14/09/2011 | Yazar: Kaos GL

Polisin gözaltına aldığı ‘eşcinsellerin’ üst aramasını kadın mı, yoksa erkek polislerin mi yapacağı konusunda tereddüte düştüğü ve Adalet Bakanlığına ‘Aramayı kim yapacak?’’ diye sorduğu öğrenildi.

‘Emniyet Önce Soru Sormayı Bilsin!’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Polisin gözaltına aldığı “eşcinsellerin” üst aramasını kadın mı, yoksa erkek polislerin mi yapacağı konusunda tereddüte düştüğü ve Adalet Bakanlığına “Aramayı kim yapacak?’’ diye sorduğu öğrenildi.

Ankara’da düzenlenen ’’Yakalama, Gözaltı ve İfade Alma’’ sempozyumunda konuşan Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Adem Doğru, kolluk kuvvetlerince kendilerine “Cinsel tercihleri farklı olanların üst aramasının nasıl yapılacağı” sorusunun yöneltildiğini açıkladı. 
 
“Gözaltına alınan eşcinsellerin üst aramasını kim yapacak?”
Milliyet’in haberine göre Emniyet, Adalet Bakanlığı’na “Gözaltına alınan eşcinsellerin üst aramasını kim yapacak?” diye sordu.
 
Polisin gözaltına aldığı “eşcinsellerin” üst aramasını kadın mı, yoksa erkek polislerin mi yapacağı konusunda tereddüte düştüğü ve Adalet Bakanlığına “Aramayı kim yapacak?’’ diye sorduğu öğrenildi. Adalet Bakanlığı ise “cinsel tercihi farklı” olanlara yönelik bir hüküm bulunmadığını ve gözaltına alınan kişinin "Nüfus cüzdanı mavi ise erkek, pembe ise kadın polislerce aranması" yönünde tavsiyede bulundu. 

Doğru, yönetmeliğe göre kadınların kadın, erkeklerin erkek polis tarafından üst aramasının yapıldığını anımsattı ve “Ama yakalama yönetmeliğimizde maalesef cinsel tercihleri farklı olanlarla ilgili bir düzenleme yok. Kişilerin cinsel tercihlerinin ön plana alınacağına dair görüşler var. Fakat biz uygulamada kimliğinin rengine göre işlem yapılması hususunu değerlendiriyoruz” dedi. 
 
“Tercih” değil, “kimlik” ve “yönelim”…
Haberi aktaran Radikal’in okur yorumları ise polis için eğitimin şart olduğunu gösteriyor!
 
Derya isimli okur, yorumunda, “Emniyet önce soru sormayı bilsin, doğan medya grubu da fotoğraf seçmeyi” diyerek hem Emniyet’in tavrını hem de gazetenin sunumunu eleştiriyor.
 
LGBTT kısaltmasının “eşcinsel” anlamına gelmediğini belirten okur, “Eşcinsellerin üst araması mı mesele, yoksa trans bireylerinki mi?” diye soruyor.
 
“Emniyet önce soru sormayı bilsin, doğan medya grubu da fotoğraf seçmeyi” diyen okur yorumu şöyle devam ediyor:
“cinsel "tercih" değil, "kimlik" ve "yönelim" kelimelerinin kullanılması da defalarca kez dile getirildi. bu kelimelerin anlamı bilinse zaten nüfus cüzdanı takıntısı olmazdı. iyi niyetli bir girişim belli ki ama kullanılan dil, 30 yıl eskinin yaklaşımını gösteriyor. Ayrıca üstteki fotoğrafı temsil amaçlı kullanırken, neden zahmet edip kişilerin yüzünü karartmıyorsunuz? onlar sıradan "travesti" fotoğrafları değil mi? korunması gereken bir haysiyetleri yok, aklınıza estiğinde her haber için servis edebilirsiniz yüzlerini? saygısızlığınız dehşet verici, haberciliğinizse yüzyıllar geriden geliyor.”
 
Bir diğer okur yorumunda ise “AKP polis görevine birkaç eşcinsel alsın onlar kontrol etsin” denildi.
 

Etiketler: insan hakları
İstihdam