ilişkin “Avrupa edebi mirasına ait bir esere kamu erişimini engellendiği” kararına vardı.


Etiketler: kültür sanat
İstihdam