14/12/2011 | Yazar: Kaos GL

Erdal Eren idam edilişinin 31. Yıldönümünde bugün mezarı başında anıldı.

Erdal Eren idam edilişinin 31. Yıldönümünde bugün mezarı başında anıldı. Emep Genel Başkanı Selma Gürkan, CHP milletvekilleri Ahmet Toktaş, Dilek Yılmaz, Yıldıray Sapan ve Emek Demokrasi ve Özgürlük Bloğu İstanbul Milletvekili Levent Tüzel de anmaya katılanlar arasındaydı.

12 Eylül askeri faşist darbesinin hemen ardından, 13 Aralık 1980’de idam edilen Erdal Eren için Karşıyaka mezarlığı önünde bir araya gelen örgütler “İnadına hepimiz Erdal Eren’iz”, “Darbeciler halka hesap verecek”, “ Savaşa hayır, barış hemen şimdi”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm” sloganları atarak Erdal Eren’in mezarına doğru yürüyüşe geçti.  

Erdal Eren’in mezarı başında Emek Gençliği adına Deniz Ortakçı bir basın açıklamasında bulundu. Açıklamada “ O gün halkın ve geçliğin mücadelesini bastırmaya çalışan zihniyet bugün de AKP eliyle devam etmekte. O yıllarda ABD Başkanı Jimmy Carter “ Bizim çocuklar iyi iş çıkardı” demişti. Bugün ise “onların çocukları” baskı ve zulümle bütün muhalif güçlere saldırmakta” denildi.

“17 yaşındaki genci asan darbenin adıdır 12 Eylül”

Emep Genel Başkanı Selma Gürkan, Erdal Eren’in bir rastlantı sonucu idam edilmediğini belirtti. Gürkan açıklamasında “ Erdal döneminde lise gençliğinin en ön saflarında yer alıyordu. Aynı zamanda örgütlüydü. Gençlik tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de haklı mücadelesini verdi, veriyor. 12 Eylül darbesinde gençlik, halkının geleceği için en ön saflarda yer aldı. Bu bugün de böyledir” dedi. Ve ekledi ” Darbecilerin, diktatörlerin geldiği durum ortadır. Ülkeyi kan gölüne çevirmek isteyenler, ülkeyi savaşa mahkûm etmek isteyenler sizin de sonunuz Mübarek olacaktır.” 
Emek Demokrasi ve Özgürlük Bloğu İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, 17 yaşındaki genci asan darbenin adının 12 Eylül darbesi olduğunu belirtti. Tüzel açıklamasında “ İktidardakiler 12 Eylül döneminin devamcısıdırlar.12 Eylül zihniyetine karşı görev direnen gençlerdedir. Ayrımcılığa, ırkçılığa, nefrete karşı birleşik bir mücadele yürütmeliyiz. Bizler bu ülke de savaşa karşı barışın mücadelesini vermeliyiz” dedi.

CHP milletvekilleri Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş açıklamasında “Erdal tam bağımsız Türkiye dediği için öldürüldü. Biliyorum ki bu ülkede binlerce Erdal var. Bizler Erdal’dan aldığımız bu bayrağı taşımaya devam edeceğiz” dedi. 
Devrimci 78’liler Derneği Başkanı Kamber Ateş ise “ Devlet adına suç işleyenlerin, talan ve yağma yapanların ülkesidir burası. Bu ülke de Kürt sorunu hala imha ve inkâr ile devam ediyor, öğrenciler “ terörist” ilan ediliyor.” dedi.  

Anma Erdal Eren’in idam edilmesini protesto ettiği için gözaltına alınan ve gözaltında işkencede katledilen Ercan Koca’nın mezarı başında anılmasıyla son buldu.

Etiketler: insan hakları
İstihdam