06/03/2015 | Yazar: Kaos GL

Pozitif Yaşam bileşeni olduğu ‘Çeşitlilik ve Stratejik Davalama Ağı’ndan beklentilerini anlattı.

‘Dava takibi HIV’e ilişkin farkındalığı arttırabilir’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Pozitif Yaşam bileşeni olduğu “Çeşitlilik ve Stratejik Davalama Ağı”ndan beklentilerini ve çalışmalarını Sivil Düşün Bülteni’ne anlattı.
 
Hukuki yardım ve LGBTİ haklarının takibi gibi insan hakları koruma mekanizmaları konusunda çalışmalar yürüten Kaos GL Derneği ile Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı’nın (TOHAV) sekreteryasını yürüttüğü “Çeşitlilik ve Stratejik Davalama Ağı” projesi çalışmaları devam ediyor.
 
Proje kapsamında geçtiğimiz günlerde ayrımcılığa uğrayan kişilerinTürkçe, Kürtçe, Arapça ve İngilizce olarak başvuruda bulunabildiği “Ayrımcılığa Uğradım” websitesi açıldı.
 
Ağ bileşeni sivil toplum kuruluşları ise ayrımcılığa karşı birlikte çalışmalarını sürdürüyor. Farklı alanlarda mücadele yürüten STK’lar stratejik davalama için bir arada çalışıyor.
 
Ağ bileşenlerinden Pozitif Yaşam Sivil Düşün Bülteni’nde çalışmalarına ve Ağ’dan beklentilerine ilişkin soruları yanıtladı.
 
Dernek/vakıf/kurum olarak bize çalışmalarınızdan bahseder misiniz? Hangi alanlarda ne gibi faaliyetler yürütüyorsunuz?
 
Pozitif Yaşam Derneği, HIV ile yaşayanlar, yakınları, gönüllüler ve ilgili meslek uzmanlarının bir araya gelerek oluşturduğu bir sivil toplum kuruluşu. HIV ile yaşayan kişilerin ve yakınlarının fiziksel, ruhsal ve sosyal açıdan güçlenmelerini sağlamak ve tüm haklarını sorunsuzca kullanabilmelerini güvence altına almak amacıyla, danışma ve destek hizmetleri vermeyi, farkındalık yaratmayı; bu alanda çalışan kamu ve sivil toplum örgütleri ile işbirlikleri yaparak verilen hizmetlerin ve mevzuatın izlenmesine ve geliştirilmesine katkıda bulunmayı görev ediniyor. 2006 yılından bu yana faaliyette olan Pozitif Yaşam Destek Merkezimizde, HIV ile yaşayanlara ve yakınlarına psikolojik, sosyal, hukuki destek ve beslenme danışmanlığı verilmektedir. Bugüne kadar 2 binden fazla kişinin hizmet aldığı merkezimizde ayrıca akran danışmanlığı ve vaka yönetimi hizmetleri de ücretsiz olarak verilmektedir. Merkezimizdeki hizmetlerden yararlanmak ve her türlü ayrıntılı bilgi için http://www.pozitifyasam.org sayfamızı ziyaret edebilir, (0216) 418 10 61 numaralı telefona ve info@pozitifyasam.org adresine başvurabilirsiniz.
 
Çalıştığınız alanda (insan hakları vs.) karşılaştıklarınız ışığında Türkiye’deki yargı sistemini değerlendirebilir misiniz? Ne gibi eksikler ve yanlışlar var?
 
HIV’le yaşayan bireylerin insan haklarından faydalanabilmelerinin önündeki engellerin en önemlilerinden biri, bu alanda düzenleyici ve ayrımcılıktan koruyucu bir yasal çerçeve bulunmayışı. Öncelikle ayrımcılık yasağının, gerek sağlık hakkına erişim ihlali, gerek çalışma ve eğitim yaşamında yaşanan ihlaller, gerekse genel olarak toplumda yaşanan ayrımcılık karşısında HIV ile yaşayanları koruyacak biçimde düzenlenmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu sebeple bir ulusal HIV yasası taslağı hazırlama çalışmamız da oldu. Bunun yanı sıra, yargı mensuplarının da HIV ile yaşayanların hakları konusunda yeterince bilgi ve duyarlılık sahibi olmaması, mevcut yasalarda ayrımcı bir madde bulunmuyor olmasına rağmen hak arama çabalarının önünde bir engel oluşturuyor. Son olarak vurgulanması gereken bir nokta, HIV ile yaşayanların yargı sisteminde haklarını aramak konusunda duydukları çekinceler. Bunlar, dava sürecinde toplumda daha da çok deşifre olarak bir kez daha ayrımcılıkla karşılaşmak endişesinden kaynaklanıyor. Bu bakımdan, HIV ile yaşayanların davalarında, uluslararası örneklerde görebildiğimiz gibi, davacının kimliğinin gizli tutulabilmesi yönünde bir düzenleme yapılması gerekli.
 
Sizce stratejik dava takipleri ile bu eksiklerin üstesinden gelinebilir mi?
 
Türkiye’de HIV ile yaşayan bireyler tarafından, tedavinin reddi, haksız işten çıkarılma gibi sebeplerle, açılmış ve kazanılmış olan dava sayısının düşüklüğü göz önünde bulundurulduğunda, stratejik dava takibinin bu alanda özellikle önemli olduğu inancındayız. Böyle bir dava takibi, sadece bu alanda emsal teşkil edebilecek bir dava kazanımı ile sonuçlanmayacak, bunun yanı sıra konunun görünürlüğünü artıracak, kamuoyunda farkındalık yaratacak ve HIV ile yaşayan başka bireylerin haklarını aramaları konusunda da teşvik edici olabilecektir.
 
Stratejik Davalama Ağı’ndan beklentileriniz nelerdir?
 
Stratejik Davalama Ağı’ndan beklentilerimiz şimdiden karşılanmaya başladı diyebiliriz. Adalete erişimde güçlükler yaşayan diğer grupları temsil eden STÖ’lerle bir araya gelerek, farklı alanlarda da olsa izlenebilecek ortak yolları paylaşma ve birbirimizden öğrenme olanağı bulduk. Bunun yanı sıra Ağ, yargı sisteminin işleyişi ve kullanılabilecek hak arama mekanizmaları hakkında bilgilenme alanları ve kaynakları sağlıyor. En önemlisi de bir hukuki destek altyapısı oluşturarak, danışanlarımıza daha güçlü ve efektif destek sunulabilmesini sağlaması.
 
*“Çeşitlilik ve Stratejik Davalama Ağı” projesi AB Delegasyonu Sivil Düşün Programının desteği ile yapılmaktadır. 

Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam