25/01/2016 | Yazar: Kaos GL

Mülteci LGBTİ’lere hukuki danışmanlık veren Kaos GL, Denizli’de LGBTİ mültecilerle dayanışma yemeği ve Medya Okulu’nda bir araya geldi.

‘En kötü ve en zor işler LGBTİ mültecilere veriliyor’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Mülteci LGBTİ’lere hukuki danışmanlık veren Kaos GL, Denizli’de LGBTİ mültecilerle dayanışma yemeği ve Medya Okulu’nda bir araya geldi. Dernek, bir haftadır sürdürdüğü görüşmelere ilişkin bir rapor da yayınlayacak.

Kaos GL’nin bu yıl Homofobi Karşıtı Buluşma kapsamında 9 şehirde yapacağı İnsan Haklarının İzlenmesi için Medya Okulu Denizli’de LGBTİ mültecilerle buluştu.

Denizli LGBTİ ve Aileleri’nin ev sahipliğinde yapılan oturumun ardından 23 Ocak Cumartesi günü LGBTİ mültecilerle ayrımcılık, mültecilerin yaşadığı sıkıntılar ve yaşananları görünür kılmak konuşuldu.

İnsan hakları savunucusu Murat Çekiç ve KaosGL.org editörlerinden Yıldız Tar’ın konuşmacı olduğu atölyelere otuza yakın İranlı LGBTİ mülteci katıldı.

Atölyelerin Çekiç’in mültecilere yönelttiği, “Türkiyeli LGBTİ’lerden, Denizli’de yaşayan halktan, devletten ve insan hakları örgütlerinden beklentiler”e ilişkin sorularının gruplar halinde tartışılması ile başladı. Gruplar tartışmaların ardından çıkan sonuçları bütün katılımcılar ile paylaştı.

Mülteciler, Denizli’de güvenlik sorunu yaşadıklarını ve hem homofobi hem de mülteci oldukları için duyulan önyargının yaşamlarını zorlaştırdığını söyledi. Katılımcılardan biri, Denizli’de pazarda yürürken taciz edildiğini anlattı.

“Türkiyeli LGBTİ’ler de farklı değil”

Toplantıya katılan mültecilere göre Türkiyeli LGBTİ’lerin yaklaşımı da olumlu değil:

“Genelde hepimiz için HIV pozitif diyorlar. Türkiyeli LGBTİ’ler, mülteci olduğumuzu duyduğunda kötü davranıyor. Mülteci olduğunu söylemediğinde saygı duyuyorlar ancak mülteci olduğunu söylediğinde bütün saygı kayboluyor. Genelde kendimizi turist ya da öğrenci olarak tanıtıyoruz.”

“En kötü ve en zor işler mültecilere veriliyor”

Çalışma hayatında yaşanan ayrımcılığı tartışan grubun aktarımları güvencesizlik ve mobbingi ortaya koyuyor:

“Yarın işimiz olacağının garantisi yok. Bugün çalışıyorsun ama yarın işin olacak mı bilmiyorsun. Restoran ya da tekstil fabrikası dışında iş bulamıyoruz. Tekstildeki en kötü ve en zor işler genelde mültecilere veriliyor. Başkasının çalışmak istemediği pozisyonlarda çalışıyoruz. Diğerlerinden daha az para alıyoruz. Patronun hakkında suç duyurusunda bulunamıyorsun. Her zaman patrondan yana yer alıyorlar. Çalışırken makine bozuluyor ve o makinenin parasını ödemek zorunda kalıyor.”

Mülteciler kiralayacak dair bulmakta, sağlık hizmetlerine erişimde de zorluk yaşadıklarını belirtti. Çözüm önerisi olarak ise Türkiye’ye gelenlere daha fazla yardımcı olabilecek sivil toplum kuruluşlarına ve devlet kurumlarına ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

Atölyelerin devamında Yıldız Tar’ın moderasyonuyla yaşananların nasıl görünür kılınabileceği tartışıldı. Tar, “Yaşadıklarımızı eş dost sohbetinden çıkartıp haber, yazı, rapor, not hangi formatla olursa olsun paylaşmadıkça ayrımcılık görünmez kalmaya devam ediyor. Bir mit olarak mültecilerin neler yaşadığı tahmin ediliyor ancak mülteciler kendi hikayelerini kendi ağızlarından anlatmadıkça yaşanan sıkıntılar yok sayılmaya devam edecek” dedi.

Toplantı; anonimlik, güvenlik, dil sorununu aşma yöntemleri ve haber/yazı tekniklerinin aktarılması ile sonlandı.

Mültecilerin sorunları raporu yayınlanacak

Kaos GL Derneği, Medya Okulu’nun yanı sıra bir hafta boyunca Denizli’deki LGBTİ mültecilerle birebir görüşmeler yaptı. Mültecilerle dayanışma yemeğinde bir araya geldi.

Farklı şehirlerdeki mültecilerle söyleşilerin ardından yaşanan sorunların detaylıca sorulduğu görüşme sonuçları anonim raporlar haline getirilecek.

İnsan Haklarının İzlenmesi için Medya Okulu hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

*Bu etkinlik, Yerel Buluşmalar Küçük Hibe Fonu kapsamında İsveç Kalkınma Fonu (SİDA), Norveç Büyükelçiliği, Rainbow Solidarité ve Açık Toplum Vakfı destekleriyle gerçekleştirildi.

İlgili haberler:

Yeni yılda 9 şehirde insan hakları ve medya okulu yapılacak!

İnsan Hakları ve Medya Okulu Bursa’da başlıyor!

Hak ihlallerine karşı daha çok ‘ses’

KaosGL.org İstanbul muhabirlerinden olmak ister misin?

Medya Okulu 22-23 Ocak’ta Denizli’de!

Medya Okulu Denizli’deydi: Nefrete karşı klavye başına!

“En kötü ve en zor işler LGBTİ mültecilere veriliyor”


Etiketler: insan hakları, mülteci
İstihdam