23/02/2009 | Yazar: Cihan Dağ

Törende 2008'in aşk filmlerinden görüntülerinde, ‘Milk’

‘Ellerimizden alınan tüm hakları beraberce kazanacağız’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Törende 2008'in aşk filmlerinden görüntülerinde, ‘Milk’ filminden öpüşme sahneleri de yer aldı ve bu bir jeste değil, eşcinselliğe bakışın normalleşmesine işaretti.
 
En iyi Özgün Senaryo ve En iyi Erkek Oyuncu dalında Oscar ödülü alarak yüzleri güldüren Milk, Oscar Ödül Töreninde eşcinselliği belki de hiç olmadığı kadar öne çıkardı. Filmin senaryosunu yazan Dustin Lance Black, film ekibine ve akademiye defalarca teşekkür ettikten sonra konuşmasına devam etti. "Bu hikâyeye hayat verme cesaretini gösteren yapımcılara öncelikle çok teşekkür ediyorum. Ben ağaçlık bir mekânda mütevazı bir evden, şehre geldim. Bir gün âşık olduğum insanla evlenebileyim diye. Şu an çok mutluyum ve buradan tüm eşcinsellere sesleniyorum, ellerinizden alınan tüm hakları beraberce kazanacağız. Tüm eyaletlerde eşcinsel evlilikleri serbest kılacağız. Sizi sevgiyle kucaklıyorum." derken salonun çoğu ayaktaydı ve senaristi alkışlıyorlardı.
 
En İyi Erkek Oyuncu Ödülünü alan Sean Penn ise ödülünü aldıktan sonra konuşmasında "eşcinsel evliliği kaldırmak için oy veren sizleri tebrik ediyorum" diye ironik bir göndermede bulundu ve ekledi; "Ben Harvey Milk gibi bir başkanımız olduğu için gurur duyuyorum. Yasallığından mahrum bırakılan eşcinsel evlilikleri tekrar yasallaştıralım. Bu utancı hep beraber kaldıralım." Ödül alan iki sanatçının konuşması alkışlarla kesildi ve Kate Winslet ve diğer bazı oyuncuların bu konuşmaları yürekten alkışlamaları dikkat çekti. Ayrıca gecede 2008'in aşk filmlerinden görüntüler gösterilirken, Milk filminden öpüşme sahneleri de yer aldı ve bu bir jeste değil, eşcinselliğe bakışın normalleşmesine işaretti. Kısa film adaylarını tanıtmadan önce gösterilen kısa filmde iki karakter üzerinden yapılan eşcinsel vurgular ve art niyet sezilmeyen bir alay üslubu da geceye renk katan anlardan biriydi. Gecenin diğer bir unutulmaz anı En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında ödül alan ismin Heath Ledger olmasıydı. Bütün salon hayatını yitirmiş olan oyuncunun ödülünün verildiği sırada ayaktaydı ve duygusal anlar yaşandı. Brokeback Dağı filmindeki performansıyla filmi bir gey filmi etiketinden arındırıp bir aşk filmi haline getiren, eşcinsel aşkı izleyicilere çok başarılı bir şekilde aktaran ve gönüllerde taht kuran oyuncu The Dark Knight Night filmindeki performansıyla ödüle layık görüldü.
 
Ödül Törenine damgasını vuran film ise Slumdog Millionaire oldu. Film sekiz dalda Oscar alarak gecenin tartışmasız en ses getiren filmlerindendi. En iyi Kadın oyuncu ödülünü ise 6. adaylığında Kate Winslett alarak kendisi için bir ilke imza atmış oldu. Konuşmasında "bu benim için küçükken banyoda kurduğum bir hayaldi. O zaman bunun provasını şampuan kutusuyla yapıyordum. Şimdi bakıyorum da elimdeki şey şampuan kutusu değil" diyen Kate Winslett salonu kahkahaya boğdu. En iyi animasyon ödülü çevre sorunlarına sert eleştirilerde bulunan ve belki de yılın en iyi aşk hikâyesini anlatan Wall-e 'ye verildi.
 


Etiketler: kültür sanat
İstihdam