18/06/2012 | Yazar: Gülistan Aydoğdu

Kadınlar, Başbakan’ın başlattığı kürtaj tartışmasına ve yasaklama girişimine karşı İzmir, İstanbul ve Ankara’da sokaklara çıktı.

‘Devlet Sussun Kadınlar Konuşsun’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kadınlar, Başbakan’ın başlattığı kürtaj tartışmasına ve yasaklama girişimine karşı İzmir, İstanbul ve Ankara’da sokaklara çıktı.

Kürtaj hakkını geri almaya kalkanlara dur demek için Kürtaj Yasağına Karşı Kadın İnisiyatifi’nde bir araya gelen kadınlar 17 Haziran Pazar günü, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi önünde buluştular. 

“Devlet Sussun Kadınlar Konuşsun” diyen kadınlar, Kolej Kavşağı’na kadar yürüdüler.
 
“Kürtaj Haktır, Karar Kadınların” mitinglerinin Ankara ayağında kadınlar, “Yasal Kürtaj Değil, Yasak Kürtaj Öldürür”, “Kürtaj Haktır, Roboski Katliam”, “Orta Yol Yok, Kürtaj Hakkımızı Tartıştırtmıyoruz” pankartları açtılar. Yürüyüşte “Jin, Jiyan, Azadi”, “Kadın Cinayetlerine Son”, “Emeğimiz, Kimliğimiz, Bedenimiz Bizimdir”, “Devlet Tecavüzcüleri Üzmez”, “Kürtaj Haktır, Uludere Katliamdır” dövizleri taşındı.
Yürüyüşün sonunda İnisiyatif adına konuşan Kadın Dayanışma Vakfı’ndan Gülsen Ülker, kürtajın yasaklandığı ülkelerde, kürtajın azalmadığı, aksine yasadışı yöntemlerle arttığını belirtti.
 
Ülker, şu noktaların altını çizdi: “Hükümetten gelen “orta yol bulunacaktır “ açıklamasını kabul etmiyoruz. Kürtaj hakkının korunmasını ve yasal 12 haftaya yükseltilmesini, kürtajda koca izninin kaldırılmasını, yasal, ücretsiz, sağlıklı koşullarda ve erişilebilir olmasını istiyoruz.  Doğum kontrolünde erkeklerin sorumluluk alması gerekmektedir.”
Roboski katliamının bu gündemle unutturulmaya çalışıldığını ama kadınların bunu unutmayacağını söyleyen Gülsen Ülker, “Başbakan bize Roboski’nin hesabını vermek zorundadır”  dedi.
 
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Diyarbakır Milletvekili Emine Ayna ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekilleri Aylin Nazlıaka ile Bihlun Tamaylıgil de eyleme katılanlar arasındaydı.
Kürtaj Haktır Karar Kadınların Platformu, üç şehirde eş zamanlı yapılan miting öncesi yaptığı çağrıda, “Bedenimiz, Cinselliğimiz ve Doğurganlığımız Başbakan ya da Koca ya da Hoca, hiç kimse tarafından denetlenemez” demişti.
 
“Kürtaj değil kürtaj yasağı cinayettir” diyen Platform, “sağlıksız koşullarda kürtaj yaptırmak zorunda kaldığı için yani ücretsiz, sağlıklı, güvenli doğum kontrol ve kürtaj hizmeti sağlanmadığı, kürtaj yasaklandığı, doğum kontrolü sadece kadınların üzerine yıkıldığı için yılda seksen bin kadını kaybediyoruz” açıklaması yaptı.
 
Fotoğraflar: Gülistan Aydoğdu /Kaos GL
 

Etiketler: kadın
nefret